Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ανοίγει ξανά το 144ο σχολείο για τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ξανά το 144ο σχολείο για τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας

Θετική έκβαση είχαν οι κινητοποιήσεις τόσο των δημοτικών παρατάξεων της Αριστεράς και του δημοκρατικού τόξου όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ώστε τελικώς το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει την παραχώρηση του 144ου δημοτικού σχολείου στην Πακιστανική Κοινότητα για μαθήματα ουρντού και αραβικών για τα σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. “Η αλληλεγγύη νίκησε!” ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Νάσου Ηλιόπουλου. Προηγήθηκε μια πρωτότυπη κινητοποίηση μπροστά στη πλατεία δημαρχείου με την συμμετοχή των παιδιών της Πακιστανικής Κοινότητας που κάθισαν στα θρανία όπου είχαν τοποθετηθεί, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση.

Συγκεκριμένα, πλην της καταψήφισης της Ελληνικής Αυγής και της αποχής Καραμπελιά και Καπερνάρου, οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν την καθυστερημένη εισήγηση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη. “Η 'Ανοιχτή Πόλη' από την πρώτη στιγμή είχε στηρίξει το αίτημα λειτουργίας του σχολείου και πήρε μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις. Το δικαίωμα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε”, σχολίασε ο Ν. Ηλιόπουλος προσθέτοντας όμως: “Μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι χρειάστηκε μια μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης για να πετύχουμε το αυτονόητο”. “Παραμένει στο ακέραιο η ευθύνη του Δήμου Αθηναίων για την καθυστέρηση έναρξης του σχολείου”, πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος, για να καταλήξει: “Η λειτουργία του αποτελεί πλούτο για την πόλη μας. Αυτό τον πλούτο θα τον υπερασπιστούμε, κόντρα στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία”.

Αρμονική συνύπαρξη

Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας “Ενότητα” Τζαβέτ Ασλάμ ευχαριστώντας τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την επιλογή του μετά από δυόμισι μήνες να παραχωρήσει το σχολείο. Στο πλευρό της Πακιστανικής Κοινότητας βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του 144ου σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διετή του λειτουργία (σ.σ.: η πρώτη παραχώρηση έγινε επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη) η συνύπαρξη ήταν αρμονική. “Είχαμε άριστη συνεργασία με την Κοινότητα και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα”, τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο διευθυντής του σχολείου Θανάσης Βούλγαρης προσθέτοντας: “Ίσα - ίσα, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να μας το παραδώσουν το βράδυ της Κυριακής που τελείωναν τα μαθήματα σε άριστη κατάσταση”. “Όλες αυτές τις ημέρες, το ήρεμο κλίμα πήγε να δυναμιστεί από ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια η δημοτική αρχή”, είπε ο Θ. Βούλγαρης απευθυνόμενος στον Κ. Μπακογιάννη. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών, τονίζοντας ότι, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η πόλη των Αθηνών πρέπει να το εκπληρώσει. “Η λαϊκή γειτονιά των Σεπολίων έχει δώσει δείγματα γραφής για την υπεράσπιση αξιών και δημοκρατίας”, είπαν οι γονείς απευθυνόμενοι στον Κ. Μπακογιάννη και υπογραμμίζοντας την αρμονική συνύπαρξη με τα παιδιά και τους γονείς της Πακιστανικής Κοινότητας.

“Θέλουμε να επιστρέψουμε στο σχολείο μας, γιατί όλες αυτές τις μέρες κάναμε μάθημα σε ένα μικρό χώρο στο τζαμί. Εκεί δεν χωρούσαν πολλά παιδιά και από τα 140 που συμμετέχουν κανονικά, στο τελευταίο μάθημα ήρθαν μόλις 45”, είπε στην “Α” η 15χρονη Αρίμπα Νουρ, που μαζί με άλλα κορίτσια της Πακιστανικής Κοινότητας μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, την ίδια στιγμή που μας λέει ότι αγαπά το ελληνικό σχολείο, όπως αγαπά και την Ελλάδα. Μας εξήγησε μάλιστα πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχολείο δημιούργησε αναστάτωση στους συμμαθητές της.

Το κρυφτούλι Μπακογιάννη

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης δεν έδειξε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, να συμμερίζεται αυτή την αγωνία, “Πολλή συζήτηση, πολύς ντόρος και παιχνίδια”, αρκέστηκε να πει για να καλύψει την καθυστέρησή του ως προς την έγκριση της παραχώρησης, παρότι τέσσερις παρατάξεις του είχαν ζητήσει την άμεση επίλυση του ζητήματος. “Είχα επιλέξει να μην μιλήσω εδώ και δυο εβδομάδες”, σημείωσε για να ισχυριστεί ότι η αρχική απόσυρση του θέματος δεν συνεπαγόταν αρνητική γνώμη. “Ποτέ μα ποτέ δεν εκφραστήκαμε αρνητικά για τα μαθήματα εκμάθησης ουρντού”, είπε για να προσθέσει: “Αποσύραμε το θέμα για να μπορέσουμε να το διερευνήσουμε”. Κάνοντας μια λεκτική ακροβασία συνέχισε λέγοντας: “Υποτίμησα το θέμα. Δεν πίστευα ότι στην Ελλάδα του 2019 θα υπήρχε ανταγωνισμός αριστεροσύνης”.

Με αυτό τον τρόπο θέλησε να δραπετεύσει από τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν να κάνουν αφενός με την αποδοχή της παραίτησης της Δήμητρας - Ινές Αγγελή - Λυκούδη από τη θέση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για το Παιδί, αφετέρου με την αναβάθμισή της σε πρόεδρο του Δ.Σ. της διαδημοτικής εταιρείας “Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.” με έμμισθη θέση. “Όταν κάποιος παραιτείται, αυτό σημαίνει πολλά γι' αυτόν. Όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία! Όλοι άνθρωποι είμαστε! Και η κατανόηση απαιτείται για να πάμε μπροστά”, σημείωσε. Ακολούθησε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα της Δήμητρας - Ινές Αγγελή - Λυκούδη, που έκανε λόγο για “συκοφαντία”, χωρίς να απαντά για την παρουσία της σε συγκέντρωση μίσους κατά των μεταναστών το 2011 στο πλευρό του Ηλία Κασιδιάρη. Ο τελευταίος είπε ότι “τυχαία” είχε πάρει τον λόγο μετά την κ. Λυκούδη στη συγκεκριμένη συγκέντρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL