Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο Τ. Θεοδωρικάκος τρέχει να προλάβει τον «Αντώνη Τρίτση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τ. Θεοδωρικάκος τρέχει να προλάβει τον «Αντώνη Τρίτση»

Να καλύψει το «κενό» απραξίας διάρκειας έξι μηνών από την κατάργηση του αναπτυξιακού προγράμματος «Φιλόδημος Ι» επιχειρεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παραδεχόμενος, με τις βραδυπορούσες ενέργειές του, ότι τελικά δεν ήταν και τόσο έτοιμος όσο δήλωνε ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Την ίδια ώρα ο υπουργός πέφτει θύμα των υπεκφυγών και των ανακριβών δηλώσεών υπό μορφή πομπωδών διακηρύξεων για το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που με τη δική του υπογραφή αντικαθιστά -με ολέθριες συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες- το επιτυχημένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Αυτό ακριβώς στηλιτεύει με δήλωσή ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Κι ενώ 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον Π. Σκουρλέτη κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών την 8η Απριλίου να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την επιλογή του να προχωρήσει με καθυστέρηση πέντε μηνών στην επανασύσταση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», ο Τ. Θεοδωρικάκος επέλεξε να φυγομαχήσει και να απαντήσει γραπτώς την 20ή Μαΐου, χωρίς να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία θα αποδείκνυαν το διαβλητό των μεθοδεύσεών του εις βάρος των δήμων όλης της χώρας.

Χωρίς σχεδιασμό

Συνεχίζοντας να κρύβεται, ο Τ. Θεοδωρικάκος απέφυγε να παρουσιαστεί ενώπιον της ΚΕΔΕ για να δώσει εξηγείς για τον παραγκωνισμό των αιρετών από την πενταμελή σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Ομοίως ο υπουργός δεν εμφανίζεται ενώπιον της ΚΕΔΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, στην οποία, ενώ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, δεν είναι έτοιμος να προσδιορίσει τις προτεραιότητες που θα δώσουν πνοή στην οικονομικά καθημαγμένη Αυτοδιοίκηση.

Στέλνει, λοιπόν, στην διοίκηση της ΚΕΔΕ τους αντιπροσώπους τους, που είναι ορισμένοι από τον ίδιο στη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, για να μιλήσουν για την «αρτιότερη και συντεταγμένη συνεργασία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών που προκύπτουν από τα παραπάνω συγχρηματοδοτούμενα και εθνικά προγράμματα».

Μας ενημερώνουν, μάλιστα, ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τους «άξονες συνεργασιών τόσο για τις προτεραιότητες των ΟΤΑ Α’ βαθμού ενόψει του ΕΣΠΑ 2021-2027, όσο και του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’».

Οι πολιτικοί «παραμυθάδες»

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, ο Τ. Θεοδωρικάκος επιλέγει τη «μη απάντηση» στη Βουλή για τον «Φιλόδημο Ι», όπως στηλιτεύει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να διασύρει τον «Φιλόδημο» και να τον σβήσει από τη συλλογική μνήμη επειδή ήταν επιτυχημένο έργο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: «Καλό είναι να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών ότι η αγάπη για τους παραμυθάδες δεν επεκτείνεται και στους πολιτικούς ‘παραμυθάδες’».

Ο Π. Σκουρλέτης καυτηριάζει την επιλογή του Τ. Θεοδωρικάκου να μην προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα ούτε της συμφωνίας χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ούτε τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακόμη ο υπουργός δεν απαντά εάν έχει συναφθεί νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή εάν έχει παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης συμφωνίας χρηματοδότησης και ποιο το ύψος αυτής.

«Ο νυν υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να αναμασά ανακρίβειες και συνειδητά ψεύδη για τη μη εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων από τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο Π. Σκουρλέτης και υπογραμμίζει: «Η δήθεν έλλειψη χρηματοδότησης προσκρούει στην πραγματικότητα των 700 εκατ. ευρώ δημοπρατημένων έργων, με την προβλεπόμενη εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών και θεσμικών οργάνων ελέγχου, έως και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το «αφήγημα» καταρρέει!

«Το αφήγημα ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τα έργα του ‘Φιλόδημου’ καταρρέει διαρκώς. Πρόσφατα, επισκεπτόμενος τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ‘έσωσε’ μερικά ακόμη έργα» στηλιτεύει ο Π. Σκουρλέτης υπογραμμίζοντας ότι στις προσκλήσεις προς τους δήμους για ένταξη έργων στον «Φιλόδημο Ι» «δεν υπήρξε κανένας γεωγραφικός αποκλεισμός».

Τέλος, στο σκέλος της διαφάνειας της αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων για ένταξη σε χρηματοδότηση, ο Π. Σκουρλέτης καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Τ. Θεοδωρικάκου υπενθυμίζοντάς του ότι η αξιολόγηση γινόταν από την Τεχνική Γραμματεία με τη συμμετοχή έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών από τη ΜΟΔ Α.Ε., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL