Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας

Σημαντικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών επενδύοντας στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και στη σύντμηση ημερομηνιών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για το πρώτο στη σειρά νομοσχέδιο που αφορά την εκλογική διαδικασία, στο οποίο μεταξύ άλλων ορίζεται ότι αυξάνονται οι έδρες Επικρατείας από 12 σε 15, διάταξη που συνιστά προπομπό των αλλαγών που θα επέλθουν με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, σήμερα αναμένεται να δοθεί στα κόμματα η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το πρώτο εκλογικό νομοσχέδιο, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ως έναρξη της προεκλογικής περιόδου ορίζεται η επομένη της διάλυσης της Βουλής ή 15 ημέρες από 12 -που ίσχυε με το Π.Δ. 26/2012- από τη λήξη της βουλευτικής περιόδου. Παραμένει το όριο των 30 ημερών για τη διενέργεια εκλογών. Όμως ορίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να γίνουν την τελευταία Κυριακή από τη συμπλήρωση των 30 ημερών. Με αυτόν τον τρόπο επιμηκύνεται κατά ανώτερο τρεις ημέρες η προεκλογική περίοδος “για την καλύτερη οργάνωση των υποψηφίων”, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ψηφιακή δήλωση

Το κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων ή συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εκλογές θα λαμβάνουν ειδικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Ως όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι αντίστοιχοι που έχουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί για την πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών καθορίζεται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων. Επίσης, η δήλωση συμμετοχής στις εκλογές κατατίθεται και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αυτοπρόσωπη παρουσία σε έντυπη μορφή. Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων βουλευτών γίνεται μέσα σε 2 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σύνδεση με το Μητρώο Πολιτών

Η ακριβής ηλικία των υποψηφίων θα προκύπτει από το Μητρώο Πολιτών, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με τα δημοτολόγια. Τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων πρέπει εντός 7 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να καταθέτουν τους συνδυασμούς με τα πλήρη στοιχεία των υποψηφίων τους στην ειδική ηλεκτρονική πύλη, όπου θα συμπληρώνονται τα απαιτούμενα εδάφια. Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής θα επικυρώνει την αίτηση - δήλωση υποψηφιότητάς του μέσω της πύλης υποψηφιοτήτων κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης στις εφαρμογές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση πληρεξούσιου, υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η πληρεξουσιότητα. Η πληρεξουσιότητα, η οποία και αναρτάται στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων για υποβολή υποψηφιότητας, πρέπει να είναι ειδική και παρέχεται με συμβολαιογραφική πράξη. Το παράβολο για τον κάθε υποψήφιο ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Οπισθοχώρηση στην ποσόστωση

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται κάτι τελείως ανορθόδοξο ως προς την ποσόστωση. Εκ πρώτης διατηρείται η ποσόστωση του 40% ανά φύλο και ανά συνδυασμό σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας. Όμως η ποσόστωση του 40% δεν ισχύει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, η ποσόστωση του 40% δεν ισχύει αθροιστικά για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών και σύμφωνα με το νομοσχέδιο η παρουσία των γυναικών πρέπει αθροιστικά να αγγίζει το 33% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL