Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ρ.Δούρου: Όταν η Περιφέρεια Αττικής «ξεχνά» την αλληλεγγύη του Κέντρου Logistics (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ.Δούρου: Όταν η Περιφέρεια Αττικής «ξεχνά» την αλληλεγγύη του Κέντρου Logistics (Video)

«Αλληλεγγύη σημαίνει πράξη. Σημαίνει έργο. Σημαίνει πρωτοβουλία, οργάνωση, υλοποίηση. Το Κέντρο Διαχείρισης Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των Σημείων Διαμονής των Προσφύγων”, το πρώτο στην Ελλάδα, που ίδρυσε τον Μάρτιο του 2016, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, υπήρξε ένα υποδειγματικό παράδειγμα οργανωμένης αλληλεγγύης» τονίζει η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου. https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frenadouroupage%2Fvideos%2F2785092171582946%2F&show_text=0&width=560

Η ίδια, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook σημειώνει ότι «το Κέντρο Logistics βασίστηκε στην προσφορά αλληλέγγυων και εθελοντών συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα και αναγνωρίστηκε ως καλή πρακτική από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού: ο αρχικός στόχος που ήταν η κάλυψη των αναγκών της χωρικής ενότητας της Περιφέρειας Αττικής, γρήγορα ξεπεράστηκε, καλύπτοντας ανάγκες και στην υπόλοιπη Ελλάδα». 

«Εκατοντάδες τόνοι υλικών, αναγκαίων για τους πρόσφυγες, μεταφέρονταν σε καθημερινή βάση σε 41 κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Το Κέντρο ενίσχυσε επίσης, κρατικές δομές, όπως, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με μεγάλες  ποσότητες αναγκαίου υλικού (π.χ. τρόφιμα, είδη υγιεινής, ρουχισμός, κουβέρτες, υπνόσακους, σκηνές κ.ά. είδης πρώτης ανάγκης), τονίζει η Ρ.Δούρου. 

Παράλληλα, η η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής» προσθέτει ότι «σύντομα το Κέντρο μετατράπηκε σε κρίσιμη δομή αλληλεγγύης, επεκτείνοντας τη δράση του και ενισχύοντας διαφορετικές κοινωνικές δομές δήμων, συσσίτια ιερών ναών, καταστήματα κράτησης ανηλίκων, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές ΑΜΕΑ, κλπ». 

«Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του στο συντονισμό και την οργάνωση της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως, στη Μάνδρα, τη Ραφήνα, όπου στήθηκαν τα πρώτα εικοσιτετράωρα προσωρινές δομές, με σκοπό την ανακούφιση των κατοίκων που είχαν πληγεί.

» Σήμερα η δομή αυτή έχει εγκαταλειφθεί.  Γιατί; Έχουν εκλείψει οι ανάγκες των πολιτών; Έχουν καλυφθεί εκείνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού; Όχι.

» Εκείνο που έχει εκλείψει είναι το ενδιαφέρον της σημερινής διοίκησης για τις δράσεις αλληλεγγύης και για τη συνέχιση μιας υποδειγματικής πρωτοβουλίας όπως ήταν το Κέντρο Logistics», σχολιάζει η Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι η «"Δύναμη Ζωής" επιμένει: η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή δεν είναι photo opportunity. Είναι υπόθεση Δημοκρατίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL