Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Χάος και εκνευρισμός στο κέντρο της Αθήνας - Σε «απολογία» ο Κώστας Μπακογιάννης για το χθεσινό κυκλοφοριακό χάος * ΣΥΡΙΖΑ: Το κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να γίνει πεδίο πρόχειρου πειραματισμού εις βάρος κατοίκων / Το μεγάλο φιάσκο του "μεγάλου περιπάτου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάος και εκνευρισμός στο κέντρο της Αθήνας - Σε «απολογία» ο Κώστας Μπακογιάννης για το χθεσινό κυκλοφοριακό χάος * ΣΥΡΙΖΑ: Το κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να γίνει πεδίο πρόχειρου πειραματισμού εις βάρος κατοίκων / Το μεγάλο φιάσκο του "μεγάλου περιπάτου"

Σε τόνο μάλλον απολογητικό η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων ενημερώνει πλέον τους οδηγούς, που θα κινηθούν σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην περίμετρο των 6 χιλιομέτρων, όπου εκτελούνται εργασίες για τον «μεγάλο περίπατο».

Σκοπός της ενημέρωσης είναι να κατευναστούν τις αντιδράσεις όλων των οδηγών, που εγκλωβίστηκαν επί ώρες χθες στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, καθότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τα κυκλοφοριακά έργα που εκτελεί ο δήμος Αθηναίων υλοποιώντας την πρόσφατα εγκεκριμένη από το δημοτικό συμβούλιο για τον «μεγάλο περίπατο». Να σημειωθεί ότι ο πρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος προέκυψε και από το γεγονός ότι χθες ήταν η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων στα λύκεια.

«Δεν ήταν ευχάριστο, αλλά...»

Η χθεσινή εικόνα των δρόμων της Αθήνας θύμιζε σκηνές από τη δεκαετία του 1980, όταν τα οχήματα ήταν για ώρες ακινητοποιημένα με τους πεζούς να διασχίζουν κάθετα τους δρόμους. «Δεν ήταν ευχάριστο αυτό που συνέβη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας» είπε σε τόνο μάλλον απολογητικό ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ιδανική μέρα για να ξεκινήσουν τα έργα» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «για τον ‘μεγάλο περίπατο’ συζητάμε εδώ και 35 χρόνια». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον «μεγάλο περίπατο» ως ένα «έργο καινοτομίας», που είναι «πιλοτικό» και ταυτόχρονα «ανοιχτό στον κόσμο».

Ο Κ. Μπακογιάννης επέκρινε, πάντως, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που εξέδωσαν χθες ανακοινώσεις επικρίνοντάς τον για το κυκλοφοριακό έμφραγμα. Ο ίδιος απευθύνθηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νάσο Ηλιόπουλο και Παύλο Γερουλάνο λέγοντας: «Τα κόμματά σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα με αυτό που είπατε εσείς σήμερα, θα σας παρακαλούσα να τα ενημερώσετε για το ιστορικό έργο του ‘μεγάλου περιπάτου’».

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς σχεδιασμό κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων

«Η εικόνα χάους του κέντρου της Αθήνας, ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών, αποτελεί ένα καμπανάκι για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Δήμου Αθηναίων» ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηλίτευσε το ότι πρόκειται για «μία παρέμβαση άγνωστων αποτελεσμάτων και συνεπειών», που «προχωράει χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και με ελλιπή προετοιμασία».

«Το κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να γίνει πεδίο πρόχειρου πειραματισμού εις βάρος κατοίκων, εργαζομένων και επαγγελματιών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή μεγαλύτερη σοβαρότητα και να παρουσιάσουν το σχέδιό τους αφενός για την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αφετέρου για την προστασία της κατοικίας, του λιανεμπορίου και των επαγγελματιών του κέντρου».

«Κανένα φιλόδοξο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σεβασμό στην καθημερινότητα των ανθρώπων της Αθήνας» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν είναι όλα για το 'φαίνεσθαι' και την επικοινωνία» σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι «οι μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα απαιτούν όραμα, στόχο, αλλά και σωστή προετοιμασία. Για να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών». «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής απαιτώντας σωστές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

Έρχεται νέο ειδικό χωρικό σχέδιο

Πάντως, σε συναινετικό τόνο εμφανίστηκε ο Κ. Μπακογιάννης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου δεσμεύτηκε για τη διαπαραταξιακή συζήτηση σχετικά με τη σύνταξη και έγκριση του νέου ειδικού χωρικού σχεδίου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το ζήτημα το επόμενο διάστημα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Προηγουμένως το ζήτημα έθεσε μετ' επιτάσεως ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος ζητώντας να μάθει όχι μόνο για το περιεχόμενο του νέου ειδικού χωρικού σχεδίου, αλλά και το περιεχόμενο της σύμβασης ανάθεσης.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι το τραμ θα επαναλειτουργήσει με αφετηρία τον σταθμό Συντάγματος και μέχρι τότε ο ποδηλατόδρομος θα αναπτυχθεί πάνω στη χαραγμένη πορεία του τραμ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL