Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Στο έλεος των διαφημιστικών πινακίδων η οδική ασφάλεια και οι δημόσιοι χώροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο έλεος των διαφημιστικών πινακίδων η οδική ασφάλεια και οι δημόσιοι χώροι

Εδώ και χρόνια έχει καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους δήμους, αλλά πολύ περισσότερο από τους πολίτες, να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες, που είναι μία από τις βασικές αιτίες διάσπασης προσοχής των οδηγών, που παρασύρονται σε ολέθρια ατυχήματα. Εις μάτην όμως... Η κυβέρνηση αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπόψη σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε τις επακόλουθες αλλαγές στη νομοθεσία, να επαναφέρει τις επικίνδυνες για τις ανθρώπινες ζωές και κιτς αισθητικής υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Για το ζήτημα 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς γι’ αυτή την επικίνδυνη και αναχρονιστική απόφαση και εντέλει ζητούν την απόσυρση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Με την ΚΥΑ, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού, επί της ουσίας επιστρέφουν οι μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες που είχαν αποσυρθεί από το 2010 μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με βάση την ΚΥΑ αυξάνονται οι διαστάσεις, το πλήθος και τα είδη των πινακίδων χωρίς να τίθενται όρια αποστάσεων και περιορισμών, επιτρέποντας την τοποθέτηση όλων αυτών χωρίς σεβασμό στον δημόσιο χώρο.

Και φωτεινές πινακίδες

Συγκεκριμένα, οι πινακίδες μπορούν να φτάνουν ακόμη και τα 23,5 τ.μ. σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Οι φωτιζόμενες διαφημιστικές πινακίδες θα έχουν στο πίσω μέρος τους φωτισμό, είτε ψηφιακό, είτε τύπου LED, και θα μπορεί να γίνεται η χρήση βίντεο με συχνότητα εναλλαγής μηνυμάτων όχι μικρότερη των είκοσι (20) δευτερολέπτων ανά μήνυμα. «Στο πλαίσιο αυτό, η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερο από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στον δημόσιο χώρο στον οποίο βρίσκονται, ώστε να μην προκαλούν θάμβωση στους χρήστες της οδού» αναφέρεται στην ΚΥΑ.

«Τα δε διαφημιστικά πλαίσια τύπου ‘ΠΥΡΓΟΣ’ είναι κυλινδρικά ή τριγωνικά, επιτρέπεται να φέρουν έως τρεις ωφέλιμες επιφάνειες με μέγιστη διατομή 1,50 m2 και ύψος 4,20 m και το ανώτατο ύψος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,00 m» αναφέρεται επίσης στην ΚΥΑ.

Πού απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων

Μεταξύ των σημείων που απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων είναι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μνημείων, θρησκευτικής λατρείας, όπως και στο οδόστρωμα των οδών, στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης, στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και στα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες και σκάφες) ακόμη κι όταν αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί. Επίσης, απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων μπροστά από καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες όταν επηρεάζεται ο φωτισμός τους, η θέα τους ή η πρόσβαση σ’ αυτά και όπου υπάρχει ενόχληση στους χρήστες των κοινοχρήστων χώρων και στους ενοίκους των παρακείμενων κτηρίων με δονήσεις, θορύβους ή φωτισμό ανώτερο από τα επιτρεπόμενα όρια.

Να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ συντάχθηκε και υπογράφηκε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, παρότι πρόκειται για απόφαση που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια και το αντικείμενο εμπίπτει σε μεγάλο βαθμό στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ ως προς τη χωροθέτηση και τα τέλη διαφήμισης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πιο σημαντική η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος

«Η ποιότητα και η ασφάλεια του αστικού περιβάλλοντος, οι ανάγκες των ΟΤΑ, των πεζών, των ποδηλατών, οι ανάγκες των πολιτών με ειδικές ανάγκες, η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του δημόσιου χώρου και η αστική αισθητική αποτελούν δημόσιες πολιτικές προτεραιότητας και φυσικά πιο σημαντικές από την εξυπηρέτηση των διαφημιστικών εταιρειών», τονίζουν σε παρέμβασή τους οι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με εισηγήτρια την αναπληρώτρια Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Χαρά Καφαντάρη ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς την απόσυρση ή έστω την αναμόρφωση της σχετικής απόφασης.  

«Ανοιχτή Πόλη»: Ο Κ. Μπακογιάννης να μην μείνει απαθής!

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων και η «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής το Νάσο Ηλιόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι «η ΚΥΑ συνιστά προφανή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών, όπως επισημαίνεται από τον σύλλογο θυμάτων τροχαίων SOSTE, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, με βάση τις οποίες οι διαφημιστικές πινακίδες απομακρύνθηκαν ως παράνομες από τους δρόμους το 2010». «Ο μόνος τρόπος να την κατανοήσουμε είναι ο υπερβάλλων ζήλος με τον οποίο η κυβέρνηση σπεύδει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα ακόμα κι όταν αυτά συγκρούονται με το δημόσιο όφελος» υπογραμμίζει η «Ανοιχτή Πόλη». Καλεί, μάλιστα, τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη «να μην μείνει απαθής» και να υπερασπιστεί «την ασφάλεια των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών της πόλης».

Χρ. Σπίρτζης: Κυβερνητικό δώρο στις διαφημιστικές εταιρείες

Για «δώρο» της κυβέρνησης «σε συμφέροντα η επαναφορά των επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων» κάνει λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και συνεχίζει με ένα σκωπτικό σχόλιο λέγοντας: «Ο πιο ‘πράσινος’ πρωθυπουργός που πέρασε από τη χώρα, για ακόμα μια φορά θυσιάζει τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο των πολιτών στον βωμό των συμφερόντων, καθώς, όπως αποδεικνύεται, τα συμφέροντα των διαφημιστικών εταιρειών είναι πιο ισχυρά».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με ΚΥΑ που εξέδωσε χωρίς καμία διαβούλευση και αγνοώντας επιδεικτικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μας επιστρέφει στο αμαρτωλό παρελθόν, αφού τροποποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης» τονίζει ο Χρ. Σπίρτζης. Εγκαλεί, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι γι’ αυτήν «προέχουν τα κέρδη και η ασυδοσία των διαφημιστικών εταιρειών». Ως εκ τούτου, καταλήγει ότι «η άμεση ανάκληση της ΚΥΑ από την κυβέρνηση είναι απαίτηση όλων μας στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν εξαιτίας των διαφημιστικών πινακίδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL