Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Δύναμη Ζωής: Η αλήθεια για το οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό όρμο που ακυρώνει ο Πατούλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύναμη Ζωής: Η αλήθεια για το οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό όρμο που ακυρώνει ο Πατούλης

«Το Οικολογικό Πάρκο 220 στρεμμάτων, τμήμα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου,  που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και υλοποιούσε η διοίκηση της Δύναμης ζωής, ένα έργο-ανάσα για τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της σημερινής Διοίκησης μέσω δελτίων Τύπου!» αναφέρει η Δύναμη Ζωής.

Και αυτό, όπως σημειώνει, «εξαιτίας της απόφασης της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, που αντί να έχει ήδη προχωρήσει στη δημοπράτηση της Β φάσης του έργου, η οποία ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο του 2019, που αφορούσε στο Οικολογικό Πάρκο, ζήτησε την ανάθεση εκπόνησης μιας αχρείαστης μελέτης για δήθεν… βελτίωση της υπάρχουσας! Κάτι που  πρακτικά σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων ετών από σήμερα για την έναρξη της Β’ φάσης και την υλοποίηση του Πάρκου...».

Η Δύναμη Ζωής επισημαίνει ότι «συνολικά, το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου είναι ένα εμβληματικό έργο, υπερτοπικής σημασίας, που είχε ξεκινήσει και δημοπράτησε ταχύτατα τον Οκτώβριο του 2016 την Α’ φάση του, η Διοίκηση της Δύναμη Ζωής. Ήδη ολοκληρώνεται αυτή η φάση που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, τη δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, τη σύνδεση της πόλης με το πάρκο και τη θάλασσα, μέσω των δύο μεγάλων πεζοδιαβάσεων, κ.α.

Και ενώ όλα ήσαν έτοιμα για τη Β’ φάση, δηλαδή τη δημοπράτηση της διαμόρφωσης του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, η σημερινή Διοίκηση “φρενάρει” το έργο! Μήπως γιατί αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική της για το πράσινο, τους δημόσιους χώρους και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς; Την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες».  

“Οι πολίτες της Αττικής δικαιούνται την ασφάλεια που παρέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Δικαιούνται την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους που παρέχει το πράσινο του δημόσιου οικολογικού πάρκου. Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής αποκατέστησε μία αδικία 45 χρόνων για τους κατοίκους των παραλιακών Δήμων, δικαιώνοντας τους αγώνες δεκαετιών των πολιτών. Ξεκινήσαμε την υλοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Βάλαμε τις βάσεις για να ενωθεί ξανά η πόλη με τη θάλασσα. Ανατρέψαμε το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Δημιουργήσαμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα, σε κανένα μέτωπο. Όχι γιατί έτσι απαιτεί μια παράταξη. Αλλά γιατί αυτό απαιτεί το χρέος μας απέναντι στους σκληρά φορολογούμενους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε σχετικά η Ρένα Δούρου.

«Αν και η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής μπορούσε να υλοποιήσει από τον Αύγουστο του 2019, τη δημοπράτηση της Β' φάσης, για λόγους πολιτικού πολιτισμού ενόψει της παράδοσης της Διοίκησης, δεν το έπραξε. Ωστόσο η σημερινή Διοίκηση αντί να προχωρήσει τάχιστα το έργο, ως όφειλε όχι απέναντι σε μια παράταξη αλλά απέναντι στους πολίτες, το μόνο που κάνει εδώ και 9 μήνες, είναι να το βαλτώσει!

Με αστείες δικαιολογίες η Διοίκηση βαλτώνει το Οικολογικό Πάρκο!

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη υποκριτικά δήθεν ανάγκη... βελτίωσης της υπάρχουσας Μελέτης, ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, μια... αχρείαστη διαδικασία: μια νέα Μελέτη προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ! Και μόνο αυτή η ενέργεια της Διοίκησης σημαίνει μίνιμουμ καθυστέρηση του έργου για τουλάχιστον 4 χρόνια (!) καθώς μόνο η διαδικασία ανάθεσης διαρκεί πάνω από 2 χρόνια!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της, η Διοίκηση επικαλείται:

α) αλλαγές σε κανονισμούς Στατικών μελετών (που όμως έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από το … 2002 και έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις υπάρχουσες Μελέτες),

β) αλλαγές στον Αντιπλημμυρικό Σχεδιασμό (ο οποίος όμως ολοκληρώνεται στην Α Φάση και δεν αφορά την προς δημοπράτηση Β Φάση) κλπ.

Υποκριτικά δε η Διοίκηση δηλώνει ότι αναζητεί πόρους για την χρηματοδότηση του έργου, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι η Περιφέρεια Αττικής με Ταμειακά Διαθέσιμα άνω των 285 εκατ. ευρώ σήμερα και, επιπροσθέτως, με ετήσιο καθαρό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) άνω των 45 εκατ. ευρώ, μπορεί κάλλιστα να καλύψει ένα έργο, το οποίο (μετά τις εκπτώσεις που θα δοθούν) δεν αναμένεται να υπερβεί ως δαπάνη τα 75 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε βάθος τριετίας. Κι ενόσω μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά την Περιφέρεια Αττικής.

Συνεπώς, όχι μόνον από μελετητική άποψη αλλά ακόμη κι από οικονομική, η Β Φάση των εργασιών στον Φαληρικό Όρμο και η δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου είναι πλήρως καλυμμένη. Οι ισχυρισμοί της Διοίκησης, ότι τάχα αναζητά χρηματοδότηση, είναι αβάσιμες δικαιολογίες, που δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής και δύσκολα κρύβουν την πραγματική στόχευση της Διοίκησης: να υπονομεύσει αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο είναι έξω από την φιλοσοφία της.

Γιατί μιλάμε για ένα δημόσιο Οικολογικό Πάρκο ανοιχτό στους πολίτες κι όχι για έργο βιτρίνας.

Μιλάμε για πραγματικό πράσινο.

Να επισημάνουμε ότι αν γινόταν άμεσα η δημοπράτηση της Β' φάσης του έργου (πολλώ δε μάλλον αν είχε ήδη προχωρήσει), τότε η Β Φάση θα διαδεχόταν ομαλά την Α Φάση, που ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες.

Αν όμως υπάρξει καθυστέρηση στην δημοπράτηση της Β Φάσης – και μάλιστα, όπως προδιαγράφεται, καθυστέρηση χρόνων-, θα υπάρξουν δύο αρνητικές συνέπειες. Τις φθορές που θα υποστεί το έργο της Α' φάσης που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι πολίτες. Και τη δημιουργία ενός επί χρόνια χώρου με σωρούς χωμάτων και γυμνά σκυροδέματα, χωρίς καμιά λειτουργικότητα.

Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής διασφάλισε την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Μετά την ταχύτατη δημοπράτηση της Α φάσης, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής ετοίμασε τον διαγωνισμό για την Β φάση του έργου, που αφορά την διαμόρφωση του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, με προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων ευρώ, με τα χρήματα δεσμευμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Στη δε Μελέτη της Β Φάσης έγινε μια αναγκαία αναδιαμόρφωση, ώστε να αφαιρεθούν ορισμένα υπερβολικά κόστη (πχ θερμαινόμενες πισίνες, κατασκευές κτισμάτων προς ενοικίαση, εικαστικές κατασκευές κλπ). Θα απέμενε μόνον για την ολοκλήρωση του Οικολογικού Πάρκου, η φύτευση του πρασίνου, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα έργα προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να γίνει μεταξύ εξειδικευμένων εταιριών πρασίνου, για προφανείς λόγους ποιότητας» καταλήγει η Δύναμη Ζωής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL