Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Alter Move Orchestra: Μια αντισυμβατική ορχήστρα νέων μουσικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Alter Move Orchestra: Μια αντισυμβατική ορχήστρα νέων μουσικών

Του Ιλάν

Συνδυάζει τη λογική με την ευαισθησία. Δίπλωμα κλασικής κιθάρας με άριστα παμψηφεί στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, σπουδές ανώτερων θεωρητικών με τον μαέστρο Μιχάλη Ροζάκη, στην ενορχήστρωση και τη διεύθυνση μουσικών συνόλων στο Morley College του Λονδίνου, ενώ η ευαισθησία του αντανακλάται στη μουσική του. Δεν έγραψε όμως ποτέ τραγούδια.

Το πρώτο του βήμα ήταν ο «Εγωιστής Κάβουρας» του David Wood, μια παιδική παράσταση του Θεάτρου Έρευνας του αξέχαστου θεατράνθρωπου Δημήτρη Ποταμίτη. Ένα οικολογικό παραμύθι όπου η μουσική παιζόταν ζωντανά, έχοντας προτιμηθεί αυτή του 21χρονου Γιώργου από την πρωτότυπη στο λονδρέζικο ανέβασμα της παράστασης.

Μουσική για τη διαφήμιση

Επόμενο, εντελώς επαγγελματικό του βήμα ήταν η μουσική για τη διαφήμιση την εποχή που οι Έλληνες «έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα»! Δούλεψε με τις πιο πολλές διαφημιστικές στα χρόνια της δόξας τους. Έγραψε μουσικές για ουίσκι, για ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κ.λπ. κερδίζοντας με το σπαθί του το πρώτο βραβείο, τον Χρυσό Ερμή της διαφημιστικής πιάτσας. Τα λεφτά ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και μ' αυτά ο Γιώργος «έχτισε» το δικό του στούντιο: το Sonic στα Σεπόλια.

Γράφει ορχηστρική μουσική για το θέατρο, το σινεμά και για ντοκιμαντέρ. Έξι τα έως τώρα άλμπουμ του: το "Gaia" του 1994, το "Mediterranean Myths" του 2008, το "Passage to Asia" του 2010, το "Dust" του 2012, "The Silk Road" του 2016 και το "Promise" του 2018, χιλιοακουσμένες οι μουσικές του για την «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη στο Mega, τους «Ορίζοντες» ή τη σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά μονοπάτια» για την ΕΡΤ, περιέχουν μόνο ένα μέρος της δουλειάς του που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεχωρίζει η παρουσίαση, το 2000, στο Λονδίνο και το 2014 στο Winter Jazz Festival των Βρυξελλών.Σταθμός της πορείας του, μια επιλογή του Σταύρου Ξαρχάκου, η μουσική του για μια σειρά ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με θέμα τις ελληνικές πόλεις των παραλίων της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας.


Γιώργος Μαγουλάς

Ο Γιώργος Μαγουλάς υπήρξε μαθητής του κορυφαίου σολίστα και δάσκαλου της κλασικής κιθάρας Ευάγγελου Ασημακόπουλου στο Εθνικό Ωδείο. Η διδασκαλία του ήταν καθοριστική, τον δόμησε μουσικά, τον κατηύθυνε στον δρόμο της κλασικής κιθάρας, έναν δρόμο δύσκολο. «Να μην είσαι μόνο ο καλός δάσκαλος των μαθητών σου, πρέπει να είσαι ο γητευτής τους!» του έλεγε. Και το κατάφερε!

Ο Γιώργος κατάλαβε από νωρίς ότι, παρά τις σπουδές του, τα ακούσματα και τις επιρροές του, όταν κάθεται να γράψει, πρέπει να αισθάνεται σαν ένας αυτοδίδακτος μουσικός. Να ξεχνάει τις όποιες έως τώρα αναφορές, τους μεγάλους συνθέτες που άκουγε από παιδί. Και τότε θυμάται τα λόγια του δάσκαλου του: «Εμείς είμαστε οι μούτσοι. Σε όλη μας τη ζωή γυαλίζουμε το κατάστρωμα. Το κατάστρωμα είναι οι νότες μας. Αν δεν το κάνεις κάθε μέρα, πάει, βρόμισε»!

Όταν σκέφτεται τη μουσική, σκέφτεται συναισθήματα, χωρίς στίχους. Στα τέλη του 2014, μέσα στην πιο σκληρή κοινωνική κρίση και με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού, τη συνεύρεση και τη συνεννόηση, ο Γιώργος Μαγουλάς ίδρυσε την Αlter Move Orchestra, που από τότε πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή.

Tο «εγώ» τους το κάνουν «εμείς»

Σε όλη της την πορεία, χωρίς κανέναν χορηγό, η ορχήστρα αυτή λειτουργεί σαν μια «ψυχοθεραπεία» για τους μουσικούς και το άγχος που προκαλεί η επαγγελματική αβεβαιότητα. Αλλά και για το κοινό που εισπράττει τον ενθουσιασμό, τη φρεσκάδα, το χαμόγελό τους, τη θετική τους διάθεση. Στη μουσική τους δεν υπάρχει ούτε ένα πέρασμα που να εξυπηρετεί απλά και μόνο τη δεξιοτεχνία κάποιου μέλους της ορχήστρας, καμία διάθεση επίδειξης. Τα είκοσι νέα αυτά παιδιά δουλεύουν -σαν να τα παίρνουν χοντρά!- το «εγώ» τους για να το κάνουν «εμείς». Και ο κόσμος που έρχεται στις συναυλίες τους να τους ακούσει -συχνά δωρεάν- το εισπράττει αυτό το μήνυμα.

Η Alter Move Orchestra είναι μια αντισυμβατική, μια εναλλακτική ορχήστρα. Δεν χρηματοδοτείται από κανέναν. Στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό των μελών της. Είναι μια ορχήστρα με κυρίαρχο τον ήχο της κιθάρας αλλά και ακορντεόν, φλάουτο, μαντολίνο, τρομπέτα, τρομπόνι και κρουστά, σε έναν πρωτότυπο συνδυασμό με προϊόν έναν εντυπωσιακό σε μέγεθος, δυναμική και χρώμα ήχο στις συνθέσεις του Γιώργου Μαγουλά αλλά και διασκευές κλασικών, σύγχρονων και κινηματογραφικών έργων των Shostakovich, Yan Tiersen, Erik Satie, Alessandro Marcello.

Μ' ένα τηλέφωνο, ένα γράμμα, ένα e-mail

Τα κριτήρια για να ενταχθεί ένας μουσικός στην ορχήστρα είναι όρεξη, ενθουσιασμός για δουλειά, να είναι απόφοιτος ή έστω τελειόφοιτος ενός ωδείου. Μέχρι σήμερα, τα νέα μέλη είναι φίλοι των μελών της ορχήστρας ή έχουν κοινό δάσκαλο ή έτυχε να δουν κάποια ανάρτηση της ορχήστρας στο Διαδίκτυο. Η πρώτη προσέγγιση μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα τηλέφωνο, ένα γράμμα ή ένα e-mail.

«Είναι διαφορετική η ατομική διδακτική προσέγγιση από την ομαδική. Στην ομάδα γίνομαι μέλος της. Γίνομαι ισότιμός τους. Δεν είμαι ο δάσκαλος. Τα παιδιά μπορεί να με βλέπουν έτσι, αλλά εγώ δεν νιώθω έτσι. Προσπαθώ ισότιμα να τους δώσω κάποιες κατευθύνσεις και, από κει και πέρα, μόνοι τους να καταλάβουν τι πρέπει να γίνει. Η συμβουλή μου, η διορθωτική προσέγγισή μου, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμπνέει, να δίνει ώθηση. Όλα αυτά είναι σαν 'σπόροι'. Χρειάζεται πολύς καιρός για να δεις την εξέλιξή τους. Κανείς δεν ξέρει την ωφέλεια που θα έχει, ακόμα και σε εμάς τους ίδιους, αυτό που κάνουμε σήμερα με την Alter Move Orchestra. Θα το δούμε να ανθίζει» έλεγε πρόσφατα στην Τίνα Βαρουχάκη για το "Tar" - περιοδικό. Και την ευχαριστώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL