Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση 10.119 δημοτικών ακινήτων στην ΕΤΑΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση 10.119 δημοτικών ακινήτων στην ΕΤΑΔ

Αντιστράφηκε η σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία αξιοποίησης ή και εκποίησης των 10.119 δημοτικών ακινήτων με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, τα 10.119 ακίνητα επιστρέφονται στους δήμους, δηλαδή στον αρχικό τους ιδιοκτήτη, και οι δήμοι πλέον μπορούν να τα αξιοποιήσουν με βάση τις αρμοδιότητες που τους δίνει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο για αμιγώς «δημοτικούς σκοπούς». Η πρώτη απόφαση αφορά ακίνητα των Δήμων Χαλανδρίου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χανίων, Ωραιοκάστρου και Ιωαννίνων. Πανηγυρικές οι πρώτες δηλώσεις των δημάρχων, που μιλούν για πλήρη δικαίωση της Αυτοδιοίκησης κόντρα στην κυβερνητική βούληση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται επιθετική απέναντι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεταβίβαση χωρίς έλεγχο

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 933/2020 του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται η μεταβίβαση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημόσιου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) των συνολικά 10.119 ακινήτων όλων των δήμων με το σκεπτικό ότι «η μεταβίβαση έγινε χωρίς να προηγηθεί η οριζόμενη από τον νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζόμενων ακινήτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έπρεπε ή όχι να εξαιρεθούν της μεταβίβασης». Μ’ αυτή την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η πράξη μεταβίβασης του 2018. Το πλήρες κείμενο της απόφασης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Απόφαση - σταθμός

Για «πλήρη δικαίωση» της Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος ενημερώνει πως η απόφαση του ΣτΕ συνιστά «πολύ μεγάλη ικανοποίηση» για τον ίδιο και για τον δήμο που διοικεί, καθώς ευθυγραμμίζεται με την «προάσπιση της δημόσιας περιουσίας». «Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση μας δίνει το γεγονός ότι οι προσφυγές των επτά δήμων έγιναν η αφορμή να ματαιωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων όλων των δήμων της χώρας. Πρόκειται για μια νίκη της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και μας χαροποιεί το γεγονός ότι συμβάλαμε σ’ αυτή την εξέλιξη» υπογραμμίζει ο Σ. Ρούσσος.

Ο ίδιος καυτηριάζει τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που τον Οκτώβριο του 2018, ενώ το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου, επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία αναφορικά με την προσφυγή ή μη στο ΣτΕ. Ο δήμαρχος εκφράζει σε έναν πιο προσωπικό τόνο την πικρία του για το γεγονός ότι ήταν εκείνες οι παρατάξεις που τον κατηγορούσαν ότι «δήθεν συναινούσε στην εκποίηση της Ρεματιάς και άλλων δημόσιων χώρων».

Κόντρα στην Υπουργική Απόφαση

Συγκεκριμένα, «ο Δήμος Χαλανδρίου εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή στην Υπουργική Απόφαση για τη μεταβίβαση 37 ακινήτων του στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρώντας στις 19 Οκτωβρίου 2018 στην υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε την κυβερνητική απόφαση, κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, και εξουσιοδοτούσε τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο να καταθέσει εξ ονόματος των δημοτών αίτηση ακυρότητας στο ΣτΕ για τον Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονταν στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όλα στον ντορβά...

Αξιοσημείωτο είναι «ότι στη λίστα των 37 ακινήτων περιλαμβάνονταν ακίνητα που, αν και δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στον δήμο, βρίσκονται εντός των ορίων του και είναι σχεδόν στο σύνολό τους χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, νησίδες, έξοδοι του μετρό κ.λπ.» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών των ακινήτων «περιλαμβάνονταν ακόμη ο σταθμός της Πυροσβεστικής στην Οδό Ριζάρη, ο 1ος Παιδικός Σταθμός, 13 δασικές εκτάσεις εντός της Ρεματιάς καθώς και τα 30 στρέμματα της Αλάνας του Νομισματοκοπείου που παραχωρήθηκαν στον Δήμο Χαλανδρίου το 2016 για σαράντα χρόνια και έχουν αποκλειστική χρήση πρασίνου και αθλητισμού». Βέβαια, με νέα Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2019, «τα 30 από αυτά τα ακίνητα εξαιρέθηκαν από τη μεταβίβαση βάσει του άρθρου 196 παρ. 4 του Ν. 4389/2016». «Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δικαίωση όχι μόνο για το Χαλάνδρι, αλλά για την Αυτοδιοίκηση συνολικά στον αγώνα της ενάντια στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας» τονίζει ο Σ. Ρούσσος.

Σε αντίστοιχο πανηγυρικό τόνο είναι και η ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. «Ο δήμος μας τόνισε κατηγορηματικά και εξαρχής ενώπιον του ΣτΕ ότι τα ακίνητα που εξυπηρετούν καταφανώς δημοτικούς σκοπούς και ως εκ τούτου αφενός ως εκ του συντάγματος και των προστατευτικών διατάξεων των ΟΤΑ και αφετέρου ως εκ του ότι εμπίπτουν στο άρθρο 196 του Ν. 4389/2016 θα έπρεπε να παραχωρηθούν κατά κυριότητα στον δήμο, αφού ήδη βρίσκονται στη χρήση και κατοχή του» αναφέρεται στη συνοπτική ανακοίνωση του δήμου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL