Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
«Φυτεύουν» μονάδα απορριμμάτων στην περιοχή της Κορώνειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Φυτεύουν» μονάδα απορριμμάτων στην περιοχή της Κορώνειας

Την κάθετη αντίθεσή της στο να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας από πόλο έλξης τουριστών σε πόλο έλξης σκουπιδιών με τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων (ΜΕΑ), και μάλιστα με φαστ τρακ διαδικασίες, εκφράζει η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη.

"Δώρο" Τζιτζικώστα στους ιδιώτες

Η περιφερειακή παράταξη κατηγορεί τη διοίκηση του Απ. Τζιτζικώστα ότι κάνει «δώρο στους ιδιώτες τη διαχείριση απορριμμάτων», αφού η ΜΕΑ προβλέπεται να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, και καταγγέλλει ότι, «μετά τη σκανδαλώδη απόφαση για αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ στη Νέα Ευκαρπία, έρχεται τώρα η επιλογή έκτασης που βρίσκεται εντός ευαίσθητης οικολογικής περιοχής, η οποία προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων».

Όπως τονίζουν οι «Κοιτάμε Μπροστά», πρόκειται για «προειλημμένη απόφαση, που προσπαθεί να φτιασιδώσει την παράλογη δημιουργία πόλου έλξης σκουπιδιών (ΧΥΤΑ, ΜΕΑ και πιθανότατα εργοστάσιο καύσης), αντί πόλου έλξης τουριστών, στην ευρύτερη περιοχή της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής.

Με ΣΔΙΤ και στο βάθος καύση

«Σύμφωνα με τη μελέτη χωροθέτησης, την οποία έσπευσε ο ΦΟΔΣΑ να εντάξει στον φάκελο για την έκδοση βεβαίωσης χωροθέτησης που υπέβαλε στην ΠΚΜ στις 22 Απριλίου, αίτημα που με απίστευτα γρήγορες διαδικασίες ενέκριναν οι υπηρεσίες της ΠΚΜ στις 15 Μαΐου, χωρίς καμία φυσικά διαβούλευση, η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα προβλέπεται να εξυπηρετεί όχι μόνο δέκα δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς, εκτοξεύοντας το κόστος μεταφοράς.

Επιπλέον πρόκειται να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και χωρίς όλα τα προβλεπόμενα στάδια επεξεργασίας, ώστε να παράγει γρηγορότερα ένα προϊόν που να μπορεί να οδηγηθεί σε εγκαταστάσεις καύσης» εξηγούν οι "Κοιτάμε Μπροστά". Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, σε αγαστή συνεργασία με τις "γαλάζιες" διοικήσεις της ΠΚΜ, του Δήμου Λαγκαδά και του ΦΟΣΔΑ, «προωθεί έναν σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία που αντιβαίνει στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων» και πως την ώρα που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, «μόνο στην Ελλάδα των Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα τα σκουπίδια χαρίζονται ως επιδοτούμενο καύσιμο σε ιδιωτικούς φορείς, με αδιαφανείς διαδικασίες, υποβαθμίζοντας και τις τελευταίες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL