Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αγωνία στους αιρετούς για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης

Σοβαρά ερωτήματα για τη δομή του προγράμματος, τον τρόπο ένταξης έργων και τις πηγές χρηματοδότησης - Στη Βουλή η ερώτηση 65 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πρόγραμμα που αντικαθιστά τον ευρύτατης αποδοχής «Φιλόδημο»

Με αγωνία περιμένουν οι 332 δήμαρχοι και 13 περιφερειάρχες τις σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη αναφορικά με το «ειδικό πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση», που θα φέρει το όνομα του εμβληματικού δημάρχου Αθηναίων για την περίοδο 1990-1992 Αντώνη Τρίτση. Το νέο πρόγραμμα πρόκειται να αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο», όπως αυτό είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχαιρε ευρύτατης αποδοχής από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Για το ζήτημα κατέθεσαν χθες το απόγευμα σχετική ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σήμερα, λοιπόν, οι τρεις υπουργοί θα υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα πρέπει να ορίζει το διατιθέμενο ποσόν, τις πηγές χρηματοδότησης, τη δομή του προγράμματος, αλλά και τα κριτήρια ένταξης σ’ αυτό. Επίσης, θα πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής του δανεισμού, καθώς, με βάση την προηγηθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η βασική πηγή χρηματοδότησης θα είναι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι. Η έκδοση της ΚΥΑ είναι απαραίτητη προκειμένου να προσδιοριστούν επ’ ακριβώς τα ανωτέρω, καθώς η προηγηθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Μαρτίου 2020 έδινε το γενικό περίγραμμα αναφορικά με το πρόγραμμα εγείροντας στους αιρετούς σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες αναφορικά με τη δυνατότητα ένταξης στο νέο πρόγραμμα.

Οι αιρετοί είχαν διατυπώσει, μεταξύ άλλων, σοβαρές ενστάσεις για τη δομή του προγράμματος δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επέλεξε για δεύτερη φορά, με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο, να προχωρήσει άνευ διαλόγου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στη συγκρότηση ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είχαν υποστεί τον πρώτο αιφνιδιασμό την 29η Νοεμβρίου του 2019, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της ΚΕΔΕ, λίγα λεπτά προτού ανοίξουν οι κάλπες για την ψηφοφορία, όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος τους ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» με τον ισχυρισμό ότι δήθεν δεν επαρκούσε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις εντάξεις έργων.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους αιρετούς ότι στην τελευταία ΠΝΠ που σκιαγραφεί το νέο πρόγραμμα ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ΟΤΑ! Στο ερώτημα γιατί επιλέγεται αυτή η διαδικασία συνομολόγησης δανείων με το δημόσιο τραπεζικό ίδρυμα, οι αιρετοί δεν έχουν λάβει καμία σαφή απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών. Διερωτώνται, λοιπόν, εάν αυτό σχετίζεται με την επιλογή του Τ. Θεοδωρικάκου να ελέγξει απολύτως από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξηγούν, μάλιστα, ότι «ουδέποτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρχε τέτοιος αποκλεισμός των ΟΤΑ από πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα». Επίσης, ρωτούν τι θα συμβεί με τις εγγυήσεις και τις υποθήκες που συνοδεύουν τη συνομολόγηση δανείου με το τραπεζικό ίδρυμα όπως και το ποιος θα είναι ο τρόπος αποπληρωμής του δανείου.

Καθ’ όλα τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών διατυμπανίζει ότι «το νέο πρόγραμμα θα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα». Γιατί, όπως επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα την τελευταία περίοδο, «στόχος του νέου προγράμματος είναι να αναδειχθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης». Οψόμεθα...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις