Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Θεσμική υπευθυνότητα εν όψει των εκλογών συστήνει ο Αλ. Χαρίτσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσμική υπευθυνότητα εν όψει των εκλογών συστήνει ο Αλ. Χαρίτσης

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης στα ευθέως αντιθεσμικά και αντιπολιτευτικά σενάρια περί νοθείας λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων την 26η Μαΐου. Την ίδια ώρα, αναφορικά με την εξέταση απόδοσης δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, συστήνει “θεσμική υπευθυνότητα” στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα έκδοσης του πορίσματος διευκρινίζοντας ότι για την απόδοση του εκλογικού δικαιώματος με νόμο από τη Βουλή απαιτούνται 200 ψήφοι.

Στο ερώτημα των ημερών περί της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές (Περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες) ο αρμόδιος υπουργός τόνισε (ΕΡΤ): “Η απόφαση για τις εκλογές θα ληφθεί με καθαρά πολιτικούς όρους, όχι τεχνικούς”.

Ο Αλ. Χαρίτσης, επιβεβαιώνοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών και καθησυχάζοντας τις ακραίες φωνές περί δήθεν νοθείας, είπε: “Η χώρα μας από το 1974 έχει αφήσει πίσω τις μαύρες σελίδες του παρελθόντος που πλήγωσαν τη δημοκρατία. Έχουμε κατακτήσει τη διαφανή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και θα συνιστούσα σε όλους τους κατέχοντες δημόσιο λόγο, αλλά και στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πάρα πολύ προσεκτικός όταν τοποθετείται σε τέτοια ζητήματα”.

Στο ζήτημα της απόδοσης δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες υπογράμμισε πως “η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει μέχρι τώρα”. Διέψευσε με αυτόν τον τρόπο δήθεν σενάρια για απόδοση ψήφου σε απόδημους Έλληνες για την εκλογή μόνον τριών βουλευτών Επικρατείας.

Από την πλευρά του ο Κ. Πουλάκης εκτίμησε μέσω του ρ/σ 105.5 Στο Κόκκινο ότι σε 10-15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων, αφού, όπως υπογράμμισε, η επιτροπή λειτουργεί “άψογα”. Ο Κ. Πουλάκης επικαλέστηκε επιστολή του συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου (σ.σ.: μέλος της επιτροπής), στην οποία καταγράφει την επιστημονική του διαφωνία με τον Σπ. Βλαχόπουλο χαρακτηρίζοντάς την “ατυχέστατη”, καθώς, όπως λέει, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της επιτροπής και επέκρινε τη Ν.Δ. για “μικροκομματικά παιχνίδια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL