Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ν.Μπελαβίλας: Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Μπελαβίλας: Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για τον κορωνοϊό

«Από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η πανδημία, ο «Πειραιάς για Όλους», κατέγραψε τα μέτωπα της κρίσης που μπορούμε να βοηθήσουμε και οργανώσαμε το πώς θα το κάνουμε», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Νίκος Μπελαβίλας και ανφέρθηκε σε όσες ενέργειες προχώρησε η δημοτική παράταξη του Πειραιά:

  • Με το δίκτυο αλληλεγγύης «Αόρατος Πειραιάς» στήσαμε ήδη έναν κατάλογο ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε.

  • Σχεδιάσαμε ήδη και υλοποιούμε έναν μηχανισμό βοήθειας πόρτα-πόρτα, ο καθένας και η καθεμία μας στις πολυκατοικίες της γειτονιάς του. Προγραμματίζουμε αυτή την εβδομάδα την αντίστοιχη ενεργοποίηση των μελών μας στις γειτονιές.

  • Παρακολουθούμε συνεχώς την ανησυχητική κατάσταση των αστέγων στο λιμάνι, και ήδη μετά από επικοινωνία με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα οργανώσαμε ασφαλές συσσίτιο συσκευασμένων μερίδων.  Βοηθήσαμε στην επίσης ασφαλή συμμετοχή των αστέγων του λιμανιού στα συσσίτια της Εκκλησίας.

  • Οργανώσαμε ήδη ομάδα ψυχικής στήριξης, στελεχωμένη από ψυχιάτρους και κοινωνικούς επιστήμονες, και η οποία σύντομα θα είναι στη διάθεση όσων συμπολιτών μας τη χρειάζονται.

  • Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, ΚΟΔΕΠ, για να επιτελέσει το έργο που της αναλογεί.

  • Μέσω τηλε-συσκέψεων, ο «Πειραιάς για Όλους» λειτουργεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα όπως και το δίκτυο αλληλεγγύης «Αόρατος Πειραιάς» με τις  ομάδες εργασίας του.

Παράλληλα, ο Νίκος Μπελαβίλας επισημαίνει ότι «το κάνουμε, διότι δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στην κρίση. Έχουμε εκλεγεί, είμαστε η μεγάλη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μείνει η πόλη όρθια, σε συνεργασία με τους θεσμούς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και μόνοι μας όπου οι ίδιοι ολιγωρούν».

Επιπλέον, ο ίδιος αναρωτώμενος τι έκανε ο Δήμος Πειραιά, υπογράμμισε ότι «ζητούσαμε ήδη από τις πρώτες ημέρες να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Ένα κοινωνικό σχέδιο. Όχι μόνο δεν υπήρξε, αλλά ο Δήμος Πειραιά φάνηκε απολύτως απροετοίμαστος να χειριστεί ακόμη και τα υποτυπώδη, να εφαρμόσει δηλαδή τις σχετικές με την πανδημία κυβερνητικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου: για το προσωπικό, για την τηλε-λειτουργία της διοίκησης, για τη φροντίδα των ευάλωτων. Ο μηχανισμός πρόνοιας κατέρρευσε και οι υπηρεσίες του Δήμου στηρίζονται στην εξόντωση των συμβασιούχων οκταμηνιτών.

» Ζητάμε λοιπόν, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις μία συμφωνία: Η δημοκρατία στον Δήμο να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και σε αυτές τις δραματικές συνθήκες.  Το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει τις δράσεις που του αναλογούν, και τα Κοινοτικά Συμβούλια  να παίξουν τον ρόλο τους στήνοντας δίκτυα βοήθειας και ενημέρωσης στις γειτονιές».

Ακόμη ο ίδιος σημειώνει ότι είναι άμεσης προτεραιότητας τα εξής:

1. Αναστολή των τροφείων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

2. Απαλλαγή των επιχειρήσεων που αναστέλλουν την λειτουργία τους από τα τέλη χρήσεων κοινοχρήστων χωρών.

3. Απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού όσων επαγγελματιών εντάσσονται στους οικονομικά πληγέντες.

4. Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων για το διάστημα που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

5. Πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

6. Πλήρης ενεργοποίηση της Γραμμής Υποστήριξης ως ουσιαστικού κόμβου επικοινωνίας και επιστημονικής στήριξης αντί της λειτουργίας της ως τηλεφωνικού κέντρου καταγραφής εισερχομένων.

7. Άμεση μετακίνηση των δεκάδων αστέγων της πόλης σε ασφαλές, ανθρώπινο και υγιεινό κατάλυμα, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Πειραιά σημείωσε ότι «γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή άνθρωποι υποφέρουν και ότι την επόμενη μέρα ο Πειραιάς θα βυθιστεί πάλι σε μία βαθιά οικονομική κρίση.

» Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, δεν θέλουμε να αφήσουμε την πόλη στον αυτόματο πιλότο, μπροστά στα δύσκολα που έρχονται. Και δεν θα το κάνουμε. Ξέρουμε ότι θα περάσουν αυτά που ζούμε σήμερα, οι επιπτώσεις της πανδημίας όμως θα είναι τρομακτικές για πολλούς αν δεν δράσουμε τώρα, με σχέδιο, στοχευμένα, και συντονισμένα. Και θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε από εδώ, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να ζούμε στον Πειραιά, δίπλα και μαζί με τους συμπολίτες μας».

«Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, προτείνουμε να ξυπνήσει η δημοτική πλειοψηφία από τον λήθαργο και να επιστρέψει στον ρόλο που της ανέθεσαν οι Πειραιώτες, με τη λήψη των άμεσων μέτρων που προαναφέρθηκαν» τονίζει ο Νίκος Μπελαβίλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL