Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Θαλασσοταραχή στο λιμάνι του Πειραιά για τις παράνομες εκσκαφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θαλασσοταραχή στο λιμάνι του Πειραιά για τις παράνομες εκσκαφές

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό τον Γιώργο Πατούλη δείχνουν να βιάζονται να εκπληρώσουν το χατίρι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ανάστατοι είναι όλοι οι τοπικοί φορείς, καθώς το έργο των εκσκαφών στον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά είναι παράνομες.

Αυτό, άλλωστε, τεκμηριώνεται και από πρόσφατο επίσημο έγγραφο, που προειδοποιεί για την παρανομία που διαπράττεται στο λιμάνι του Πειραιά και επισημαίνει ότι απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να προχωρήσουν νόμιμα οι εργασίες για την επέκταση του νότιου προβλήτα της κρουαζιέρας.

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι, έκθετο το υπουργείο

Ως εκ τούτου οι κάτοικοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αξιώνοντας διακοπή των εργασιών συντασσόμενοι με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά, που έχει σταλεί και στην Εισαγγελία, καθώς για την επέκταση της νότιας προβλήτας κρουαζιέρας δεν έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας είναι έκθετη καθώς φαίνεται να βιάζεται να υλοποιηθούν μη αδειοδοτημένα έργα. Ο δε περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είναι ακόμη περισσότερο έκθετος, καθώς, εξαιτίας της βιασύνης του, έσπευσε άρον - άρον να εγκρίνει την ημιτελή και πρόχειρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λιμενική ζώνη των 33 χιλιομέτρων, τη στιγμή που απαιτούνταν Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το δε έγγραφο της «Hill International», της εταιρείας που είναι ορισμένη από τον νόμο ως διεθνής τεχνικός οίκος παρακολούθησης του έργου επέκτασης της Νότιας Προβλήτας του ΟΛΠ καίει κυριολεκτικά και την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των τεσσάρων έργων (σ.σ.: μεταξύ αυτών και της επέκτασης της νότιας προβλήτας κρουαζιέρας) χωρίς την έκδοση της σχετικής Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος».

Με αυτά τα δεδομένα κάτοικοι και φορείς του Πειραιά ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αξιώνοντας ακύρωση των εργασιών εκσκαφής στον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας προβλήτας. Αυτή η διαδικασία της εκσκαφής στη γλώσσα των μηχανικών ονομάζεται βυθοκόρηση.

Ρ. Δούρου: Έργα μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση

«Να ανασταλούν άμεσα οι βυθοκορήσεις που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασης της νότιας προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά» τονίζει με δήλωσή της η επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής» και τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ενώνοντας την φωνή της με τους κατοίκους και τους φορείς που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Οι εργασίες αυτές πρέπει να επανεκκινήσουν όταν υπάρξει πλήρης και νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση που θα διασφαλίσει την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος θωρακίζοντας τη νομιμότητα αυτού του υψίστης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας -όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για όλη την Αττική και συνολικά για τον τόπο- έργου» υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL