Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Σ. Φάμελλος: Είστε η πιο αντιπεριβαλλοντική κυβέρνηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος: Είστε η πιο αντιπεριβαλλοντική κυβέρνηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Με προκάλυμμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση εκπροσώπων στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ανά την Ελλάδα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου παρέστη αντί του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για να παραδεχθεί τις καθυστερήσεις στην επιβολή κινήτρων και αντικινήτρων για την κοινοτική υποχρέωση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης. Αυτό, ακριβώς, παραδέχθηκε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Εμμονή με τα ΣΔΙΤ

«Είστε η πιο αντιπεριβαλλοντική κυβέρνηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια», αναφώνησε ο Σωκ. Φάμελλος υπογραμμίζοντας απευθυνόμενος στον Δημ. Οικονόμου ότι: «Το μόνο που βλέπω να συζητείται είναι για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, για μεγάλα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που ακούω και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, και για μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης». «Άρα να απέχετε πλέον από αυτό που είχε δρομολογηθεί στη χώρα, δηλαδή μια μεταρρύθμιση με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος, με χαμηλότερα τιμολόγια για τον πολίτη και τον επιχειρηματία», είπε με έντονο ύφος ο Σωκ. Φάμελλος.

Απαξίωση του έργου ΣΥΡΙΖΑ

Παραθέτοντας όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις μαζί με τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις που ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική των απορριμμάτων, προκειμένου να υπάρχει αντιστοιχίση με την εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο ρυπαίνω», ο Σωκ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι πλέον εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος «δεν προχωράει η στρατηγική κυκλικής οικονομίας και το βασικότερο είναι ότι δεν έχουν υλοποιηθεί απολύτως νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στη διαλογή στην πηγή, στα κίνητρα και στα αντικίνητρα». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Σωκ. Φάμελλος.

Αμήχανη η ηγεσία του ΥΠΕΝ

«Ασφαλώς και θα εφαρμοστούν τα περιβαλλοντικά τέλη», περιορίστηκε να πει, κάπως αμήχανα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημ. Οικονόμου. «Από τον Μάιο και τις εκλογές που μεσολάβησαν μετά, χρειάστηκε να αλλάξουν οι διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), άρα και αυτός ήταν ένας πρόσθετος λόγος καθυστέρησης της ενεργοποίησής τους», πρόσθεσε.

«Μέχρι το τέλος του 2019 είχαν βγει ήδη οι κανονισμοί σε δύο Περιφέρειες και αυτή τη στιγμή έχουν βγει οι κανονισμοί τιμολόγησης απορριμμάτων σε άλλες τέσσερις Περιφέρειες», ενημέρωσε ο Δημ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Τότε υπήρχαν Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Δυτική Μακεδονία, τώρα υπάρχει ακόμα η Δυτική Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Κρήτη και η Αττική, η οποία είναι στο τελευταίο στάδιο. Έχει αποστείλει στους δήμους το σχέδιο κανονισμού, απάντησαν οι δήμοι, έληξε η προθεσμία και τώρα προχωράει». «Αν στο τέλος του χρόνου δεν έχει εφαρμοστεί, ελάτε να μας το πείτε», είπε στον ίδιο αμήχανο τόνο ο Δημ. Οικονόμου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL