Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μεγάλες καθυστερήσεις στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα "ΦιλόΔημος"

Εξηγήσεις για την παρατηρούμενη καθυστέρηση ένταξης δημοτικών έργων στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” ζητούν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, επισημαίνοντάς του ότι πρόκειται για “σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της χώρας”, που έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος ο ρυθμός εντάξεων ημερησίως είχε φτάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 με αρχικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και σύντομα έφτασε στα 2,39 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί επτά προσκλήσεις και έχουν ενταχθεί 502 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,23 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά αναφέρουν ότι 210 έργα αφορούν την ύδρευση με προϋπολογισμό 482,1 εκατ. ευρώ, 95 έργα αποχέτευσης κόστους 406,5 εκατ. ευρώ, 5 έργα για αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) 5,3 εκατ. ευρώ, 132 έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. 20 έργα για κτηριακές υποδομές ύψους 44,39 εκατ. ευρώ, 34 αντιπλημμυρικά έργα των 101,7 εκατ. ευρώ και 6 εμβαλωματικά έργα ύδρευσης 95,5 εκατ. ευρώ. “Πέραν των εντάξεων, το πρόγραμμα αριθμεί πλέον των 100 δημοπρατημένων έργων και 20 συμβάσεων. Με βάση δε τον προγραμματισμό ενεργειών των δικαιούχων (όπως έχει αποτυπωθεί σε σχετική αλληλογραφία μεταξύ της ΜΟΔ Α.Ε. και των δικαιούχων), αναμένεται έως τις αρχές Νοεμβρίου του 2019 να δημοπρατηθούν πάνω από 30 επιπλέον έργα” επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Πρόκειται για έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ λόγω περιορισμένων πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα της χώρας, καθώς και του Ταμείου Συνοχής. ”Σε αυτό το επίπεδο ο 'ΦιλόΔημος' λειτούργησε και λειτουργεί με ένα πολύ πετυχημένο και στοχευμένο συμπληρωματικό τρόπο ως προς το ΕΣΠΑ” τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ερωτούν, πρώτον, γιατί δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οι αποφάσεις ένταξης έργων ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης, κτηριακών υποδομών, αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν προς ένταξη στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2019. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 ο ρυθμός εντάξεων ημερησίως είχε φτάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Κάνουν ειδική αναφορά στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, γιατί, όπως υπενθυμίζουν “η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμα λόγω της καταδίκης από το Δικαστήριο της Ε.Ε.”. Επίσης ρωτούν γιατί έχουν σταματήσει οι εντάξεις στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» έργων που αφορούν τη συντήρηση υφιστάμενων ή κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη βελτίωση και τη συντήρηση των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες Τέλος, ζητούν να μάθουν για τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών για την ένταξη των κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις