Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ 2021 / Δώδεκα φορές πάνω το κόστος διαχείρισης πρασίνου φέρνει ο Κ. Μπακογιάννης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ 2021 / Δώδεκα φορές πάνω το κόστος διαχείρισης πρασίνου φέρνει ο Κ. Μπακογιάννης

Με υπέρογκες αναθέσεις σε ιδιώτες και χορηγίες πορεύεται ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ισχυριζόμενος ότι δήθεν πασχίζει για την ευρωστία των οικονομικών του δήμου για να χαμηλώσει το κόστος των υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά επί της ουσίας το αυξάνει υπέρμετρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φροντίδα πρασίνου, για την οποία, παρότι έχει εγγράψει 1,16 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίστηκε προ ημερών, ο Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε να δεσμεύσει ποσόν δώδεκα φορές πάνω για το 2021.

Σοβαρά ερωτήματα, λοιπόν, προκαλεί η σπουδή του δημάρχου Αθηναίων να επεκτείνει παρουσία των ιδιωτών σε νευραλγικά τμήματα λειτουργίας του δήμου. Κι όλα αυτά λίγες μέρες από την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2020. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος ζήτησε να ληφθεί απόφαση για σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για το 2021 και 2022 στα 14 εκατ. ευρώ ισόποσα και στα 8,92 εκατ. ευρώ για το 2021. Για τα εν λόγω ποσά δεν υπάρχει κατανομή ούτε ως προς τα έργα ούτε ως προς τις επτά κοινότητες, παρά μόνο 26.128 ευρώ για τον Εθνικό Κήπο, που είναι νομικό πρόσωπο του δήμου.

Τι ψηφίστηκε για το 2020

Να υπογραμμίσουμε ότι με βάση τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπεται ότι η δαπάνη των 1,16 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής: 180.000 ευρώ για πυροπροστασία και αποχλόηση των λόφων και των αλσών, 23.064 ευρώ για αποφράξεις και καθαρισμό ρείθρων και φρεατίων στον Εθνικό Κήπο, 199.980 ευρώ για καθαρισμό ξερής φυτικής ύλης σε λόφους και άλση, 350.000 ευρώ για συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζοδρομίων, κλιμακών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στις επτά κοινότητες για 36 μήνες. Επίσης, στο ποσό των 1,16 εκατ. ευρώ προβλέπεται και η ισόποση κατανομή των 59.000 ευρώ στις επτά δημοτικές κοινότητες. Να σημειωθεί ότι για το 2019 τα εντάλματα που είχαν κοπεί για τη διαχείριση πρασίνου, και για το μεγαλύτερο μέρος αφορούσαν τη διοίκηση Καμίνη, άγγιξαν μόλις τα 225.000 ευρώ.

Πυρά από την “Ανοιχτή Πόλη”

Θυμίζοντας την αντίδραση της “Ανοιχτής Πόλης” για το άρθρο 178 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που έστρωνε τον δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών (καθαρισμού, μεταφοράς αποβλήτων, πράσινου, ηλεκτροφωτισμού) στα ιδιωτικά συμφέροντα, ο επικεφαλής της παράταξης Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή η στροφή δεν συνιστά “βήμα προς την ενηλικίωση της Αυτοδιοίκησης”, όπως ο δήμαρχος ισχυρίζεται.

“Η αντίθεσή μας στους εργολάβους στηρίζεται τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή εμπειρία. Μια σειρά από δήμους στην Ευρώπη επαναφέρουν στον δημόσιο έλεγχο υπηρεσίες που είχαν δώσει σε ιδιώτες” σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος για να προσθέσει: “Στον Ευαγγελισμό, όταν έφυγε ο εργολάβος της καθαριότητας, το νοσοκομείο εξοικονόμησε σχεδόν 1 εκατομμύριο τον χρόνο και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων. Πρόσφατο είναι επίσης το αποτρόπαιο συμβάν στη Θήβα που φαίνεται ότι προέκυψε από τη σύγκρουση εργολαβικών συμφερόντων, στα οποία η εκεί δημοτική αρχή είχε αναθέσει τη φύλαξη σχολικού ιδρύματος”. “Σε πλείστες άλλες περιπτώσεις (δήμους, νοσοκομεία, σχολεία), η τακτική που θέλει τους δήμους μεσάζοντες των εργολάβων έχει οδηγήσει σε χειρότερες υπηρεσίες υψηλότερου κόστους και αναξιοπρεπείς όρους εργασίας” τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Παρά τις χορηγίες...

Την ίδια ώρα, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ανακύψει με τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό της Αθήνας ως προς την αισθητική του, ο δήμαρχος Αθηναίων υπεραμύνθηκε της προσφοράς των χορηγών και των ιδιωτών. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης υπερθεμάτισε για τις χορηγίες για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό, που κόστισε 2 εκατ. ευρώ, αλλά δεν απάντησε γιατί, ενώ υπήρχε αυτή η ελάφρυνση, το κόστος των εκδηλώσεων παρέμεινε σταθερό στα 866.000 ευρώ. “Την τελευταία φορά που ο δήμος πήρε χριστουγεννιάτικα στολίδια ήταν το 2002 και εάν αποφασίζαμε να τα αγοράσουμε, το κόστος θα ανερχόταν στα 2 εκατ. ευρώ” απάντησε ο Κ. Μπακογιάννης. Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, των αισθητικών επιλογών τονίζοντας ότι υπήρχε συνεννόηση μεταξύ του δήμου και των δεκαεννέα χορηγών. “Επιλέξαμε να μην υπάρχει ομοιογένεια ώστε να φωτιστούν διαφορετικά οι γωνιές της πόλης” πρόσθεσε.

“Μόνο το 3D Mapping στη Βουλή κοστίζει 100.000 ευρώ” στηλίτευσε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ο σκηνοθέτης και δημοτικός σύμβουλος της “Ανοιχτής Πόλη” Κυριάκος Αγγελάκος για να επισημάνει το υπερβολικό κόστος λέγοντας: “Φέτος θα έχουμε πυροτεχνήματα 40.000 ευρώ, από 20.000 πέρυσι. Οπότε, πάνω από τα κεφάλια των αστέγων της Σταδίου θα γεμίσει ο ουρανός πυροτεχνήματα”. Παράλληλα, τόνισε ότι “η Τεχνόπολη -αν και Ανώνυμη Εταιρεία- είναι δημόσιος χώρος, ανήκει στον Δήμο της Αθήνας και θα έπρεπε να μην έχει εισιτήριο. Υπενοικιάζεται όμως σε επιχειρηματίες που στήνουν το Christmas Factory και αν μπεις, βγαίνεις με το πορτοφόλι άδειο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL