Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ / Απευθείας ανάθεση 210.000 ευρώ στο Attica TV δια χειρός Γ. Πατούλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ / Απευθείας ανάθεση 210.000 ευρώ στο Attica TV δια χειρός Γ. Πατούλη

Στο παράθυρο του Attica TV ο Γ. Πατούλης από εδώ και στο εξής με χρέωση της Περιφέρειας

Σε μια πρωτοφανή για τα αυτοδιοικητικά και νομικά δεδομένα απόφαση προχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εισηγούμενος την απευθείας ανάθεση στη δημοτική επιχείρηση Attica TV για την τηλεοπτική προβολή της Περιφέρειας.

Το κόστος της ανάθεσης ανέρχεται στα 210.000 ευρώ για διάστημα πέντε μηνών με δυνατότητα τρίμηνων παρατάσεων. Η απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης με οριακή πλειοψηφία (46 υπέρ, 43 κατά, 2 λευκά) και εν μέσω έντονων αντιδράσεων, όπου σύμπασα η αντιπολίτευση έθεσε σοβαρά ζητήματα νομιμότητας, καλώντας τον περιφερειάρχη να πάρει πίσω την εισήγηση.

Η δε νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής στη γνωμοδότησή της παίρνει αποστάσεις από την πρόταση Πατούλη παραπέμποντας στην κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Άνευ διαγωνισμού...

Το κλίμα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν ήδη ηλεκτρισμένο γιατί προηγουμένως η διοικούσα παράταξη είχε εγκρίνει 750.000 ευρώ για επιχορηγήσεις σε συλλόγους και εκδηλώσεις χωρίς να ικανοποιείται καμία ουσιαστική κοινωνική ανάγκη. Οπότε, η συζήτηση για την απευθείας ανάθεση στον δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό ήταν η θρυαλλίδα, καθώς η σύμβαση ύψους 210.000 ευρώ αφορά 20,5 ώρες εβδομαδιαίας προβολής, την τηλεοπτική κάλυψη τριών εκδηλώσεων, την προβολή πέντε σποτ 30 δευτερολέπτων και 13 δημοσιογράφους. Ο Γ. Πατούλης πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση όταν, δίχως να απαντά σε σειρά ερωτημάτων για την πρότασή του, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση της σύμβασης με το Attica TV.

“Δεν ζητήσατε ονομαστική ψηφοφορία για θέματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων ή η αντιπλημμυρική θωράκιση και θέτετε γι’ αυτό;” απόρησαν οι αντιπολιτευόμενοι θέτοντας ζήτημα νομιμότητας, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν πρόκειται για προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Περιφέρειας, αλλά μεταξύ δημοτικής επιχείρησης με την Περιφέρεια για την παροχή υπηρεσιών. Επίσης, οι αντιπολιτευόμενοι τον ρώτησαν ευθέως γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο κανάλι χαμηλής ακροαματικότητας και δεν διερεύνησε τη δωρεάν παροχή τηλεοπτικού χρόνου από την ΕΡΤ. Του υπενθύμισαν μάλιστα τους κινδύνους διοίκησης μιας τέτοιου τύπου επιχείρησης αναφερόμενοι και στις διώξεις που υπέστησαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι Αθηναίων από ανώνυμη καταγγελία περί δήθεν καταστροφή της περιουσίας του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 της Αθήνας, που τελικώς μετά επτά χρόνια δικαιώθηκαν.

Θέλει να μοιάσει στον Έβερτ...

Προτάσσοντας ως μόνο επιχείρημα την ανάγκη προβολής της Αττικής και των 66 δήμων της, ο Γ. Πατούλης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η σύμβαση με το Attica TV είναι για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου έναντι αντιτίμου. Ο Γ. Πατούλης ανέβασε, όμως, υπερβολικά τους τόνους όταν ο Γ. Σγουρός τον προειδοποίησε ότι η σύμβαση είναι παράνομη και ότι σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση ο ίδιος θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο. Ο Γ. Σγουρός του υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αντίστοιχη πρακτική απευθείας ανάθεσης για την οικονομική στήριξη του τηλεοπτικού σταθμού του Δήμου Ασπροπύργου είχε ακολουθήσει κατά τη θητεία του στην ΚΕΔΕ. Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, ο Γ. Πατούλης φανερά εκνευρισμένος αναγκάστηκε να αποκαλύψει την πρόθεσή του να φτιάξει έναν τηλεοπτικό σταθμό, κάνοντας, όπως είπε, ένα βήμα αντίστοιχο με του Μιλτιάδη Έβερτ όταν ως δήμαρχος Αθηναίων ίδρυσε τον ρ/σ 9,84.

Τι λέει η νομική γνωμοδότηση

Ακόμη κι όταν η αντιπολίτευση έκανε την ύστατη προσπάθεια να ζητήσει από τον Γ. Πατούλη την απόσυρση του θέματος εξηγώντας ότι πρέπει να προηγηθεί μειοδοτικός διαγωνισμός, ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη να αποκτήσει η Περιφέρεια Αττικής τηλεοπτική προβολή. Παρέπεμψε, εντέλει, τον έλεγχο της νομιμότητας στην κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να αναφέρεται στη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής. Η γνωμοδότηση, λοιπόν, παραπέμπει την πρόταση Πατούλη στην κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διενέργεια του επικείμενου προσυμβατικού ελέγχου. Επισημαίνει ότι η τυχόν σύναψη σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού “δεν συνιστά προγραμματική σύμβαση”, αλλά “δημόσια σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας”, αφού τα δύο μέρη “αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων”, με τον αντισυμβαλλόμενο (σ.σ.: Attica TV) “να επιδιώκει την επίτευξη αμοιβής μέσω ανταλλάγματος (σ.σ.: 210.000 ευρώ για πέντε μήνες και στη συνέχεια τρίμηνες παρατάσεις έναντι αντιτίμου) που προβλέπεται στη σύμβαση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες”. Η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για “συμφωνία προγραμματικού περιεχομένου, αλλά δημόσια σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας” και θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο “ως προς την τήρηση κανόνων περί απευθείας ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης”.

Οικονομικές περιπέτειες

Να σημειωθεί ότι το Attica TV είναι δημοτική ανώνυμη επιχείρηση τηλεόρασης του Δήμου Ασπροπύργου. Είναι κανάλι περιφερειακής εμβέλειας, χαμηλής τηλεθέασης, το οποίο κατά περιόδους έχει φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Το 2015 το Attica TV είχε αγοραστεί κατά 51% από τον εφοπλιστή Γ. Καραγιώργη, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις ολλανδικές αρχές για δόλια χρεοκοπία. Φαίνεται όμως ότι ούτε η εξαγορά του 51% επαρκούσε για τη διάσωση του καναλιού. Το 2017, λοιπόν, που η δημοτική επιχείρηση μπήκε ξανά σε νέες οικονομικές περιπέτειες, ο “γαλάζιος” δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Νίκος Μελετίου είχε ζητήσει τη συνδρομή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη. Αντικείμενο της βοήθειας ήταν η ΚΕΔΕ να πληρώνει 20.000 ευρώ για την προβολή των συνεδριάσεων του αυτοδιοικητικού οργάνου, παρότι είχε ζωντανή προβολή μέσω Διαδικτύου. Το θέμα είχε έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ χωρίς νομική γνωμοδότηση, καθότι δεν μπορεί δημόσιος φορέας να έχει σύμβαση με ιδιώτη εφόσον δεν προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή και τότε ως εισηγητής ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης πήρε μια μεσοβέζικη λύση για εκταμίευση μέρους του ποσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL