Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ο Τ. Θεοδωρικάκος "πιθανολογεί" μείωση εσόδων για τους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τ. Θεοδωρικάκος "πιθανολογεί" μείωση εσόδων για τους δήμους

Αναπάντητο αφήνει ακόμη και σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τα ανείσπρακτα έσοδα των δήμων από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τη στιγμή, μάλιστα, που τα οικονομικά των ΟΤΑ βρίσκονται στο «κόκκινο», όχι μόνο λόγω των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και λόγω της απαλλαγής από τα συγκεκριμένα τακτικά έσοδα. Ταυτόχρονα, ο Τ. Θεοδωρικάκος δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που θα ανακύψει από τη λεγόμενη «επαναφορά στην κανονικότητα». Αρκείται μόνον να ισχυρίζεται ότι επαρκεί η έκτακτη επιχορήγηση των 75 εκατ. ευρώ, που η εκταμίευσή της δρομολογείται γι' αυτή την εβδομάδα. Σημειωτέον ότι η συνολική ενίσχυση των ΟΤΑ δεν αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι δήμοι ζητούν περί τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον, πέραν της τακτικής επιχορήγησης.

Χωρίς οικονομική ενίσχυση οι δήμοι

«Δίνετε το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μειώσει τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων κατά 50%, αλλά δεν δίνετε την οικονομική στήριξη στους δήμους γι’ αυτό», κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά τη συζήτηση της Παρασκευής για το νομοσχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη. «Μπορεί να μας πείτε ότι θα δώσετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση;» ρώτησε ο Χρ. Σπίρτζης, για να συμπεράνει: «Επειδή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έχετε ανακοινώσει είναι πάρα πολύ περιορισμένη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τη μείωση εσόδων στους δήμους, προφανώς αυτό είναι ένα επιπλέον βάρος που χρεώνονται οι δήμοι».

Πιθανολογώντας και εικάζοντας...

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε, μάλλον αμήχανα, λέγοντας: «Η εκτίμηση που έχω από τα πρώτα στοιχεία που μου έχουν έρθει είναι πως τελικά οι απώλειες των εσόδων είναι πολύ μικρότερες -επαναλαμβάνω, έως τώρα- από αυτό που φοβόμασταν». «Είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων εξαιτίας της μείωσης δημοτικών τελών και η κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη να καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες με τα χρήματα που θα χρειαστούν μέσα στον χρόνο που διανύουμε, σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο υπουργός. Ο ίδιος αρκέστηκε να αναφερθεί στην έκτακτη επιχορήγηση των 75 εκατ. ευρώ προς τους δήμους όλης της χώρας, τη στιγμή, μάλιστα, που τα ταμεία τους έχουν σχεδόν στερέψει.

Σωσίβιο στον «Αντώνη Τρίτση»

Ο υπουργός επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με τις ασφυκτικές οικονομικές ανάγκες των 332 δήμων της χώρας, δεδομένου ότι οι δήμοι ζητούν ακόμη 2 δισ. ευρώ και η απαίτησή τους ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020. «Έχουμε προετοιμάσει ως υπουργείο Εσωτερικών τις λύσεις που αφορούν την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης» είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Έτσι, ο υπουργός παρέπεμψε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που με καθυστέρηση έξι (6) μηνών έρχεται να υποκαταστήσει το επιτυχημένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», που είχε εκπονήσει και εκτελέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για όλους τους δήμους της χώρας μας. «Έχουμε εξασφαλίσει πολλαπλάσιο ποσό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τριάμισι χρόνια έργα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ» περιορίστηκε να πει ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Με ξένα κόλλυβα!

«Κάνετε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» αναφώνησε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης, αναφερόμενος στη διάταξη για τον τριπλασιασμό των τραπεζοκαθισμάτων, που θα γίνεται ατελώς για τους καταστηματάρχες, επί ζημία των δήμων, μια και δεν θα εισπράξουν τίποτα έως την 30ή Νοεμβρίου του 2020. «Δεν έχετε προβλέψει τίποτα για τις σωρευμένες υποχρεώσεις, είτε αφορούν τα δημοτικά τέλη είτε τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων είτε τα ενοίκια», σημείωσε ο Χρ. Σπίρτζης απευθυνόμενος στον Τ. Θεοδωρικάκο.

Casus belli

Υπονοώντας ότι αντί η ρύθμιση για την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων να λειτουργήσει ευεργετικά για την τοπική οικονομία, θα αποτελέσει αιτία πολέμου μεταξύ δημάρχων και καταστηματαρχών, με κίνδυνο την έξαρση της διαφθοράς των δημοτικών υπηρεσιών, ο Χρ. Σπίρτης επισήμανε απευθυνόμενος στον Τ. Θεοδωρικάκο: «Αναθέτετε στους δήμους να παραχωρήσουν ατελώς διπλάσιο κοινόχρηστο χώρο από αυτόν που έχουν στην άδειά τους». «Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων. Και βάζετε σε αντιπαράθεση τους δημάρχους με τους καταστηματάρχες» ελλείψει διαθέσιμου κοινόχρηστου χώρου, υπογράμμισε.

Eστία διαφθοράς!

Χαρακτήρισε «αποσπασματική» τη ρύθμιση για την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων σε μια σειρά ζητήματα, που μεταξύ άλλων αφορούν και το γεγονός ότι παρακάμπτονται τα νομίμως εκλεγμένα όργανα (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Οικονομική Επιτροπή), για να ρυθμιστεί το ζήτημα από τις δημοτικές υπηρεσίες.

«Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση της αρμόδιας για τη διαχείριση χρήσης κοινόχρηστου χώρου υπηρεσίας του οικείου δήμου, δηλαδή παρακάμπτετε και το Δημοτικό Συμβούλιο ή έστω την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» σημείωσε ο Χρ. Σπίρτζης, για να καταγγείλει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μετατρέψει την έγκριση αίτησης για τα τραπεζοκαθίσματα σε «εστία διαφθοράς» ή σε αιτία «αντεγκλήσεων».

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα

Με την ψηφισθείσα ρύθμιση, προβλέπεται ότι οι καταστηματάρχες θα μπορούν υποβάλλοντας το τοπογραφικό σχέδιο στην αρμόδια υπηρεσία των δήμων να ζητούν έως και τριπλασιασμό του αρχικού αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων. Την απόφαση για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου τη λαμβάνει η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου γίνεται ατελώς από την πλευρά του δήμου. Η ατέλεια ισχύει έως την 30ή Νοεμβρίου του 2020.

Η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων μπορεί να γίνει σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, εφόσον δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού. Για τις περιπτώσεις που δεν επαρκεί ο χώρος για την ανάπτυξη πρόσθετων τραπεζοκαθισμάτων, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφασίζει τη μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του πενήντα τοις εκατό (50%).

Αλλάζουν λοιπόν οι όροι κατάληψης κοινόχρηστου χώρου «κατά παρέκκλιση» κάθε υφιστάμενης διάταξης. Ο μόνος χώρος που θα μείνει ελεύθερος σε πεζοδρόμους και πλατείες θα είναι μια λωρίδα όδευσης πεζών τουλάχιστον 1,50 μέτρου, διέλευση για άτομα με κινητικά προβλήματα, χώροι διέλευσης δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, εισόδοι/έξοδοι των παρόδιων κτηρίων, χώροι στάθμευσης των παρακείμενων χρήσεων, απορροές των ομβρίων και λωρίδες διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Τέλος, η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας μπορεί να εκδίδει «κατά παρέκκλιση» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλαγές και απαγορεύσεις στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL