Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Δωρεάν υπηρεσίες δικηγόρου, οικονομολόγου, λογιστή για τους ευάλωτους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Δωρεάν υπηρεσίες δικηγόρου, οικονομολόγου, λογιστή για τους ευάλωτους πολίτες

Περισσότερες από 7.500 επιχειρήσεις έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών και συμπληρώνουν την αίτησή τους καθημερινά, ενώ "περίπου 700 από αυτές έχουν φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο της διαδικασίας, 165 έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους και έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα δηλαδή στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε αυτοί είναι τράπεζες είτε είναι το Δημόσιο είτε και τα δύο".

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ενώ η Ειδική Γραμματεία δίνει πλέον μια βεντάλια επιλογών σε όσους έχουν ανάγκη υπηρεσιών της ειδικής πλατφόρμας, αλλά και συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Εξυπηρέτηση και απλών πολιτών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Όπως σημειώνει ο κ. Κουρμούσης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός "θα επιλύσει το πρόβλημα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός απλών πολιτών όπως μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα χρήσης του εργαλείου του νόμου Κατσέλη με την τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, και όσον αφορά τα τραπεζικά τους χρέη είχαν τον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών".

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τόνισε πως καθώς οι "δύο διαδικασίες δεν είναι και τόσο απλές, που να μπορεί κάποιος μόνος του να τις υλοποιήσει", αποδεικνύεται στην πράξη η ανάγκη για απασχόληση δικηγόρου ή οικονομολόγου ή λογιστή.

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες

Για τη μερίδα των πολύ ευάλωτων πολιτών, "δηλαδή άνεργους που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, άτομα με βαριά ασθένεια, ΑμεΑ, άτομα χαμηλής μόρφωσης, που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία, η Ειδική Γραμματεία "αναπτύσσει νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ψηφιστεί εντός των ημερών -εισήχθη και στη Βουλή- όπου το κράτος, δια της ειδικής γραμματείας, θα πληρώνει το κόστος του δικηγόρου ή του οικονομολόγου ή του λογιστή". Σε περίπτωση δε που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν, τον επαγγελματία θα τον πληρώνει το κράτος.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, η προσπάθεια είναι -σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση- να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με δαπάνες. "Έχουμε ήδη διεκδικήσει από το ΕΣΠΑ δύο εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτή τη δράση, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ωφελήσει περίπου 10.000 τέτοιους ευάλωτους συμπολίτες μας" συμπλήρωσε.

Οι επόμενες βελτιώσεις και νέες υπηρεσίες: έρχεται το fast track για μικρές επιχειρήσεις

Σε στάδιο προετοιμασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα και υλοποιούμενη "μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους δανειστές" είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτιστοποίησης της πλατφόρμας. Πρόκειται για την αυτοματοποιημένη διαδικασία έτσι ώστε για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ένα μικρό κατάστημα, ένας φούρνος κ.ο.κ, να έχουν στη διάθεσή τους μια ακόμα πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, "να μη χρειάζεται δηλαδή να καταθέτουν μια μελέτη βιωσιμότητας" εξηγεί ο κ. Κουρμούσης.

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού

Με τη συγκεκριμένη νέα αλλαγή που σχεδιάζεται, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις θα "μπορούν να τρέξουν τη διαδικασία (...) και να γίνεται αυτή η ανάλυση βιωσιμότητας αυτόματα, θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σε πάρα πολύ μικρό χρόνο, κάτι σαν fast track δηλαδή" σημειώνει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η νέα λειτουργία που θα κάνει ακόμη πιο φιλική την πλατφόρμα αναμένεται "να ενεργοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου", ενώ ταυτόχρονα εντός του μήνα ολοκληρώνεται η αντίστοιχη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αφορά "ειδικά τα χρέη τους προς το Δημόσιο δηλαδή προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία".

Στόχος επ' αυτού είναι "με τα ίδια εργαλεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δηλαδή της μακροχρόνιας αποπληρωμής έως 120 δόσεις και της διαγραφής του υπολοίπου που απομένει στο τέλος, το γνωστό κούρεμα, να ρυθμίσουν και αυτοί οι πολίτες τα χρέη τους και να υπάρχει μια ανακούφιση και σ αυτήν την κοινωνική ομάδα" αναφέρει ο κ. Κουρμούσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL