Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
«Συμπαράταξη Πολιτών»: Επιλέγει μοναχικό δρόμο ο κ. Μουτζούρης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Συμπαράταξη Πολιτών»: Επιλέγει μοναχικό δρόμο ο κ. Μουτζούρης

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρης

«Μόνος του τελικά επιλέγει να συνεχίσει τον διάλογο με την Κυβέρνηση ο κ. Περιφερειάρχης; Από μηδενική βάση ή για το που θα γίνει το κλειστό κέντρο;» αναρωτιέται η «Συμπαράταξη Πολιτών» σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ως Συμπαράταξη Πολιτών θα είμαστε δίπλα στους νησιώτες υποστηρίζοντας με σταθερότητα τα αιτήματα πάνω στα οποία χωρίς κραυγές μπορεί να χτιστεί η ενότητα αυτού του αγώνα, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στα προβλήματα που υποσκάπτουν το μέλλον των νησιών μας».

Τέλος, η «Συμπαράταξη Πολιτών» ξεκαθαρίζει ότι «θεωρούμε πως είναι επικίνδυνα μονοπάτια αυτά τα πίσω από κλειστές πόρτες και καλούμε τον Περιφερειάρχη -μπροστά σε αυτό το κρίσιμο θέμα- να ανοίξει την πόρτα στη διαφάνεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δεν θέλουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που απαιτεί ενότητα και ομοψυχία. Άλλωστε με αυτή τη διάθεση συμμετείχαμε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Κρίνουμε θετικό το πρώτο βήμα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στις Βρυξέλλες αφού επιμένουμε εδώ και μήνες ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, πόσο μάλλον -όπως έχει εξελιχθεί- αποκλειστικά πρόβλημα των νησιών. Σε μια εποχή που δείχνει πως στην  Ευρώπη αρχίζει να δημιουργείται μια ρωγμή-αφορμή για συζήτηση μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στο προσφυγικό, οφείλουμε με παρρησία, σωφροσύνη και στα πλαίσια των κανόνων του διπλωματικού διαλόγου να συμβάλλουμε κι εμείς. Προκειμένου να αρθούν εν τέλει  κάποιες έστω από τις επιπτώσεις των πολιτικών τους στη ζωή των νησιών μας.

Συνεπείς στις θέσεις μας προβάλαμε την ανάγκη επιμονής στις βασικές θέσεις που ένωσαν την πλειοψηφία των παρατάξεων του ΠΣ στο πρόσφατο ψήφισμα:

Άμεση αποσυμφόρηση με μεταφορές στην ενδοχώρα
Καμία νέα δομή στα νησιά μας
Και όλα αυτά να συμβούν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και των κατοίκων των νησιών και των προσφύγων

Και ζητήσαμε την υλοποίηση και των άλλων αποφάσεων του ψηφίσματος που ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επιμείναμε να ενσωματωθούν:

Ενημέρωση όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Πρόκληση προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή
Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών των κομμάτων
Συνέχιση των επαφών στα όργανα της Ε.Ε
Παράλληλα προτείναμε:

1.την έναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση σε κοινή συνεδρίαση των πολιτικών εκπροσώπων των νησιών (Βουλευτές, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων) παρουσία του Υπουργού κ. Μηταράκη. Την ίδια ώρα η κοινωνίες των νησιών μας να εκφράσουν τη διάθεσή τους με μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις.

2.Να απευθυνθεί επιστολή σε όλους τους βουλευτές με την οποία να τους ζητάμε να καταψηφίσουν την τροπολογία που θα κυρώνει την ΠΝΠ , όποτε αυτή έρθει στη Βουλή. Ιδιαίτερα στους βουλευτές Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να τους ζητήσουμε να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

3. Για την ενίσχυση του αγώνα μας αξιοποίηση των τοπικών συλλόγων της Αθήνας, που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί, στην κατεύθυνση των δύο κυρίαρχων αιτημάτων και σε αυτό της άρσης της επίταξης

Με έκπληξη διαπιστώσαμε όμως ότι η Περιφερειακή Αρχή- όπως μας δήλωσε ο κ. Περιφερειάρχης- προτίθεται να προχωρήσει μόνη της. Αγνοώντας την ανάγκη ενότητας, τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η ενέργεια και την αξιοπιστία που παρέχει στον συνομιλητή υπουργό, η συνομιλία με το 25% του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Θεωρούμε πως είναι επικίνδυνα μονοπάτια αυτά τα πίσω από κλειστές πόρτες και καλούμε τον Περιφερειάρχη- μπροστά σε αυτό το κρίσιμο θέμα- να ανοίξει την πόρτα στη διαφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση ως Συμπαράταξη Πολιτών θα είμαστε δίπλα στους νησιώτες υποστηρίζοντας με σταθερότητα τα αιτήματα πάνω στα οποία χωρίς κραυγές μπορεί να χτιστεί η ενότητα αυτού του αγώνα, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στα προβλήματα που υποσκάπτουν το μέλλον των νησιών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL