Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Συντονισμένη επίθεση στη Ρ. Δούρου για τη διαχείριση απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντονισμένη επίθεση στη Ρ. Δούρου για τη διαχείριση απορριμμάτων

Για “συντονισμένη επίθεση με κινδυνολογικές τοποθετήσεις” κάνει λόγο η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρ. Δούρου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, καθώς η ίδια έχει διαβεβαιώσει ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής δεν λήγει στο τέλος του έτους, αλλά έχει χωρητικότητα που επαρκεί για τα επόμενα τρεισήμισι έτη. Αφορμή στάθηκε η χθεσινή αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου από το βήμα της Βουλής, που μίλησε για “ωρολογιακή βόμβα” στην Αττική που θα σκάσει έως το τέλος του 2019, όπως και η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που αντιτίθεται στην επέκταση της δυναμικότητας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή κατά 200.000 τόνους απορριμμάτων και στη συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

“Όταν η διοίκηση και η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής δέχονται ταυτόχρονα και ίδιας φύσης πυρά από πλευρές που βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση αυτή πράττει μάλλον το ορθό” είναι το πρώτο σχόλιο της Ρ. Δούρου. Η ίδια υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τους συναρμόδιους υπουργούς και στον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Γ. Πατούλη διαβεβαίωσε ότι “με ελάχιστες, μη χρονοβόρες και χωρίς υψηλό κόστος παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το σημερινό κύτταρο στον ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια λειτουργίας για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από σήμερα”.

Παράλληλα, η περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι με σειρά μέτρων των οποίων οι διαδικασίες αδειοδότησης και δημοπράτησης έχουν ήδη ξεκινήσει δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπορέσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, να ξεκινήσουν οι εργασίες, έτσι ώστε να υπάρξει παράταση του χρόνου ζωής για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.

“Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σήμερα το κύτταρο έχει πάνω από τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας, που αποτελούν επαρκέστατη χρονική προϋπόθεση για την εφαρμογή από τη νέα διοίκηση είτε του ψηφισμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού της σημερινής διοίκησης, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, είτε κάποιας νέας πολιτικής διαχείρισης” σχολιάζει η Ρ. Δούρου.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Ρ. Δούρου διαβεβαιώνει ότι η ίδια και η παράταξή της “από τη στιγμή που μια νέα πολιτική δεν θα παραβιάζει τις βασικές αρχές μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης, βιώσιμης και αποκεντρωμένης διαχείρισης, θα συμβάλουν στην υλοποίησή της”. “Η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση, χωρίς παραπληροφόρηση και κινδυνολογία” τονίζει η Ρ. Δούρου, υπενθυμίζοντας: “Δυστυχώς, από το 2014 οι ίδιοι κύκλοι, οι ίδιοι άνθρωποι, εμφορούμενοι από τις ίδιες αντιλήψεις διατήρησης του status quo, επιμένουν στα ψέματα και στην καταστροφολογία. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2014, πρωτοσέλιδα, άρθρα και δηλώσεις πολιτικών ιθυνόντων, συνδικαλιστών και άλλων ‘ανευθυνο- υπεύθυνων’ έκαναν λόγο για δήθεν ‘Νάπολη’, στην οποία θα μεταβαλλόταν η Αττική, μέσα σε... έξι μήνες!”. “Έκτοτε έχουν περάσει δέκα εξάμηνα χωρίς η... προφητεία τους να γίνει πραγματικότητα. Την ίδια λασπολογική τακτική ακολουθούν και σήμερα, χωρίς πρωτοτυπία και χωρίς σεβασμό στους πολίτες, για τα συμφέροντα των οποίων κόπτονται στα... λόγια” τονίζει η Ρ. Δούρου, καλώντας σε συνεργασία στη διαχείριση απορριμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL