Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Από το φθινόπωρο ερχονται νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια / Με κεντρικό διαγωνισμό η ανάθεση των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το φθινόπωρο ερχονται νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια / Με κεντρικό διαγωνισμό η ανάθεση των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Κεντρικό διαγωνισμό σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του Σεπτεμβρίου για την ανάθεση μελετών που θα αφορούν τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, με σκοπό εντός των επόμενων 2,5 ετών να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας.

Αυτό εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου ενώπιον των μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι το κόστος των μελετών θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η αρχική πηγή χρηματοδότησης θα προέρχεται από δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ), μόλις το 20% των ΓΠΣ έχει εκπονηθεί και εφαρμοστεί, και από αυτά το 10% των ΓΠΣ έχει εγκαταλειφθεί» τόνισε ο Δημ. Οικονόμου. Επί της ουσίας μόλις τα 113 ΓΠΣ έχουν εφαρμοστεί σε σύνολο 1.135 που αντιστοιχούν στον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων με βάση τη διοικητική διαίρεση των δήμων που προβλεπόταν από το πρόγραμμα «Καποδίστριας», το προγενέστερο του προγράμματος «Καλλικράτης».

Νέες αναθέσεις ανά τρίμηνο

«Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε με την ανάθεση μελετών για τις πρώτες 200 δημοτικές ενότητες» υπογράμμισε ο Δημ. Οικονόμου καλώντας τους δημάρχους να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους, που θα αφορούν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τις επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων, την οριοθέτηση των οικισμών, τους χαρακτηρισμούς των δρόμων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ανά τρεις μήνες θα προστίθενται άλλες 200 δημοτικές ενότητες και με αυτόν τον ρυθμό το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο της επικράτειας. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το κόστος της μελέτης θα κυμανθεί από 150.000 έως 800.000 ευρώ, που θα αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Δεν θα χτίσουμε τα πάντα!»

Ο Δ. Οικονόμου τόνισε επίσης την ανάγκη προόδου των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με γνώμονα τη βιωσιμότητά τους, ενώ σημείωσε ότι έχει προβλεφθεί εκπόνηση αυτοτελούς μελέτης για την οριοθέτηση των οικισμών. Εξήγησε δε ότι το νέο ΤΠΣ θα στοχεύει στην πρόληψη τοπικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα σημείωσε ότι αναμένεται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τα στάδια του ΤΠΣ ως προς τη σύνταξη κύριας και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οριοθέτησης υδατορεμάτων.

Ωστόσο, παρά την κυβερνητική στόχευση για επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε εντός δυόμισι ετών να εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα για τα έργα, ομολόγησε ότι δεν έχει βρει ακόμη λύση για τις εκκρεμότητες στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τα μη εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Σημείωσε επίσης ότι για τη σύσταση του ΤΠΣ θα συσταθεί ειδική επιτροπή με μέλη από το Κτηματολόγιο, το ΤΕΕ και εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, υπό την προεδρία μέλους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και άλλη επιτροπή -συμβουλευτική-, με στόχο τον καθορισμό ενιαίας στρατηγικής στην εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι την τελική υπογραφή του ΤΠΣ θα έχουν μόνον και αποκλειστικά οι μηχανικοί του Δημοσίου και όχι οι ιδιώτες μηχανικοί, ενώ σημείωσε ότι για τη σύνταξη των ΤΠΣ θα χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες μηχανικοί.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL