Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Χρ. Σπίρτζης: Με τις 70+1 προτάσεις μας στηρίζουμε έμπρακτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Χρ. Σπίρτζης: Με τις 70+1 προτάσεις μας στηρίζουμε έμπρακτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώνει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, έχοντας προηγουμένως καταθέσει 70+1 επεξεργασμένες και αναλυτικές προτάσεις για την στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και των 332 δήμων της χώρας μας, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων του αυτοδιοικητικού οργάνου. Είχε προηγηθεί σχετική επικοινωνία του Χρ. Σπίρτζη με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Ψηλά στην ατζέντα τέθηκε η απαίτηση για ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως και η συνέχιση των έργων του «Φιλόδημου Ι», εν αναμονή, μάλιστα, των εξαγγελιών του υπουργού Εσωτερικών, αύριο, Πέμπτη, αναφορικά με το νέο «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

«Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία»

«Με τις 70+1 προτάσεις μας στηρίζουμε έμπρακτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της κοινωνίας», τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης απευθυνόμενος στους αιρετούς. «Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Στεκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται», υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης για να προσθέσει: «Με τις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις μας αλλά και με την κριτική μας προς την κυβέρνηση, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, δείχνουμε κάτι περισσότερο από κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Δείχνουμε υπευθυνότητα». «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων», τόνισε.

Τι περιλαμβάνουν οι 70+1 προτάσεις

Οι 70+1 προτάσεις καλύπτουν όλο το πεδίο που βάλλεται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού και ανταποκρίνονται στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να πιέσει την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, στην κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά των αναγκαίων προσλήψεων, καθότι τόσο το Δημόσιο όσο και οι ΟΤΑ είναι αποψιλωμένοι από στελεχιακό δυναμικό. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει περαιτέρω στήριξη των δομών κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία των 70+1 προτάσεων, που ανέλαβε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης, αποσκοπεί στην ανάληψη πρόσθετων μέτρων για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία τόσο της Δημόσιας Διοίκησης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς, από την πρώτη μέρα που χτύπησε ο κορωνοϊός τη χώρα μας, έχουν ριχτεί στη μάχη για την προστασία των πολιτών, κρατώντας, ταυτόχρονα, όρθια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

«Το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ πρέπει να επεκταθεί»

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων του αυτοδιοικητικού οργάνου. Κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" και στην άμεση επίλυση της μη καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και μήνες.

Στήριξη στους εργαζόμενους των ΟΤΑ

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να προβλεφθούν δράσεις υπέρ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αιρετοί παραδέχθηκαν ότι, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης με τους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ πρέπει να λάβουν και αυτοί το δώρο Πάσχα, όπως και να τους παρασχεθεί άμεσα το αναγκαίο υγειονομικό υλικό.

Παράλληλα, οι αιρετοί έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στην προστασία των ευπαθών ομάδων, των αστέγων, όσων χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, όπως και των γυναικών που καθίστανται θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγκαία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων

Ως εκ τούτου, ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Σπίρτζης και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν ότι κρίνεται αναγκαία περισσότερο από ποτέ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, εξαιτίας της καταβαράθρωσης των εσόδων τους λόγω της μείωσης ή και του μηδενισμού απόδοσης των ανταποδοτικών εσόδων από τους πολίτες αλλά και λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Επί τάπητος τέθηκε και το πλέγμα των απαλλαγών και των διευκολύνσεων σχετικά με οφειλές και υποχρεώσεις που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τους δήμους, δεδομένου ότι η κατάσταση στην αγορά από το ξέσπασμα της πανδημίας είναι τραγική, με τις οικονομικές προβλέψεις να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Αγωνία για τα «παγωμένα» έργα του «Φιλόδημου»

Ψηλά στην ατζέντα τέθηκε και η συνέχιση των έργων του προγράμματος «Φιλόδημος Ι». Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, χωρίς επιβάρυνση για τους δήμους, και έχαιρε ευρείας αποδοχής από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Όμως, με την αλλαγή της κυβέρνησης, ο «γαλάζιος» υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επέλεξε να καταργήσει το πρόγραμμα αιφνιδιαστικά την 29η Νοεμβρίου του 2019... ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της ΚΕΔΕ, λίγα λεπτά προτού ανοίξουν οι κάλπες για την ψηφοφορία.

Από αιφνιδιασμό... σε αιφνιδιασμό

Ο Τ. Θεοδωρικάκος, μολονότι, τότε, είχε δεσμευτεί ότι θα συστήσει άμεσα ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα, καθυστέρησε τουλάχιστον για τέσσερις μήνες. Αιφνιδιαστικά και πάλι, κάνοντας χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που συντάσσονται από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, ο Τ. Θεοδωρικάκος -μόλις την προηγούμενη εβδομάδα- επέλεξε να θεσμοθετήσει το νέο «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα», χωρίς ακριβές πλαίσιο. Ο ίδιος με χθεσινή δήλωσή (ΣΚΑΪ) δεσμεύτηκε ότι αύριο, Πέμπτη, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος.

Βέβαια, διαβάζοντας την ΠΝΠ που αφορά στο νέο πρόγραμμα των ΟΤΑ, οι αιρετοί διαπίστωσαν ότι ουδεμία σχέση έχει με τον «Φιλόδημο Ι», καθότι δεν περιγράφονται συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες αξιολόγησης των υπό ένταξη έργων. Ως εκ τούτου, κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι αιρετοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις μεθοδεύσεις Θεοδωρικάκου. Έντονη ήταν, μεταξύ άλλων, και η αντίδρασή τους για την επιλογή Θεοδωρικάκου να θεσμοθετήσει διάταξη με την οποία «το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ΟΤΑ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL