Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ 83 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ / Βόμβα στους προϋπολογισμούς των δήμων βάζει η κατάργηση του "Φιλόδημος Ι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ 83 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ / Βόμβα στους προϋπολογισμούς των δήμων βάζει η κατάργηση του "Φιλόδημος Ι"

Γιγαντώνεται η αγωνία των δημάρχων μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι έως το τέλος του έτους θα εξασφαλιστούν μόλις 83 εκατ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τα έργα που έχουν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”. Κανείς εκ των αιρετών δεν γνωρίζει εάν το ποσόν είναι επαρκές ή όχι, ενώ ο υπουργός περιορίζεται στη γενικόλογη δέσμευση ότι “κανένα έργο δεν θα χαθεί”. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος για στάση πληρωμών έχει αρχίσει ήδη να συζητείται στους κύκλους των δημάρχων. Την ίδια στιγμή, αναπάντητο μένει το τι θα συμβεί με τα έργα για τα οποία εκκρεμεί η έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης με τον οριστικό ανάδοχο.

Χωρίς διευκρινίσεις...

“Η θολή εξαγγελία του υπουργού είναι βόμβα στα θεμέλια της Αυτοδιοίκησης και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των έργων”, λένε οι δήμαρχοι όλων των αποχρώσεων υποστηρίζοντας ότι στόχευση του υπουργού Εσωτερικών είναι ο απόλυτος έλεγχος της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα "Φιλόδημος Ι". “Ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει στα βασικά ερωτήματα για την πορεία του προγράμματος 'Φιλόδημος Ι' και ως εκ τούτου θολό και σκοτεινό παραμένει το μέλλον των ενταγμένων έργων, ύψους 450 εκατ. ευρώ που είναι προς δημοπράτηση”, σχολιάζει στην “Α” ο Δημήτρης Μπρίμπας, τέως δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Συνεχίζει, μάλιστα, αναφέροντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών “δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις εκταμιεύσεις από την ΕΤΕπ ύψους 83 εκατ. ευρώ, εάν δηλαδή αφορά το σύνολο των πιστώσεων ή εάν αφορά μόνο τις πιστώσεις για το 2019”. “Κατά τα φαινόμενα, ο υπουργός δεν φαίνεται να αποδέχεται την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για τα κριτήρια ένταξης και κατανομής των πόρων”, υπογραμμίζει ο Δημ. Μπίρμπας.

Στον αέρα τα έργα ύδρευσης;

Το ζήτημα της κατάργησης του προγράμματος “Φιλόδημος Ι” απασχόλησε χθες και τους δημάρχους που έχουν προσέλθει στη Λάρισα για την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. “Δεν θέλουμε να χαθεί κανένα έργο υποδομής που σχετίζεται με την ύδρευση και την αποχέτευση”, τόνισαν οι δήμαρχοι υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ως έχει το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”. Πάντως, αναφορικά με το περιορισμένο ποσόν γι' αυτά τα έργα, οι περισσότεροι δήμαρχοι και στελέχη των ΔΕΥΑ εξηγούσαν ότι τα περισσότερα έργα δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της συμβασιοποίησης, καθώς τώρα είναι σε εξέλιξη η απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία για την ανακήρυξη αναδόχου. “Υπερασπιζόμαστε την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ και δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα έργο από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι”, υπογραμμίζει στην “Α” ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Ποιοι θα προλάβουν;

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που φοβούνται για την επόμενη ημέρα. Διερωτώνται τι θα συμβεί για όσα έργα έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη την έγκριση προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως υποστηρίζουν, “δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο χρόνος απαιτείται για τον προσυμβατικό έλεγχο”. Κατ’ εκτίμηση, το ανώτατο όριο είναι έξι μήνες, αλλά οι δήμαρχοι διερωτώνται τι θα γίνει για όσα έργα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λάβει τη σχετική έγκριση.

Φόβοι για αγωγές

“Εάν γίνει στάση πληρωμών και το υπουργείο Εσωτερικών δεν μας εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ποσά, τότε το πρόβλημα είναι μεγατόνων”, συνεχίζουν οι δήμαρχοι εκτιμώντας ότι θα έρθουν οι αγωγές από τους εργολάβους εις βάρος των δήμων για απώλεια εργολαβικών εσόδων και διαφυγόντων κερδών. “Σε αυτή την περίπτωση, οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αυτά τα ποσά στους εργολάβους χωρίς να έχουν εκτελεστεί τα έργα”, σημειώνουν. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως “υπάρχει το ενδεχόμενο οι δικαστικές αποφάσεις να ορίζουν τη δέσμευση ποσών από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς για την εκτέλεση των έργων ακόμη και στην περίπτωση που δεν λάβουν αυτά τα ποσά μέσω του προγράμματος 'Φιλόδημος Ι'”. “Άρα, σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για εκτροχιασμό των δημοτικών προϋπολογισμών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα οικονομικά των δήμων”, λένε. Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL