Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Με επενδυτικούς πόρους ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επενδυτικούς πόρους ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση

Με το πρόγραμμα Φιλόδημος να βρίσκεται σε εξέλιξη, συνιστώντας σημαντική ενίσχυση για τους δήμους στους επενδυτικούς πόρους, και με την “καθαρή” χρηματοδότηση για τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού να παραμένει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης θα κάνουν τον προγραμματισμό τους για το 2019, όπως αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το νέο έτος.

Για το 2019, τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που κατένειμαν οι δήμοι και οι Περιφέρειες θα περάσουν στον ΟΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα το ποσό των 740 εκατ. ευρώ να μην προσμετράται στις μεταβιβαστικές πληρωμές των ΟΤΑ. Έτσι, η τακτική επιχορήγηση για τους δήμους διαμορφώνεται στα 1,76 δισ. ευρώ και για τις Περιφέρειες στα 665 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι θα λάβουν επίσης 21 εκατ. ευρώ για τη δαπάνη μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ η δαπάνη μισθοδοσίας για το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων θα μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να αποδώσουν οι ΟΤΑ προσδιορίζεται για το νέο έτος στα 244 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 απέδωσαν 438 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΟΤΑ προς τρίτους αγγίζουν μόλις το 10% των αντίστοιχων της Γενικής Κυβέρνησης και φτάνουν στο ύψος των 264 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

8.500 στην καθαριότητα

Σημαντική εξέλιξη για τους δήμους αποτελεί ότι με την έναρξη του 2019 θα έχουν τοποθετηθεί οριστικά οι 8.500 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ των 3.000 στελεχών για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. “Η δική μας κυβέρνηση βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ, σε αντιδιαστολή με τις δυνάμεις της ατνιπολίτευσης που μιλάνε για επαναφορά του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων 1 προς 5” τόνισε (ΕΡΑ Αιγαίου) ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης.

Αναφερόμενος στην αγωνία των τοπικών κοινωνιών για την αλλαγή των διοικητικών ορίων δήμων, ο υπουργός ξεκαθάρισε: “Δεν μπορούμε λίγους μήνες πριν τις εκλογές να ανοίξουμε συνολικά ένα ζήτημα όπως είναι το χωροταξικό των δήμων σε όλη τη χώρα δημιουργώντας προφανώς πολύ μεγάλη αναστάτωση στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις τοπικές κοινωνίες”. Για τις λιγοστές περιπτώσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί ότι όντως υπάρχει ζήτημα, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Λέσβος, ο υπουργός, παρότι δεν τις κατονόμασε, επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει αλλαγές τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL