Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ανοιχτή Πόλη: Η βίαιη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ υπονομεύει το έργο ενός επιτυχημένου φορέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτή Πόλη: Η βίαιη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ υπονομεύει το έργο ενός επιτυχημένου φορέα

Πέντε ζητήματα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξη η Ανοιχτή Πόλη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.

«1. Κατάργηση αυτοδιοίκητου ΚΕΘΕΑ:

Η Ανοιχτή Πόλη δήλωσε την αντίθεσή της στη βίαιη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, η οποία υπονομεύει το έργο ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου φορέα, με πλούσιο έργο και σημαντική παρουσία στην πόλη. Σε αντίθεση με τέτοιες πρακτικές που δημιουργούν ρήγματα και αντιπαλότητες, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να προωθήσει έμπρακτα μια πολυδιάστατη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Αττικής, σε συνεννόηση με συλλογικότητες που αναπτύσσουν δράσεις στο πεδίο της απεξάρτησης, καθώς και με τις θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες διαθέτουν πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία.

2. Σχολικές Επιτροπές – Ανοιχτά Σχολεία:

Καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας και τις προτάσεις μας σχετικά με τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. Η Ανοιχτή Πόλη έχει δημοσιοποιήσει από καιρό τη θέση της για  Κοινοτική Διάρθρωση των Σχολικών Επιτροπών, με μία ανά Κοινότητα για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  πιστή στην ανάγκη αποκέντρωσης και την ενίσχυση της δημοκρατίας με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών. Η αποκέντρωση θα παραμείνει ωστόσο κενό γράμμα αν δεν συνοδεύεται από ουσιαστική ενίσχυση αρμοδιοτήτων, και τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των ανά κοινότητα επιτροπών σε  ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχεία ανταπόκριση στα αιτήματα των σχολείων. Η Ανοιχτή Πόλη υπογράμμισε επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία” και δεσμεύτηκε να καταθέσει σύντομα προτάσεις για την επέκταση και ουσιαστικοποίησή του, με σκοπό τη γόνιμη αλληλεπίδραση ανάμεσα στη σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες, σε ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει τη συμμετοχή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

3. Δημιουργία και στελέχωση Athens Film Office:

Καταθέσαμε πρόταση σχετικά με τη δημιουργία και τη στελέχωση του Athens Film Office ως αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου γραφείου, ενταγμένου στην Τεχνόπολη. Θεωρούμε ότι η υλοποίηση της πρότασής μας θα συμβάλλει στην προβολή της Αθήνας σε παγκόσμια κλίμακα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα συνεισφέρει οικονομικά στο Δήμο, καθώς και θα ενισχύσει την τουριστική και πολιτιστική εικόνα της πόλης.

4. Οικόπεδο ΔΕΗ οδού Λάμψα:

Θέσαμε το αίτημα του “Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων” για αξιοποίηση του οικοπέδου ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα ως χώρου σχολείου και πρασίνου και ζητήσαμε ενημέρωση για την εξέλιξη των σχετικών διαδικασιών. Ζητήσαμε επίσης να υποβληθεί αίτημα του Δήμου Αθηναίων προς την ΚτΥπ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση κτιρίου για τη νέα Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΦΕΚ 2702/2/7/19.

5. Προώθηση αιτημάτων συλλόγου “Πολίτες της Ριζούπολης”:

Θέσαμε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου αιτήματα του συλλόγου “Πολίτες της Ριζούπολης”, αιτήματα που εκκρεμούν, αν και κρίσιμα για την ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Αυτά αφορούν:

• Την εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ 28/3/2019 για απαλλοτρίωση του «οικοπέδου Ριζόπουλου».

• Ενημέρωση για τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του «οικοπέδου Νησιώτη».

• Τον ηλεκτροφωτισμό της παιδικής χαράς «Βασίλης Αυλωνίτης».

• Τη δημιουργία Δημόσιου Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας στο παλιό εργοστάσιο της Κολούμπια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL