Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Γιώργος Φραγκίσκος / Γιώργος Φραγκίσκος: Ο Funky Franky σε νέες περιπέτειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Φραγκίσκος / Γιώργος Φραγκίσκος: Ο Funky Franky σε νέες περιπέτειες

 

Του Ιλάν

«Ερασιτέχνης εραστής της μουσικής» δηλώνει. Άκουγε από το πίσω κάθισμα τα πρίμο-σεκόντο των γονιών του στις εκδρομές και παιδευόταν να κάνει τις δεύτερες φωνές. Beatles, Μίκης, Μάνος, Μούτσης, «No milk today» στο ρεπερτόριό τους.

Μια Γερμανίδα δασκάλα της κιθάρας παραλίγο να ανατρέψει μια έτοιμη πορεία προς τη... δόξα. Κάτεχε μόνο την τεχνική της κλασικής κιθάρας, ενώ του έδειχνε λάθος ακόρντα σε αυτά που πραγματικά του άρεσαν. Έμαθε να παίζει σωστά το «Sweet Home Alabama»... 10 χρόνια μετά!

Επίλεκτος μαθητής της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, κινδύνευσε να αποβληθεί όταν έπαιξε με ήχο ροκ τα «ακατάλληλα» στη γιορτή της 17 του Νοέμβρη. Σιδηρόπουλο, Μηλιώκα και Παπακωνσταντίνου. Εκείνα τα χρόνια, μια ξανθιά γαλανομάτα συμμαθήτριά του τού έγραφε κασέτες με τη φωνή της Billie Holiday, ενώ εκείνος της απαντούσε με τα αντισουξέ του Σιδηρόπουλου, στολισμένα με καρδούλες.



Ο Funky Franky σε σκίτσο του Στ. Κολτσιδόπουλος

Κυκλάδες και Ιόνιο

Ναξιώτης στην καταγωγή, στη Ζάκυνθο για ένα μόνο καλοκαίρι, έπαιζε μουσική σε μια ταβέρνα. Έφυγε μετά από τρία χρόνια, γιατί τον «ρούφηξαν» τα πανηγύρια, το καλό φαγητό και οι έρωτες, ενώ παράλληλα δίδασκε marketing και διοίκηση επιχειρήσεων στο δημόσιο ΙΕΚ.

Στο Essex της Αγγλίας, σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες, άρχισε να γράφει στο τετρακάναλο κασετόφωνο του γείτονα και νυν κουμπάρου του τα πρώτα του τραγούδια, ενώ ξόδευε το φτωχό φοιτητικό συνάλλαγμα σε σινγκλάκια των Radiohead και των Pulp.

Στην Αθήνα πια, ήρθε σε επαφή με την ηχοληψία στο στούντιο του Κώστα Κοντοβά, των «Υπογείων Ρευμάτων». Αργότερα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου της Κέρκυρας, συμπληρώνοντας τις γνώσεις του στην «Τέχνη του Ήχου», γνώρισε τα θαυματουργά παιδιά της νέας τζαζ γενιάς στα γεννοφάσκια τους. Ήταν αυτοί που έπαιξαν και στήριξαν λίγα χρόνια μετά, το 2019, τον πρώτο δίσκο («Σχεδόν τυχαία») του Funky Franky, του μουσικού alter ego του φίλτατου Γιώργου Φραγκίσκου.

«Στρίβοντας διά του αρραβώνος» (αντιστρόφως όμως), πέντε χρόνια μετά, φρίκαρε σε ένα πέρασμά του σαν ειδικός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής.


O Funky Franky σε Live στο The Zoo (φωτο: Theo Bit)

Η φωτογραφία

Την επαπειλούμενη επαγγελματική του κατάθλιψη έσπασε επιστρέφοντας σε μια παιδική του αγάπη: τη φωτογραφία, που τον έφερε πιο κοντά και στα υπόλοιπα παιδιά της καλής τζαζ και ροκ μουσικής της Αθήνας.

Έτσι τον γνώρισα κι εγώ, βλέποντας στο Διαδίκτυο μια αδύνατον-να-τραβηχτεί-φωτογραφία του κιθαρίστα της τζαζ Βασίλη Ρακόπουλου, σε ένα χώρο με κάκιστο φωτισμό, που υποτιμούσε τους καλλιτέχνες που φιλοξενούσε και δεν υπάρχει πια. Ο Ρακ, όταν άκουσε τα τραγούδια του, τον προέτρεψε να τα κοινοποιήσει σε ένα ευρύτερο από το απλώς φιλικό του κοινό.



Σχέδιο εξωφύλλου: Sugahtank

«Σχεδόν τυχαία»

Το «Σχεδόν τυχαία» γεννήθηκε στο home studio του Γιώργου και ανδρώθηκε στο στούντιο του φίλου του Δημήτρη Μπέλλου, με τη βοήθεια σχεδόν 20 αγαπημένων μουσικών. Είναι ένα απάνθισμα στιγμιότυπων και καταστάσεων ζωής στις πολύχρονες εσωτερικές και εξωτερικές του «μεταναστεύσεις». Απαρτίζεται από ποικίλα μουσικά ιδιώματα (πάντα με ελληνικό στίχο), άλλοτε σε ύφος ροκ, άλλοτε στους ρυθμούς της reggae κι άλλοτε επηρεασμένα από τα πάθη των blues ενός λευκού έγκλειστου στο κλεινόν άστυ. Κοινός τους παρονομαστής, το στιχουργικό υλικό που περιέχει χιούμορ «υπόγειο», ξεδιάντροπες αναφορές σε αποτυχημένους έρωτες και σκέψεις ατάκτως ερριμμένες σχετικά με το «πού πάει το πράγμα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ζωρζ Πιλαλί.

Το «Beautiful people», που ανοίγει το «Σχεδόν τυχαία», τον απομακρύνει -έστω και προσωρινά- από το μπανάλ πεδίο των τραγουδιών για «γκόμενες» που πολλά χρόνια τον ταλάνιζε. Ο Franky αναθυμάται φιλίες που χάνονται, τον χρόνο που περνάει και τί μένει στο τέλος της ημέρας, πού είναι αυτοί οι «όμορφοι άνθρωποι».

Ο «Σκοπός του Γάλλου» είναι ένα χιουμοριστικό παραδοσιακό απ’ τ’ Απεράθου - της Νάξου. Ο Γάλλος (που δεν ήταν Γάλλος) ζει μια ερωτική απογοήτευση και οι φίλοι του σκαρώνουν «κοτσάκια» σ’ έναν υπόγειο καφενέ. Δίστιχα-μαντινάδες, για να διασκεδάσουν τον πόνο του.

Το «Τυχαία» (ο μισός τίτλος του δίσκου) γράφτηκε ένα καλοκαίρι παρά θίν' αλός στο «εξωτικό» Λουτράκι, για μια κοπέλα που συνάντησε ο Franky δέκα χρόνια μετά και που μετά βίας τον αναγνώρισε. Ένα χρέος καρμικό.

Τον «Θείο Νώντα» τον ξέρουμε όλοι. Ο Μήτσος ο Πουλίκας τον παίδεψε πολύ πριν του πει το «όχι», αλλά τού έδωσε την ευχή του: «Κι εσύ καλά το λες!» Η «Bossa για τον θείο Νώντα», είναι μια επιστολή του Γιώργου προς έναν άγνωστο, αλλά αγαπημένο αποδέκτη. Μια παρλάτα στο ύφος του Μήτσου («Μωρό μου») που περιγράφει τους προβληματισμούς του και ζητάει συμβουλές για το πώς θα προχωρήσει από τον εμπειρότερο εμπνευστή του.

«Φοβάμαι» έχει τίτλο το δεύτερο κομμάτι τού «Σχεδόν τυχαία», που περιγράφει το συναισθηματικό κενό που αφήνει ένας χωρισμός, την πίκρα που αφήνουν οι κομμένες γέφυρες μιας σχέσης, η επικοινωνία που δεν αποκαθίσταται.

Μανώλη τον ελέγανε, άνθρωπος-χαρά-της-ζωής ήτανε. Έγραψε στίχους με μανία και έψαχνε μουσικές να τους ταιριάσουν. «Ο Έλληνας θα σηκωθεί από ντιβάνια, πολυθρόνες, καναπέδες, όταν το νερό θα στερηθεί και δεν μπορεί να φτιάχνει πια φραπέδες». Αυτή ήταν η δική του «Απλή θεωρία επανάστασης», ενός δίσκου που κλείνει μ’ ένα κομμάτι φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και τραγουδιστή Βασίλη Τσιτσάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL