Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Πιλοτικό πρόγραμμα / Πιλοτικό πρόγραμμα: Καύσιμο από βιοαπόβλητα παράγει ο Δήμος Χαλανδρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιλοτικό πρόγραμμα / Πιλοτικό πρόγραμμα: Καύσιμο από βιοαπόβλητα παράγει ο Δήμος Χαλανδρίου

Νέους δρόμους ανοίγει ο Δήμος Χαλανδρίου στη διαχείριση βιοαποβλήτων της χώρας μας, με το πιλοτικό πρόγραμμα να παίρνει σάρκα και οστά και το παραγόμενο υλικό από τη βιοξήρανση να μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη από την τσιμεντοβιομηχανία. Προ ημερών ο Δήμος Χαλανδρίου παρέδωσε οκτώ τόνους αποξηραμένα καθαρά βιοαπόβλητα για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία Titan και αποδείχθηκε ότι το πείραμα πέτυχε.

Το υλικό με την ονομασία Forbi προέρχεται από τη βιοξήρανση καθαρών υπολειμμάτων τροφών, που συγκεντρώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από τα νοικοκυριά του δήμου Χαλανδρίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Waste4think. Οι οκτώ τόνοι που αξιοποιήθηκαν ως καύσιμο υλικό από την Titan αρκούσαν για το 1/8 της ημερήσιας παραγωγής της τσιμεντοβιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι για να καλυφθεί η ημερήσια κατανάλωση σε καύσιμη ύλη της τσιμεντοβιομηχανίας απαιτούνται τουλάχιστον 80 με 100 τόνοι Forbi. Πρόκειται λοιπόν για ένα εναλλακτικό καύσιμο, που “έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χλώριο (0,5%) και παράλληλα υψηλή θερμική αξία η οποία φτάνει στα 18MJ /kg”, όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΕΜΠ και υπεύθυνος προγράμματος Waste4Think Γεράσιμος Λυμπεράτος. “Ως εκ τούτου, το εναλλακτικό καύσιμο που έφτιαξε ο Δήμος Χαλανδρίου μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, όπως το pet coke και το πετρέλαιο, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία”, υπογραμμίζει ο Γ. Λυμπεράτος.

Επισημαίνοντας την οικολογική συνεισφορά του συγκεκριμένου καυσίμου, ο Γ. Λυμπεράτος υπογραμμίζει ότι με τη χρήση του “μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντική ποσότητα ενέργειας αποτρέποντας τη χρήση ορυκτών πόρων, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και τα υπολείμματα τροφών, που είναι το 40% των αστικών στερεών απορριμμάτων”. “Παράλληλα, μειώνεται δραστικά το κλάσμα των απορριμμάτων που οδηγείται σε υγειονομική ταφή”, προσθέτει.

Προκρίνοντας την πρακτική της βιοξήρανσης των καθαρών υπολειμμάτων τροφών ο Γ. Λυμπεράτος υποστηρίζει ότι “εάν η Αττική αξιοποιούσε με τεμαχισμό και ξήρανση τα βιοαπόβλητα που αποθέτει, θα παρήγαγε ετησίως περίπου 200.000 τόνους καύσιμα και θα μπορούσε να καλύψει πλήρως την παραγωγή, για παράδειγμα, μιας τσιμεντοβιομηχανίας, όπως ο Titan, και άλλων βέβαια ρυπογόνων βιομηχανιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα σημαντικό έσοδο για τον δήμο και μια σημαντική εξοικονόμηση συναλλάγματος, δεδομένου ότι αρκετές βαριές βιομηχανίες εισάγουν εναλλακτικά καύσιμα από άλλες χώρες”.

Κι αν απορεί κανείς για την επιτυχία του προγράμματος, ο Γ. Λυμπεράτος εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην καλή ενημέρωση των δημοτών αναφορικά με την χρήση του καφέ κάδου και τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής καθαρότητας του οργανικού υπολείμματος. “Η εμπειρία του Χαλανδρίου, βάσει και της πρόσφατης έρευνας που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, κατέδειξε ότι οι πολίτες όταν είναι σωστά ενημερωμένοι ανακυκλώνουν σωστά. Η απόθεση των βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι έφτασε στο 50%, στα επίπεδα δηλαδή του εθνικού στόχου”, υπογραμμίζει ο Γ. Λυμπεράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL