Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ / Με καθυστέρηση η τριμηνιαία πληρωμή των σχολικών καθαριστριών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ / Με καθυστέρηση η τριμηνιαία πληρωμή των σχολικών καθαριστριών

Σε απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζονται οι σχολικές καθαρίστριες την 16η Δεκεμβρίου, εάν δεν καταβληθεί η μισθοδοσία τους το συντομότερο δυνατόν, καθώς η τριμηνιαία πληρωμή έχει ήδη καθυστερήσει. “Φοβόμαστε ότι θα είμαστε πάλι απλήρωτες τα Χριστούγεννα”, λέει (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) η πρόεδρος των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία της Αττικής Λεμονιά Πασχαλίδου καταγγέλλοντας την καθυστέρηση των συναρμόδιων υπουργών Παιδείας Νίκης Κεραμέως και υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου να υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για να εγκριθεί ακολούθως το κονδύλι, το οποίο διαβιβάζεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και από εκεί κατανέμεται στις σχολικές επιτροπές των δήμων.

Η πλειονότητα των σχολικών καθαριστριών παραμένουν λοιπόν απλήρωτες εδώ και τρεις μήνες, παρότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου τα σχολεία να είναι πάντα καθαρά. “Ζητήσαμε να συναντήσουμε τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, αλλά δεν έγινε συνάντηση ακόμη, ζητάμε να συναντήσουμε την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, έχουν γίνει κάποιες συνεννοήσεις, ελπίζουμε η συνάντηση να γίνει”, σημείωσε η Λεμονιά Πασχαλίδου εξηγώντας ότι η φετινή “είναι περίεργη χρονιά λόγω των αλλαγών στις διοικήσεις των δήμων”. Όμως, “δεν ξέρουμε ποιος είναι ο σκοπός της κυβέρνησης για τις σχολικές καθαρίστριες”, λέει με αγωνία.

Έτσι, οι σχολικές καθαρίστριες ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις “μήπως ευαισθητοποιήσουμε κάποιους, να τρέξουν λίγο τα πράγματα”, όπως λέει η Λεμονιά Πασχαλίδου. Υπογραμμίζει ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπέγραψε την ΚΥΑ, την οποία διαβίβασε στον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αυτός παρέλαβε το σχετικό έγγραφο την 26η Νοεμβρίου και υπογεγραμμένο το διαβίβασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι σχολικές επιτροπές καλύπτουν νωρίτερα αυτή τη δαπάνη, προκειμένου να υπάρχει κανονική ροή εξόφλησης των καθαριστριών, αλλά, λόγω της αλλαγής σκυτάλης σε πολλούς δήμους, ανακύπτουν καθυστερήσεις επαφιέμενες και στην καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ. Πάντως, το θλιβερό της υπόθεσης είναι πως πρόκειται για πενιχρή αμοιβή, η οποία αντιστοιχεί σε 1,5 ευρώ για τη καθαρισμό μιας σχολικής αίθουσας!

«Εντός του μηνός κι εφόσον και οι δήμοι ανταποκριθούν» θα πληρωθούν οι καθαρίστριες των σχολείων, σύμφωνα με τα όσα απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Πούλου. Η Ν. Κεραμέως υποστήριξε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή του να εντάξει τις καθαρίστριες των σχολείων στα βαρέα κι ανθυγιεινά την προεκλογική περίοδο χωρίς να εξασφαλίσει παράλληλα τις απαιτούμενες πιστώσεις ύψους ενός εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL