Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πόλεμος για το νέο πακέτο χρηματοδότησης στην διαχείριση απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος για το νέο πακέτο χρηματοδότησης στην διαχείριση απορριμμάτων

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της  Ένωσης Περιφερειών για τη διαχείριση απορριμμάτων. Κι αυτό την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει την έκδοση πρόσκλησης 220 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, πράγμα που θα επηρεάσει και τα περιφερειακά σχέδια ως προς τους νέους στόχους για την αύξηση της ανακύκλωσης.

Η κρίσιμη διαφωνία

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την «εμπρηστική», κατά πολλούς, δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής και Α' αντιπροέδρου της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιώργου Πατούλη, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ότι πρέπει «οι Περιφέρειες να έχουν ισχυρό ρόλο στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους που διαχειρίζονται τα απορρίμματα». Να σημειωθεί ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σε σύνολο 60 μελών, τα 24 προέρχονται από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και τα 36 από τους 66 δήμους της Αττικής. Οπότε η πρόταση του Γ. Πατούλη απαιτεί την καταστατική αλλαγή της σύνθεσης του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να υπερεκπροσωπούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι έναντι των δημοτικών συμβούλων.

Η πρόταση του περιφερειάρχη Αττικής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους δημάρχους και το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατήγγειλε τον προκάτοχό του Γ. Πατούλη ότι «αλλά έλεγε όταν ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ και άλλα τώρα που είναι περιφερειάρχης Αττικής».

Αναδίπλωση Πατούλη

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι δήμοι πρέπει να διατηρήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους στη διαχείριση απορριμμάτων και πως πρέπει οι ίδιοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση των στόχων ανακύκλωσης, χαιρετίζοντας, μεταξύ όλων των άλλων, και την ανάπτυξη του νέου εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που πρόσφατα εγκρίθηκε.

Οι υψηλοί τόνοι εναντίον του Γ. Πατούλη από την ΚΕΔΕ, που μέχρι πριν από δέκα μήνες ήταν πρόεδρός της, προκάλεσαν την απάντησή του. Ο ίδιος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδίπλωση λέγοντας πως η πρότασή του για αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των Περιφερειών «υπηρετεί την εθνική προσπάθεια για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων». Κι επειδή η απάντησή του δεν ήταν πειστική, στο ζήτημα επανήλθε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος είπε: «Η θέση της ΚΕΔΕ ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει και οι δήμοι να είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL