Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Αντιδράσεις για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας

Υπό βροχή κήρυξε χθες το βράδυ την επίσημη έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παριστάμενος στη φωταγώγηση του δέντρου, που πλέον είναι επισκέψιμο στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα επικριτικά σχόλια για την αισθητική των φωτιστικών που διακοσμούν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και είναι προϊόν χορηγιών από εταιρείες προς τον Δήμο Αθηναίων. Για “αισθητικό αχταρμά” εις βάρος του δημόσιου χώρου κάνει λόγο η “Ανοιχτή Πόλη”. Επικριτικός εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα Είσαι Εσύ” Παύλος Γερουλάνος ενστερνιζόμενος την κατακραυγή του κόσμου.

Έτσι, λοιπόν, χθες φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Το δέντρο είναι φυσικό έλατο ύψους 17 μέτρων και προέρχεται από φυτεία καστανοπερίβολου στον Άγιο Νικόλαο Καρπενησίου. Είναι διακοσμημένο με στολίδια, καθρεφτάκια και λαμπάκια, δίνοντας έτσι μια ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα. Κατά την ώρα της κήρυξης των εορταστικών εκδηλώσεων προτζέκτορες για τρία λεπτά προέβαλλαν στην όψη του κτηρίου της Βουλής χριστουγεννιάτικα σχέδια. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί παρά τη βροχή.

Πάντως, πέρα από το εορταστικό πρόγραμμα, που γενικά έχει συναντήσει θετικές γνώμες, με το κόστος να ανέρχεται στα 866.620 ευρώ (σ.σ.: στα ίδια επίπεδα με τις περσινές εκδηλώσεις επί δημαρχίας Καμίνη), έντονη κριτική έχει ασκηθεί στην δημοτική αρχή για τη φωταγώγηση των μεγάλων οδικών αρτηριών πέριξ του κέντρου της πρωτεύουσας. Με σχόλιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κόσμος κάνει λόγο για “μυγοσκοτώστρες” και εξωγήινα πλάσματα που ήρθαν από το “Star Wars” και δεν συνάδουν με τα κλασικά μοτίβα των Χριστουγέννων.

Την περαιτέρω δυσφορία πυροδότησε η απάντηση της διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτης Παναγιωτάκου, η οποία, αφού επισήμανε ότι υπήρχε συμφωνία με τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη για την τοποθέτηση των φωτιστικών γιρλαντών στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, υπεραμύνθηκε της αισθητικής επιλογής της.

Υπονοώντας ότι η κριτική που ασκείται συνδέεται με τη “μανία για οτιδήποτε παλιό”, η Αφρ. Παναγιωτάκου τόνισε: “Εμείς προτείνουμε μία σύγχρονη αισθητική και πραγματικά προτιμάμε να ξυπνάμε και μια συζήτηση για το τι είναι ωραίο και το πώς λειτουργεί στον δημόσιο χώρο, τι σημαίνει φωτισμός και τι σημαίνει Χριστούγεννα στο κάτω - κάτω”.

Σφοδρή ήταν η κριτική από τον Παύλο Γερουλάνο (ρ/σ Παραπολιτικά), που, σχολιάζοντας την “απόμακρη” από τον παλμό του κόσμου αντιμετώπιση του Ιδρύματος Ωνάση, είπε για την αισθητική επιλογή: “Δεν μπορείς σε μια κοινωνία -που έχει τρανταχτεί όλα αυτά τα χρόνια και θέλει να δει να επέρχεται μια κανονικότητα- να πηγαίνεις να κάνεις μια καλλιτεχνική παρέμβαση σε ένα πράγμα που είχε και που ήταν καλό. Είναι σαν να βγάλεις αύριο τους εύζωνες με ροζ φουστανέλες”.

Τη σχέση αισθητικής στον δημόσιο χώρο με τον ρόλο των χορηγών αναδεικνύει η “Ανοιχτή Πόλη” υπογραμμίζοντας: “Η δημοτική αρχή παρέδωσε σε 19 χορηγούς (εταιρείες, ιδρύματα και συλλόγους) ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, αφήνοντάς τους να επιλέξουν οι ίδιοι τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στις περιοχές που ανέλαβαν”.

“Αυτό, πέρα από τον αισθητικό αχταρμά, αποκαλύπτει και μια γενικότερη αντίληψη τόσο για τη χορηγία, όσο και για τον δημόσιο χώρο. Όσον αφορά τη χορηγία παρατηρούμε το φαινόμενο ο χορηγός να μην αρκείται στην προσφορά του, αλλά να επιβάλλει και αισθητική ή, ακόμη χειρότερα, να αξιοποιεί την ευκαιρία για ένα ιδιότυπο branding. Όσον αφορά τον δημόσιο χώρο, αυτός γίνεται ένα τεράστιο διαφημιστικό πεδίο προς φθηνή ενοικίαση” στηλιτεύει η “Ανοιχτή Πόλη” για να προσθέσει: “Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν από τη δημοτική αρχή να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει ένα πλήρες και επαρκές σχέδιο ηλεκτροφωτισμού που θα καλύψει τις σκοτεινές και υποβαθμισμένες γειτονιές, για να τις κάνει ζωντανές και ασφαλείς. Για άλλη μια φορά η έμφαση δίνεται στη βιτρίνα της πόλης. Επιπλέον αυτή τη φορά η πόλη γίνεται βιτρίνα των χορηγών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL