Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας: / Χρήστος Βρεττάκος: "Δημιουργήσαμε κοινωνικές υποδομές για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας: / Χρήστος Βρεττάκος: "Δημιουργήσαμε κοινωνικές υποδομές για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους"

Δίνοντας έμφαση στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κρίσης, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Βρεττάκος μιλά στην "Αυγή" της Κυριακής για τους επόμενους στόχους του, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία μιας πόλης ελκυστικής δίπλα στον Πειραιά.

* Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου σας, ποιες είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις για τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας;

Η πόλη μας είναι μεγάλη και με πολλά προβλήματα. Από τη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου γνωρίζαμε ότι η κοινωνική πολιτική τα χρόνια της κρίσης σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα ήταν ο μόνος τρόπος για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους. Έτσι, στήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο που σιτίζει με αξιοπρέπεια 400 οικογένειες, κοινωνικό μαγειρείο που καθημερινά σιτίζει πάνω από 200 ανθρώπους και το κοινωνικό ιχθυοπωλείο που προμηθεύεται ψάρια από τους εμπόρους της Ιχθυόσκαλας.

Παράλληλα, δώσαμε βαρύτητα και στις κοινωνικές υποδομές. Ενώ ξεκινήσαμε την θητεία μας με 48 παιδικές χαρές κλειστές, πλέον έχουμε ανακατασκευάσει, πιστοποιήσει και αποδώσει τις 38 και οι υπόλοιπες 10 έχουν δρομολογηθεί να παραδοθούν το καλοκαίρι με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Επίσης, προχωρήσαμε στην ανακατασκευή των όλων σχολικών μονάδων που είχαν εγκαταλειφθεί για περισσότερα από 15 χρόνια διαθέτοντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ ίδιων πόρων. Αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, διαμορφώνουμε πλέον τους χώρους πέριξ των σχολείων, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε αυτά. Παράλληλα, στους 10 παιδικούς σταθμούς της πόλης μας προσθέσαμε έναν ακόμη, τον “Κρόσφιλντ”, χωρητικότητας 80 παιδιών. Έτσι, πλέον έχουμε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 600 θέσεων και οι οικογένειες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε τροφεία. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε το κέντρο υγείας μετά από 20 χρόνια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Εμβληματικό για εμάς έργο είναι οι παρεμβάσεις στα λεγόμενα Λιπάσματα. Πρόκειται για την παράκτια ζώνη του δήμου μας, που το 2016 παραδόθηκε σε εμάς από την κυβέρνηση. Εκεί δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις! Από σκουπιδότοπο, μετατρέψαμε την έκταση των 86 στρεμμάτων σε έναν ξεχωριστό χώρο δίπλα στη θάλασσα, που φιλοξενεί τρία νέα γήπεδα και έναν συναυλιακό χώρο για το “Φεστιβάλ στη θάλασσα”. Σκοπός μας είναι η περιοχή των Λιπασμάτων να προσελκύσει τους επισκέπτες του Πειραιά. Επίσης, διαμορφώνουμε τον χώρο 20 στρεμμάτων δίπλα στο Καστράκι που είναι πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνιας Πύλης. Αυτό είναι το μπαλκόνι της Δραπετσώνας.

* Ως διοίκηση, πώς βλέπετε την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Απαιτείται για λόγους δικαιοσύνης η ψήφος των δημοτών να είναι ισότιμη. Δηλαδή εγώ πήρα 18% και στον δεύτερο γύρο κατέλαβα ελέω εκλογικού συστήματος 24 έδρες, ενώ ο δεύτερος συνδυασμός με 18,2% πήρε 4 έδρες. Αυτό είναι αισχρό! Από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα -άκαιρα, κατά τη γνώμη μου, γιατί θα έπρεπε να προηγηθούν θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του δήμου για να κουμπώσει το νέο εκλογικό σύστημα-, εγώ υποστηρίζω ότι η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα. Ξέρουμε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του δήμου, αλλά θα αντιμετωπιστούν. Κάθε τι καινούργιο έχει και τις παρενέργειές του. Απελευθερώνει η απλή αναλογική παρακμιακές υποψηφιότητες και πιθανών συναλλαγών; Ναι, αλλά απελευθερώνει και φωνές στις τοπικές κοινωνίες, που θα έχουν την δυνατότητα να αναμετρηθούν και να εκπροσωπηθούν στα δημοτικά συμβούλια. Τα 9 στα 10 θέματα αφορούν καθημερινά προβλήματα. Εκεί που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα είναι μια φορά, στην ψήφιση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος.

* Έχοντας πλέον εμπειρία, ποιες αλλαγές θα προτείνατε για τη βελτίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε όταν αναλάβαμε ήταν η έκταση της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί την υλοποίηση έργων και δεν συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Πρέπει επί της ουσίας να προχωρήσει η πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί για ένα έργο, από τη στιγμή που είναι πιστωμένα τα χρήματα στον προϋπολογισμό η μελέτη του έργου ολοκληρωμένη, να απαιτούνται 14 εγκρίσεις και 2,5 χρόνια μέχρι ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης. Δεν είναι θέμα διασφάλισης του δημοσίου χρήματος, γιατί αυτό το σύστημα της γραφειοκρατίας υπήρξε και σε περιόδους που γινόταν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αφορά στη χαμηλή χρηματοδότηση, που έχει ήδη περικοπεί κατά 65%, και το τρίτο είναι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού για να μπορούμε να αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους. Τέλος, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, πρέπει να απαντηθεί τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε ή εάν θέλουμε μια διοίκηση στους δήμους που θα κινείται με βάση τις επιταγές της κεντρικής διοίκησης.

O Χρήστος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1964 στο Κερατσίνι και μεγάλωσε στην Αμφιάλη. Τελείωσε το 1ο Λύκειο Κερατσινίου και συνέχισε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ αργότερα στράφηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, απ' όπου αποφοίτησε το 1987. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες δουλειές και το 1994 διορίστηκε δάσκαλος. Αφού γύρισε τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το 1998 διορίστηκε σε σχολείο της Δραπετσώνας, στην οποία ζει μόνιμα. Από τα μαθητικά του χρόνια ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση. Το 1978 έγινε μέλος της ΚΝΕ και λίγο αργότερα του ΚΚΕ. Από το 1989 συνεχίζει την πολιτική του δράση ως ανένταχτος αριστερός με πλούσια δράση στους συλλόγους διδασκάλων. Το 2012, μαζί με άλλους συναγωνιστές δημιούργησε τη δημοτική Κίνηση Πολιτών Κερατσινίου - Δραπετσώνας "Άλλος δρόμος" και στις εκλογές του 2014 εξελέγη δήμαρχος.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL