Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΠΕ / Μεγάλο στοίχημα η μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΠΕ / Μεγάλο στοίχημα η μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση

Με πρόταγμα τη λειτουργική μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση με ευρείες αρμοδιότητες για τους ΟΤΑ δεύτερου βαθμού και εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου πρόκειται να δώσει τη μάχη για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Από τις εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, που ολοκληρώθηκαν χθες, και με δεδομένο ότι, τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου οι δυνάμεις της Ν.Δ. επικράτησαν στις 12 από τις 13 Περιφέρειες, η “γαλάζια” παράταξη συγκέντρωσε 8 έδρες. Η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκέντρωσε 2 έδρες. Η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία συγκέντρωσε μία έδρα, όπως, η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το νέο 25μελές Δ.Σ. της ΕΝΠΕ θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Δευτέρα και οι 13 περιφερειάρχες συμμετέχουν ex officio. Επικρατέστερο είναι το σενάριο τη θέση του Α' αντιπροέδρου να καταλάβει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του απερχόμενου Δ.Σ. ο Γιάννης Σγουρός ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Το νέο Δ.Σ. θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα των Περιφερειών, αλλά και να πιέσει εκ νέου για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αξιώνοντας από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να υλοποιήσει την εξαγγελία που εκφώνησε χθες κατά την έναρξη των εκλογικών εργασιών της ΕΝΠΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να δίνει λεπτομερές σχέδιο, ενέταξε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις 13 Περιφέρειες στη “ριζική αναθεώρηση του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας”. Με θολό χρονοδιάγραμμα μετέθεσε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

“Στη δική μου αντίληψη ο θεσμός των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει” σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει: “Είμαι αποφασισμένος στον νόμο τον οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουμε να μεταφερθούν στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση (σ.σ.: δήμοι) αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του συντάγματος”.

Η θεσμική πρόκληση

Σε κάθε περίπτωση η απερχόμενη διοίκηση της ΕΝΠΕ επί Κώστα Αγοραστού είχε κάνει τη σχετική επεξεργασία για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ είχε τεθεί ως προτεραιότητα η απόδοση στους ΟΤΑ δευτέρου βαθμού της κανονιστικής αρμοδιότητας για έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Αυτό ακριβώς ήταν το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι “η σύγχρονη πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του ίδιου του κράτους, αλλά ταυτόχρονα και τους βασικούς πυλώνες μιας νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας για την Ελλάδα”.

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός

Την ανάγκη να καταστούν οι Περιφέρειες “εστίες δημοκρατίας και αποκέντρωσης”, αλλά και “λειτουργική βαθμίδα εξουσίας”, “που θα φέρει κοντύτερα τον πολίτη στο κέντρο λήψης αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά του”, προκρίνει η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου.

Παράλληλα προτάσσει την ανάγκη οι Περιφέρειες να λειτουργήσουν ως “κρίκος της αναπτυξιακής αλυσίδας που απαντά στα διακυβεύματα της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης”, “είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είτε για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης”.

“Η διπλή αυτή αποστολή καθιστά τις Περιφέρειες του τόπου μας παράγοντες εκσυγχρονισμού της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο” επισημαίνει στη διακήρυξή της η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι “αυτή είναι η πρόκληση και το στοίχημα για την αναβάθμιση του δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Οι διεκδικήσεις...

Η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία θέτει ως πλαίσιο διεκδίκησης τέσσερα σημεία.

* Πρώτον, υπερασπίζεται την απλή αναλογική, όπως προβλέπεται στον “Κλεισθένη”, παρότι “η σημερινή κυβέρνηση, στο όνομα μιας δήθεν 'κυβερνησιμότητας', έχει ακυρώσει εις βάρος της αντιπροσωπευτικότητας απαξιώνοντας τη δημοκρατική διαδικασία, αλλοιώνοντας τη λαϊκή ψήφο, επαναφέροντας καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών πρακτικές του χθες, παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και πλασματικών πλειοψηφιών”.

* Δεύτερον, διεκδικεί την υλοποίηση της μητροπολιτικότητας ως μέσον “για την απελευθέρωση της δυναμικής για την περιφερειακή ανάπτυξη”.

* Τρίτον, ζητάει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

* Τέταρτον, η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία διεκδικεί την “αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών μέσα από την παροχή των ανάλογων χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίησή τους, έτσι ώστε να μπορούν οι Περιφέρειές μας να ανταποκριθούν, για παράδειγμα, στις ανάγκες που επιβάλλει η ένταξη στον κοινωνικό ιστό των προσφύγων και των μεταναστών με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.

“Ο ρόλος μας είναι η ευθύνη μας απέναντι στις κοινωνίες, στους πολίτες απέναντι στους οποίους λογοδοτούμε. Είναι η ευθύνη μας για Περιφέρειες ανοικτές, δημοκρατικές, που θα ενθαρρύνουν συνέργειες για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, περιβαλλοντική προστασία” υπογραμμίζει στη διακήρυξή της η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία για να υποστηρίξει ότι “πρέπει να μετατρέψουμε τις περιφερειακές προκλήσεις σε ευκαιρίες για την πατρίδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL