Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πυρ ομαδόν για τα άδεια ταμεία των δήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ ομαδόν για τα άδεια ταμεία των δήμων

Πυρ ομαδόν κατά του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι 332 δήμοι της χώρας εξαπέλυσαν οι αιρετοί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αναγκάζοντας ακόμη και τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου να υπαναχωρήσει από τη συναινετική στάση που τηρούσε προς τον πολιτικό του προϊστάμενο και τη «γαλάζια» κυβέρνηση.

Η δυσφορία των αιρετών προς την κυβέρνηση γίνεται εντονότερη όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, που είναι ο μήνας κατάρτισης των προϋπολογισμών του 2021. Κι αυτό γιατί οι 332 δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν εντός του 2020 τα ταμειακά ελλείμματα που προέκυψαν από τις έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προχωρά στην εκταμίευση γενναίας οριζόντιας επιχορήγησης, όπως οι δήμαρχοι επανειλημμένα ζητούν.

Η κραυγή αγωνίας των αιρετών ήταν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ιδιαιτέρως ηχηρή όταν έγινε γνωστό πως ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πρόκειται να ενημερώσουν το επόμενο διάστημα τους αιρετούς για το συνολικό ύψος των δαπανών που έγιναν την περίοδο της καραντίνας.

Οι ευθύνες στους δήμους;

Μεταφέρθηκε, μάλιστα, το μήνυμα ότι το υπουργείο Εσωτερικών επιρρίπτει την ευθύνη στους 332 δήμους και στις οικονομικές υπηρεσίες αυτών για το γεγονός ότι μόλις το 30% των ΟΤΑ πρώτου βαθμού έχουν αποστείλει τα απολογιστικά στοιχεία των δαπανών του β’ τριμήνου 2020 και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να υπάρχει πλήρης αποτύπωση των έκτακτων δαπανών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι, εφόσον σταλούν όλα τα στοιχεία των δαπανών για τον κορωνοϊό, υπάρχει η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να αποδοθεί περί τα μέσα Αυγούστου σε όλους τους δήμους το αναλογούν ποσό.

«Πώς θα καταρτίσουμε προϋπολογισμούς;»

Αυτή η δέσμευση του υπουργείου Εσωτερικών δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους αιρετούς. Πρώτος μεταξύ των αιρετών αντέδρασε ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. «Η ζημία του δήμου λόγω του κορωνοϊού είναι 1,37 εκατ. ευρώ!» είπε με έντονο ύφος για να προσθέσει σε επιτακτικό τόνο: «Πρέπει το συντομότερο δυνατόν το υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει χρήματα». «Με ποια οικονομικά στοιχεία θα καταρτίσουμε προϋπολογισμούς;» διερωτήθηκε αποσπώντας τη συγκατάνευση όλων των αιρετών.

Η αυθαίρετη εκτίμηση του ΓΛΚ

Στον ίδιο τόνο δεν ήταν λίγοι οι αιρετοί οι οποίοι επέκριναν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για την απόφασή του να εκτιμήσει αυθαίρετα το ύψος του ελλείμματος του 2021 για τους ΟΤΑ στο ύψος των 143 εκατ. ευρώ. «Πώς μπορεί το ΓΛΚ να εκτιμήσει το έλλειμμα για το 2021 και δεν αναφέρει τίποτα για το εκτιμώμενο έλλειμμα του τρέχοντος έτους;» διερωτήθηκαν οι αιρετοί εκφράζοντας τον φόβο ότι πρόκειται για τέχνασμα προκειμένου να μην συνυπολογιστούν οι έκτακτες δαπάνες λόγω κορωνοϊού με τις απώλειες λόγω μη είσπραξης δημοτικών τελών, φόρων και μισθωμάτων.

Σάλος με τον εσωτερικό δανεισμό των ΟΤΑ

Το κλίμα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε ακόμη πιο εκρηκτικό όταν τέθηκε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, που όλο και διογκώνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των δήμων. Σάλος ξέσπασε όταν οι δήμαρχοι πληροφορήθηκαν ότι όσοι δήμοι υπαχθούν στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών για την εξόφληση αυτών θα ακολουθήσει παρακράτηση 60% από την τακτική επιχορήγηση. Μέχρι στιγμής στην πρώτη φάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 92 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υπαχθεί 84 δήμοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «δανεισμό» των δήμων με κρατικό χρήμα και διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο καθεστώς επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων και δηλαδή να μην υπάρχει καμία παρακράτηση, όπως ίσχυε και στο παρελθόν. Όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει άλλη άποψη και γι’ αυτό συνέταξε ειδική ρύθμιση (άρθρο 69), που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Παρότι, μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ διευκρινίστηκε ότι το ποσό της πρώτης δόσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 92 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από την τακτική επιχορήγηση των δήμων που διατηρεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά από το διαθέσιμο ποσό που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών, αυτό δεν φαίνεται να καθησύχασε τους δημάρχους.

Χρ. Σπίρτζης: Κλείνετε τους δήμους

Την αγωνία των αιρετών μετέφερε χθες στη Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. «Στο άρθρο 69, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι η επιχορήγηση που θα δίνεται στους δήμους για τα ληξιπρόθεσμα θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους» είπε ο Χρ. Σπίρτζης.https://www.youtube.com/embed/WAuiszZAKj4 «Κλείνετε τους δήμους» συνέχισε σε καταγγελτικό τόνο για να προσθέσει: «Κλείνετε τους δήμους και πραγματικά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποκρύπτει το πραγματικό έλλειμμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Γιατί λέτε (σ.σ.: ως εποπτεύον του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) ότι είναι μόνο 143 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί βάζετε τους δήμους να καλύψουν αυτή την έκτακτη βοήθεια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους;» συνέχισε ο Χρ. Σπίρτζης στο ίδιο τόνο και πρόσθεσε: «Τι λέει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας; Συνεδριάζει τώρα, πάρτε την τηλέφωνο».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σωρεία κατά παρέκκλιση διατάξεων για τις απευθείας αναθέσεις που κυρώνει μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ποια είναι τα έξοδα και τα έργα με τις ειδικές διατάξεις που έχετε ψηφίσει για τον κορωνοϊό;» ρώτησε ο Χρ. Σπίρτης για να καταλήξει: «Πόσους ‘μεγάλους περιπάτους’ ακόμη θα κάνετε και θα τους κρύβετε με απευθείας αναθέσεις; Τι ‘μαγειρεύετε’, κύριε υπουργέ; Γιατί δεν μας λέτε την πραγματική κατάσταση;».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL