Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Συμμετοχή των περιφερειών στη διαχείριση απορριμμάτων ζητάει ο Κωστής Χατζηδάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμμετοχή των περιφερειών στη διαχείριση απορριμμάτων ζητάει ο Κωστής Χατζηδάκης

“Εάν οι Περιφέρειες δεν συμμετάσχουν ενεργά, η διαχείριση απορριμμάτων θα είναι ελλιπής” διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στους 13 περιφερειάρχες, δεσμευόμενος ότι, ανεξαρτήτως οικονομικού μοντέλου των επενδύσεων (δημόσιες ή με ΣΔΙΤ), μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις για 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων είτε πρόκειται για καύση, είτε για παραγωγή βιοαερίου, επικαλούμενος το περιθώριο που αφήνει το κοινοτικό δίκαιο.

“Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που δυσφημούν τη χώρα” είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφερόμενος στις εικόνες με τους λόφους απορριμμάτων σε Κέρκυρα, Ύδρα, Αίγιο. Ειδικά για την Κέρκυρα επιβεβαίωσε ότι προχωρά η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Παράλληλα, τόνισε ότι δίνει έμφαση στην κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική και δύο στην Κεντρική Μακεδονία. Αναφερόμενος στη λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, καθώς είναι σε εκκρεμότητα η αδειοδότησή τους από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε: “Πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες τους με τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης γιατί δεν επαρκεί μόνο ο μπλε κάδος”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη για επέκταση του μοντέλου του διαβαθμιδικού οργάνου με τη συμμετοχή δήμων και της Περιφέρειας Αττικής στις υπόλοιπες 12 περιφέρειες της χώρας. “Το θέμα των διαβαθμιδικών συνδέσμων θα ρυθμιστεί, αλλά δεν είναι δική μου αρμοδιότητα” απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.

160.000 αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες

Θίγοντας το ζήτημα της εκδίκασης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξήγγειλε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο. Επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν εκκρεμείς 160.000 αντιρρήσεις, που σε επίπεδο έκτασης καταγραφής αντιστοιχούν στο 55% της έκτασης της χώρας και με τον τρέχοντα ρυθμό εκδίκασης οι υποθέσεις θα επιλυθούν σε 25 χρόνια. Ο υπουργός ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που με σκοπό την επίσπευση των αποφάσεων θα συνδέεται η αμοιβή των μελών της επιτροπής ενστάσεων με την εξέταση των υποθέσεων. Επίσης, θα περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία όταν κατόπιν ένστασής του ο ιδιοκτήτης δικαιώνεται, τότε να μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα την περιουσία του, χωρίς να απαιτείται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιρρήσεων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα. Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι “όπου υπάρχει πράξη της διοίκησης με την οποία χαρακτηρίζει μια περιοχή μη δασική, τότε αυτή θα λογίζεται ως ενιαία για όλη την κεντρική διοίκηση και δεν θα υπάρχουν εκ των υστέρων ενστάσεις επί τον χαρακτηρισμό της έκτασης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL