Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ και dRom / Θάνος Σταυρίδης και dRomΜε μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ και dRom / Θάνος Σταυρίδης και dRomΜε μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα

Θάνος Σταυρίδης και Στέλλα Τέμπρελη - Tales from the Box

Ήταν τεσσάρων όταν συνάντησε το ακορντεόν. Σαν έφηβος μάθαινε σαξόφωνο και λάτρεψε τα ροκ συγκροτήματα της γενιάς του. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, από ένα ντόπιο μουσικό που του έδειξε τις πρώτες νότες, ενώ στ’ Αναστενάρια του Λαγκαδά, που έπαιρναν μορφή στην κεντρική πλατεία μπροστά στο σπίτι του, τα νταούλια και η θρακιώτικη λύρα άναβαν «φωτιές»!

Βαλκανικές και φλαμένκο επιρροές

Στα πανηγύρια του χωριού της μητέρας του, στο Φανό του Κιλκίς, έπαιξε για πρώτη φορά ακορντεόν δίπλα στους παραδοσιακούς τεχνίτες του κλαρίνου. Ο κόσμος χόρευε στους ρυθμούς των τσιγγάνων μουσικών της Γουμένισσας που παίζουν στους γάμους και τα βαφτίσια δίνοντας τον τόνο τους στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, καθώς αφομοιώνουν τους ήχους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές του τόπου μας.

Στο Αριστοτέλειο, φοιτητή της Μουσικολογίας πια, η κλασική μουσική τον συνεπήρε. Η αρμονία, ο τρόπος που έχτιζαν τα έργα τους οι μεγάλοι κλασικοί διεύρυναν την αντίληψή του και τον βοήθησαν στα μελλοντικά του συνθέματα. Το πρώτο του κομμάτι ήταν μια σουίτα με βαλκανικές επιρροές και φλαμένκο ηχοχρώματα.


Φωτογραφία: Sofia Camplioni

«Παράδοση à Jazz»

Τελειώνοντας τις σπουδές του, στους «Βόρειους Εταίρους» ο Θάνος έπαιζε βαλκανικές μουσικές με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Κλαρίνο, ακορντεόν, τύμπανα και μια γυναικεία φωνή τούς αποτελούσαν. Ο Γιώργος Καζαντζής ηχογράφησε στο «Πολύτροπον» τον ένα και μοναδικό τους δίσκο: Το «Παράδοση à Jazz» με την πρώτη δική του σύνθεση ανάμεσα σε διασκευές μουσικών από τις χώρες των Βαλκανίων. Το ρυθμικό στοιχείο, τα πολυφωνικά τραγούδια της Βουλγαρίας, τα χάλκινα των Σέρβων με το καθαρό τους παίξιμο, η ταχύτητα των Ρουμάνων και τα μακρόσυρτα ταξίμια της τούρκικης μουσικής μπόλιαζαν τις μουσικές του.

Τα καλοκαίρια, η συμμετοχή του σε φολκλορικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, με αφετηρία τα Βαλκάνια, τον έφερε κοντά σε δεξιοτέχνες μουσικούς γεμάτους από τη φλόγα των πατρίδων τους. Κασέτες άλλαζαν χέρια και οι δικές μας μουσικές έφταναν στις χώρες τους, εντυπωσιάζοντας με την αλήθεια της ηπειρώτικης μουσικής. Μιας μουσικής που φανερώνει πόσο παλιά είναι και τι θησαυρούς κουβαλά από το παρελθόν.

Στα όνειρά του, ο Θάνος βλέπει το ακορντεόν του δίπλα σ’ αυτό του σπουδαίου Κορσικανού ομότεχνού του Richard Galliano. Η μέρα αυτή δεν απέχει πολύ. Ώς σήμερα, έχει ζήσει αξέχαστες στιγμές παίζοντας στο πλευρό Βαλκάνιων “ηρώων” του: το καβάλ του Theodosii Spassov και το ακορντεόν του μέντορά του Petar Ralchev από τη Βουλγαρία, την κιθάρα του Vlatko Stefanovski από τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτοί οι μουσικοί είναι ιδιαίτερα δοτικοί. Απολαμβάνουν να χαρίζουν κομμάτια της γνώσης και της εμπειρίας τους. Είναι ωραίοι σαν άνθρωποι, καθώς επικοινωνούν απλόχερα τη μουσική τους, μέσ’ από την ψυχή τους.

Cirque du Soleil

Το «Τσίρκο του Ηλίου» το είδε πρώτα από ένα dvd. Οι παραστάσεις του ξεσήκωσαν τη φαντασία του νεαρού Μακεδόνα, που στα όνειρά του έβλεπε τον εαυτό του, μέσα στο φανταστικό σκηνικό του διεθνούς αυτού θιάσου, να γυρίζει τον κόσμο σκορπώντας απλόχερα θέαμα για όλες τις ηλικίες.

Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, την «κοινωνία των εθνών» συγκεντρωμένη στην ίδια πόλη, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του κόσμου, ένιωσε πως είναι μια πόλη που του «πάει» πολύ. Και σύντομα θα βρίσκεται εκεί, σε μια σκηνή της.
 


A Suitcase full of dreams

Ο Θάνος Σταυρίδης έχει πολλά πρόσωπα. Το άλμπουμ «Με μια βαλίτσα όνειρα» (Suitcase full of dreams, Kyklos, 2016) είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος στον οποίο συμμετέχουν 35 μουσικοί από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία. Κάθε κομμάτι του είναι κι ένα άλλο τοπίο. Από το Γεφύρι του Δρίνου στο "Blue 9" μέχρι τις όχθες του Σηκουάνα του "Μoonsette". To «A Balkanian in New York» περιγράφει τα συναισθήματα ενός Βαλκάνιου μουσικού καθώς αντικρίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ο δίσκος που εξαντλήθηκε στη «φυσική» του μορφή ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, της Αργεντινής, όπου το «Tango per me» φιλοξενήθηκε σε μια εκπομπή αφιερωμένη στους επίγονους του Astor Piazzolla.

 

Tales from the box

Το σήμερα βρίσκει τον Θάνο σε φάση πυρετώδους προετοιμασίας του νέου προσωπικού του άλμπουμ αλλά και του ντουέτου του με την αγαπημένη του, την τσελίστρια Στέλλα Τέμπρελη. Το “Tales from the box” πρότζεκτ τους περιέχει μουσικές από τον κινηματογράφο, τζαζ επιρροές και πρωτότυπο υλικό που αναδεικνύει τη συνάντηση του ακορντεόν, που είναι ο κύριος εκφραστής των λαϊκών μουσικών όλου του κόσμου, με ένα χαρακτηρισμένο «κλασικό».

Το τσέλο στα χέρια της Στέλλας απογειώνεται, περνά πάνω από τα σύνορα της κλασικής με τις παραδοσιακές μουσικές και τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ, δημιουργώντας έναν ήχο από τη μία «ρετρό» κι απ’ την άλλη εντελώς σημερινό.

Τα τελευταία χρόνια, όχημα απόλαυσης για τον Μακεδόνα μουσικό είναι οι dRom όπου dRom σημαίνει «δρόμος». Πρόκειται για ένα πενταμελές συνήθως σχήμα που συχνά φιλοξενεί επί σκηνής φίλους και φίλες από το δημιουργικό φάσμα της μουσικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL