Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Ρ. Καραχάννας: Ικανοποίηση για τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Καραχάννας: Ικανοποίηση για τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων

Επισημαίνει ωστόσο, την αναγκαιότητα να τεθεί το συντομότερο σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς λείπει η απαραίτητη χρηματοδότηση για την πιστοποίησή του.  "Είναι η πρώτη φορά ίσως που βλέπουμε μία Ανεξάρτητη Αρχή να δημοσιοποιεί σε τέτοια λεπτομέρεια κάποια στοιχεία για τους ελέγχους στα πετρελαιοειδή και αυτό μας ικανοποιεί. Βλέποντας δε ποιοι έχουν κάνει τους ελέγχους, διαπιστώνουμε ότι διενεργούνται έλεγχοι σε πολλές περιοχές και από πολλές υπηρεσίες".

«Είναι ντροπή κάποιοι να κλέβουν τον Έλληνα καταναλωτή, που τα τελευταία χρόνια βιώνει δύσκολες στιγμές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραχάννας και εισηγείται δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άμεση επιβολή ποινών για νοθεία και λαθρεμπόριο, με διασφάλιση αδιάβλητων ελέγχων που θα διενεργούνται παρουσία εισαγγελέα.

Παράλληλα, προβλέπει ριζική αλλαγή του τοπίου στην αγορά καυσίμων σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών Οδηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών. «Όσοι πιστεύουν ότι μετά από πέντε χρόνια θα πωλούν μόνο πετρέλαιο κίνησης και βενζίνες και θα ζήσουν, θα διαψευστούν», υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ και επισημαίνει ότι τα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να είναι μέρος της εξίσωσης της λύσης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

 Όπως τόνισε στη συνέντευξη του, η κατανάλωση πετρελαιοειδών τα επόμενα χρόνια αναμένεται καθοδική, τουλάχιστον στη χώρα μας. "Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν εάν δεν βάλει κάποιος το χέρι στην τσέπη για να πει ότι, «για να πιάσω το στόχο πρέπει να έχουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και αυτοκίνητα με φυσικό αέριο». Πώς θα αναπτύξεις την αγορά χωρίς υποδομή; Έτσι λοιπόν αυτό που λέμε είναι: εμείς να σας βοηθήσουμε να φτάσετε εκεί πού πρέπει, και εσείς να μας βοηθήσετε να εξελιχθούμε σε ενεργειακές εταιρείες που θα επιβιώνουν όχι μόνο μέσα από το πετρέλαιο αλλά μέσα από την ενέργεια. Και αν με βοηθήσεις να βάλω φορτιστές και φυσικό αέριο θα έχουμε το φαινόμενο με την κότα και το αυγό. Γιατί σήμερα κανείς δεν νιώθει άνετα να πάρει ηλεκτρικό αυτοκίνητο όταν δεν έχει που να το φορτίσει, ούτε αυτοκίνητο με φυσικό αέριο όταν δεν υπάρχουν αρκετά πρατήρια φυσικού αερίου. Δεν μπορεί να υπάρξει αγορά όταν δεν υπάρχει το κομμάτι του εφοδιασμού. Λέμε λοιπόν ότι καλύτερα τα κίνητρα, αντί για πρόστιμα - και μάλιστα πρόστιμα που δεν τα αντέχει η αγορά.

Για την εγχώρια αγορά καυσίμων, ο κ. Καραχάννας επαναλαμβάνει ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 40% και το 2018 παραμένει στάσιμη, με τον τουρισμό να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τις πωλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL