Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τι λένε τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας για το σχολείο τους: / Τι λένε τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας για το σχολείο τους: Περιμένουμε πώς και πώς το 144ο Δημοτικό να ξανανοίξει και για μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι λένε τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας για το σχολείο τους: / Τι λένε τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας για το σχολείο τους: Περιμένουμε πώς και πώς το 144ο Δημοτικό να ξανανοίξει και για μας

“Αγαπάμε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μας. Φοιτούμε σε ελληνικά σχολεία, αλλά θέλουμε να αφιερώσουμε την Κυριακή για την εκμάθηση της μητρικής μας γλώσσας” είπε χθες με ιδιαίτερη συγκίνηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η 15χρονη Αρίμπα Νουρ από το Πακιστάν μεταφέροντας το αίτημα των 130 συμμαθητών της, που ζητούν από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να επιτρέψει την επαναλειτουργία του 144ου Δημοτικού Σχολείου. Ο δήμαρχος φαίνεται υπό το βάρος της κατακραυγής να υποχωρεί, με συνεργάτες του να υποστηρίζουν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Όμως μέχρι στιγμής το σχολείο παραμένει κλειστό για τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας.

“Θυμάμαι ότι πριν από δύο χρόνια, που μας δώσατε το σχολείο, ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή για όλα τα παιδιά. Χαιρόμασταν πάρα πολύ που είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τη μητρική μας γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας” τόνισε η Αρίμπα. “Σας ευχαριστούμε για την καλοσύνη σας, για τη στήριξη που συνέβαλε στη λειτουργία του σχολείου μας. Γνωρίζουμε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτόκαρδη και τιμούμε τη θερμή υποδοχή σας” συνέχισε απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους και δημοτικούς συμβούλους που είχαν εγκρίνει και στήριξαν τη λειτουργία του σχολείου. “Εδώ και επτά εβδομάδες, όμως, το σχολείο μας είναι κλειστό και περιμένουμε πώς και πώς και ξανανοίξει” υπογράμμισε η Αρίμπα επισημαίνοντας ότι “Εμείς, τα παιδιά, έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση και τη μάθηση. Ελπίζουμε ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εξασφαλίσουν αυτά τα δικαιώματά μας”.

Ένα κομμάτι της γειτονιάς

“Ξέρουμε ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το σχολείο και, παρότι στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις, πλέον είμαστε κομμάτι της γειτονιάς” είπε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας “Η Ενότητα” Τζαβέντ Ασλάμ, ζητώντας από τον δήμαρχο Αθηναίων να επιτρέψει τη λειτουργία του σχολείου. Θύμισε ότι το σχολείο είχε ξεκινήσει το 2007 από έναν χώρο ΚΑΠΗ του Δήμου Ρέντη, αλλά επειδή οι μαθητές δεν χωρούσαν, μεταφέρθηκαν σε ένα δημοτικό κτήριο στο Περιστέρι και το 2017, επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, παραχωρήθηκαν στην πακιστανική κοινότητα δέκα αίθουσες του 144ου Δημοτικού Σχολείου. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής, οι εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς και η γειτονιά στήριξαν τη λειτουργία του σχολείου και στο τέλος της σχολικής χρονιάς γίνονταν κοινές γιορτές Ελλήνων και Πακιστανών.

Οι καθυστερήσεις για την απόρριψη

Αυτή η σχολική χρονιά όμως άργησε να ξεκινήσει. Ο Τζαβέντ Ασλάμ ενημέρωσε πως ενώ είχε έτοιμο το αίτημα για την παραχώρηση του σχολείου από τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων του ζήτησαν να το υποβάλει τον Σεπτέμβριο. “Ήταν ομόφωνο το αίτημά μας να παραχωρηθεί το σχολείο για μαθήματα το Σαββατοκύριακο” εξήγησε η Μάρθα Φλωράτου, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, στηλιτεύοντας ως “πρωτοφανή” την παρέμβαση της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, που ζητούσε την απόρριψη του αιτήματος λόγω εμπλοκής της πρεσβείας του Πακιστάν στην δήθεν δικαιοδοσία της για πιστοποίηση των εκπαιδευτικών.

“Μόνο επί χούντας...”

“Η κάθε πρεσβεία δεν έχει καμία εμπλοκή στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών” τόνισε ο Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της παράλληλης εκμάθησης της μητρικής γλώσσας με τη δεύτερη γλώσσα. Τονίζοντας ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι ένα από τα δικαιώματα του παιδιού, θύμισε ότι “πρώτη η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία κατόρθωσε να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα και να έχει τους δικούς της δασκάλους”. “Οπότε τα παιδιά έκαναν μάθημα το πρωί στη γλώσσα του σχολείου και το απόγευμα επαναλάμβαναν το ίδιο μάθημα στην ελληνική γλώσσα” σημείωσε για να υπενθυμίσει: “Μόνο επί χούντας τέθηκε ζήτημα η εδώ κυβέρνηση να διορίζει τους δασκάλους στη Γερμανία”. “Είναι αξιοπερίεργο, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν δίνεται αυτό το δικαίωμα σε άλλες κοινότητες” τόνισε ο Γ. Τσιάκαλος, χαρακτηρίζοντας “παράλογο” το αίτημα της πρεσβείας του Πακιστάν.

Στήριξη από τον δήμαρχο Βύρωνα

Υπό αυτή την οπτική, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός, επικαλούμενος την άριστη σχέση με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη, παρενέβη στον δήμαρχο Αθηναίων προκειμένου να ανοίξει και πάλι το σχολείο για την Πακιστανική Κοινότητα. Σημαντική και η παρέμβαση του δημάρχου Βύρωνα Άκη Κατωπόδη, ο οποίος, αφότου επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει έμπρακτα -εφόσον του ζητηθεί- στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε αν δεν δοθεί άμεση λύση από τον Δήμο Αθηναίων.

Πέντε παρατάξεις στηρίζουν το σχολείο

“Τι έχει να φοβηθεί ο Δήμος Αθηναίων από τη λειτουργία ενός σχολείου;” διερωτήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “αυτές οι δράσεις κάνουν την πόλη μας πιο πλούσια, πιο ανθρώπινη, πιο αλληλέγγυα, πιο δημοκρατική και πιο ασφαλή”. Ρατσιστικά κριτήρια βλέπει πίσω από τον αποκλεισμό της πακιστανικής κοινότητας στην παραχώρηση σχολικών αιθουσών ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”. Για “ρατσιστικό ατόπημα που ευνοεί τη Χρυσή Αυγή” επέκρινε τη διοίκηση Μπακογιάννη η Ντίνα Ρέππα, επικεφαλής της “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα”. Τη στήριξή του στο αίτημα για επαναλειτουργία του σχολείου εξέφρασε ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα είσαι εσύ”, ο οποίος κατέθεσε επίσης αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα έχει καταθέσει και η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Υπό το βάρος της κατακραυγής, η διοίκηση Μπακογιάννη φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της και να υποστηρίζει ότι τελικώς το ζήτημα θα συζητηθεί στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL