Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.8°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.6°C19.0°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
12.7°C16.5°C
1 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 67%
Προβληματισμός για τη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμός για τη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

Διάχυτη η αγωνία για το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Αττική με τη συλλογικότητα “Δυτικό Μέτωπο” να ζητά απαντήσεις από τη νέα κυβέρνηση, την ώρα που το κόστος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων υπέρ του Δήμου Φυλής ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ τον μήνα, αλλά δεν υλοποιούνται δράσεις αποκατάστασης της περιοχής, ούτε μειώνονται οι επιπτώσεις της μόλυνσης στην περιοχή.

Απεναντίας, η δρομολογημένη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στην τρίτη φάση έκτασης 300 στρεμμάτων σηματοδοτεί ότι η εγκατάσταση όχι μόνον δεν θα κλείσει αλλά θα συνεχίσει να υποδέχεται σύμμεικτα απορρίμματα, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις επιταγές του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να αποκλείεται από την κυβέρνηση η μέθοδος της καύσης παρά τις επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία.

“Οι πρόσφατες αποφάσεις (σ.σ.: για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής) προοιωνίζουν κακές εξελίξεις για τη Δυτική Αττική”, τόνισε ο Ν. Σακούτης, μέλος της συλλογικότητας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Υπενθύμισε ότι αφ’ ενός έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση σύμμεικτων απορριμμάτων σε περιοχή του ΧΥΤΑ που είχε αποκατασταθεί και αφ’ ετέρου η επέκταση στην τρίτη φάση δείχνει ότι η εγκατάσταση θα αργήσει να κλείσει και άρα θα συνεχίσει να μολύνει την ευρύτερη περιοχή. Το κόστος εκσκαφής και διαμόρφωσης του χώρου για την υποδοχή σύμμεικτων απορριμμάτων ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ, αλλά όπως δήλωσαν τα μέλη του “Δυτικού Μετώπου” “η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και κανείς δεν εγγυάται ότι η Αττική δεν θα πλημμυρίσει από σκουπίδια”.

Όσο για τη χρήση ανενεργών λατομείων ως χώροι για την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων και όχι σύμμεικτων απορριμμάτων, τα μέλη του “Δυτικού Μετώπου” δήλωσαν πως υπό όρους στέκονται θετικά. Υπογράμμισαν, όμως, ότι οι χωροθετήσεις του 2003 στα ανενεργά λατομεία σε Μελιτάνι ή Μουσαμά στα διοικητικά όρια του δήμου Φυλής είναι πλέον ξεπερασμένες, καθώς το μεν πρώτο έχει μετατραπεί σε δάσος και το δεύτερο βρίσκεται πλέον κοντά σε αστικό περιβάλλον λόγω της επέκτασης του οικισμού.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του “Δυτικού Μετώπου” εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη διαφαινόμενη από τη νέα κυβέρνηση εγκατάλειψη των στόχων της ανακύκλωσης, που στο τρέχον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων βρίσκεται στην κορυφή των δράσεων. Παράλληλα, εξήγησαν ότι η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων βρίσκει όλο και περισσότερους αποδέκτες στις τάξεις των δημάρχων.

“Κανείς από τους δημάρχους της Αττικής δεν θέλει την καύση στην αυλή του, αλλά σίγουρα θα πρότεινε μια εγκατάσταση στη Δυτική Αττική”, υπογράμμισε ο Ν. Σακούτης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ήδη τσιμεντοβιομηχανίες καίνε παράγωγα σύμμεικτων απορριμμάτων (SRF/ RDF), ενώ στη Ρόδο ιδιωτική εταιρεία έχοντας λάβει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων προωθεί την κατασκευή μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο της αεριοποίησης με πλάσμα για ενταφιασμένα αστικά απόβλητα, υπόλειμμα από τα δημοτικά απορρίμματα μετά τη διαδικασία ανακύκλωσης, όπως και γεωργικά υπολείμματα, μεταχειρισμένα ελαστικά και είδη μη επικίνδυνων αποβλήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL