Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ / Σε εγρήγορση οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ / Σε εγρήγορση οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι 332 δήμαρχοι και οι 13 περιφερειάρχες της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοΐού, στηρίζοντας, ταυτόχρονα, τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έκανε λόγο για μια «δύσκολη κατάσταση», «που θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα». Με αφορμή, μάλιστα, τα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά». Κάλεσε όμως τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν «καθοριστικά» για την «αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στήριξη των ευπαθών ομάδων

Ο υπουργός Εσωτερικών επέστησε την προσοχή των αιρετών στη στήριξη και την προστασία των ευπαθών ομάδων. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού» τόνισε ο Τ. Θεοδωρικάκος, δεσμευόμενος ότι το επόμενο διάστημα αφενός θα ενισχύσει περαιτέρω το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αφετέρου θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Εξετάζει, μάλιστα, και την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους πολίτες έχουν αντικειμενικό πρόβλημα μετακίνησης. Πρόκειται για αίτημα που έθεσαν μετ’ επιτάσεως οι αιρετοί στον υπουργό, καθώς, όπως επισήμαναν, «η γενική καραντίνα μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους αποκλεισμούς σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι ή ζουν μοναχικά». Σ' αυτό το πλαίσιο, οι αιρετοί έθεσαν και το ζήτημα της έλλειψης υποδομών για τη φροντίδα των αστέγων. Από την πλευρά του, ο υπουργός δεσμεύτηκε για οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων των ΟΤΑ για τη στήριξη των δομών φροντίδας των αστέγων, αλλά και δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς.

Μέτωπο κατά της αισχροκέρδειας

Παράλληλα, οι αιρετοί έθεσαν το ζήτημα της αισχροκέρδειας από καταστήματα τροφίμων εν μέσω απαγόρευσης ή περιορισμού της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Να σημειωθεί ότι από χθες έως την 25η Απριλίου αναστέλλεται η δραστηριότητα των λαϊκών αγορών για τους εμπόρους που απαιτείται μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την επικράτεια. Για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, η Περιφέρεια Αττικής έχει δημιουργήσει την τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 1110, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν για παράλογες τιμές στα αγαθά. Τα τελευταία στοιχεία από τις καταγγελίες δείχνουν ότι το 48% αφορούσε αυξημένες τιμές σε μάσκες προστασίας, το 47% σε αντισηπτικά και το 4% σε γάντια.

Επιτακτική ανάγκη για υγειονομικό υλικό στους ΟΤΑ

Πέρα από την απαίτηση για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, οι αιρετοί ζήτησαν περαιτέρω οικονομική στήριξη εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι πλέον οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα το κοινό λειτουργούν κατόπιν ραντεβού, με προσωπικό που εργάζεται εκ περιτροπής. Να σημειωθεί ότι με νέα του εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε πρόσθετη λίστα όσων υπηρεσιών θα λειτουργούν κανονικά εν μέσω της καραντίνας. Πρόκειται για τις Διευθύνσεις Πληροφορικής των ΟΤΑ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, όπως και τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων που αφορούν την παροχή νερού σε αγροτικές περιοχές.

Πότε κλείνουν οι υπηρεσίες Δημοσίου και ΟΤΑ

Βέβαια, με νέα του εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τις κατά τόπους υπηρεσίες του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι κατ’ εξαίρεση, «πέραν του περιορισμού ή της διεύρυνσης κατά 50% των ωρών εισόδου κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι δυνατή και η πλήρης αναστολή εξυπηρέτησης του κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία, με πρόβλεψη δυνατότητας η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται με κατ’ ιδίαν συναντήσεις κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης».

Όπως αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο, «αποκλειστικά στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για την προστασία της δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, η προηγούμενη συνεννόηση απαιτείται προκειμένου να σταθμίζεται η αναγκαιότητα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πολίτη για τη διεκπεραίωση της υποθέσεως που τον αφορά καθώς και η κατά λόγο αρμοδιότητας στάθμιση του επείγοντος του θέματος».

Διευκρινίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού

Όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού που μπορούν να λαμβάνουν οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει διευκρινίσεις. Αφενός οι ημέρες αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού «δεν αφαιρούνται από τη δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή». Βέβαια, απαιτείται ο υπάλληλος να έχει ενημερώσει «αμελλητί» τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς που έχουν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Η αναφορά της εγκυκλίου αφορά γονείς που τα παιδιά τους είναι μέχρι 4 ετών. «Γι' αυτή την κατηγορία γονέων προβλέπεται ότι χορηγείται κατ’ αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως και κατ’ εξαίρεση η άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Τέλος, προβλέπεται παρέκταση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στον ΕΟΠΥΥ, ειδικοτήτων γιατρών, φαρμακοποιών, βοηθών φαρμακοποιών και λοιπών κλάδων που εργάζονται στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ και στην Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και σε προϊσταμένους κάθε επιπέδου ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL