Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ιός... Βρούτση διαλύει τους μισθούς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιός... Βρούτση διαλύει τους μισθούς!

Έπεσαν οι μάσκες για άλλη μια φορά (όχι αυτές για την προφύλαξή μας από τον κορωνοϊό) επιβεβαιώνοντας τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει αυτές τις κρίσιμες μέρες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος με τις αποφάσεις του αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες να εφαρμόζουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στον ΚΑΔ. Με αποτέλεσμα, ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις οι μισθοί των εργαζομένων να μειώνονται τουλάχιστον κατά 50%!

Ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει, δώδεκα ημέρες μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 9), να μην προχωράει σε κανονιστική πράξη ή διευκρινιστική εγκύκλιο προκειμένου να περιορίσει τουλάχιστον τη χρήση του μέτρου. Ταυτόχρονα, δημοσίως, όπως προκύπτει με διαδοχικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας δεν αφορά τις επιχειρήσεις που δεν πλήττονται από την κρίση.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με διαδοχικές καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων και εργαζομένων:

1. Μεγάλη επιχείρηση στον χώρο της Υγείας, που δεν υπάγεται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, κάλεσε πριν από τρεις μέρες τους εργαζόμενους να απασχολούνται στο εξής μόνο έντεκα μέρες τον μήνα, με χρήση εκ περιτροπής εργασίας, που συνεπάγεται μείωση αποδοχών κατά 50%.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, η συγκεκριμένη επιχείρηση προχώρησε σε επιλεκτική χρήση του μέτρου (δηλαδή όχι στο σύνολο του προσωπικού) όπως ορίζει το άρθρο 9 της ΠΝΠ. Το μέτρο εφαρμόζεται χωρίς διαβούλευση με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους.

2. Επίσης μεγάλη βιοτεχνία πλαστικών προχώρησε στη χρήση εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς να μπει στη διαδικασία να επικαλεστεί την πτώση του τζίρου της και φυσικά χωρίς διαβούλευση με τους εργαζόμενους όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Πού βρίσκουν "πάτημα" οι εργοδότες

Όπως αναφέραμε, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τη διατύπωση του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του μέτρου, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε 50% μειωμένο μισθό, δεν αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά ακόμα και τις κερδοφόρες, ενώ υποχρεωτικά στο μέτρο εντάσσεται τουλάχιστον το 50% (άρα μπορεί να επεκταθεί και στο 100%) του προσωπικού μιας επιχείρησης.

Οι διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού ότι θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, YA ή νέα ΠΝΠ, μέχρι στιγμής δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Και μάλιστα, παρ' όλο που η ΠΝΠ δημοσιεύτηκε ήδη από τις 20.3.2020, δηλαδή έντεκα ημέρες μετά (!), δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία κανονιστική πράξη ή υπουργική απόφαση. Με αποτέλεσμα, ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις να κάνουν ήδη χρήση του μέτρου καταχρηστικά!

Τι αναφέρει το άρθρο 9 της ΠΝΠ

Να αναφέρουμε για πολλοστή φορά τι αναφέρει η ΠΝΠ:

''Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του. Στο τέλος κάθε μήνα ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος''.

Ένα παράδειγμα από τις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ύστερα από το "ok" που έδωσε στους εργοδότες ο υπουργός Εργασίας

Δώρο Πάσχα: Πότε θα πληρωθεί

Τι αναφέρεται στην ΠΝΠ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα οι εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή την επιχείρησή τους ή πλήττονται από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναλυτικά, η ΠΝΠ προβλέπει:

1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68) και τις κατ' εξουσιοδότηση αυτής κανονιστικές πράξεις, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ' αρ. 19040/1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 742) και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του, σύμφωνα με την παρ. 3β του άρθρου 1 της υπ' αρ. 19040/1981 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ' αρ. 19040/1981 κοινή υπουργική απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL