Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό 150.000 επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό 150.000 επιχειρήσεις

Πάνω από 90.000 "χτυπήματα" καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, στις τέσσερις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος. Από τις επιχειρήσεις αυτές, 13.000 μπήκαν στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού, με τις 4.300 να κάνουν "log in". Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στον ρ/σ 9,84 όπου μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη συζήτηση για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Ανέφερε πως "στον μηχανισμό θα ενταχθούν και θα συνεχίσουν δραστηριότητα 150.000 επιχειρήσεις, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί στο σύστημα Τειρεσίας".

Όπως είπε, 670 επιχειρήσεις απορρίφθηκαν, διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε λόγω βιασύνης είτε δεν ήταν καλά κατατοπισμένοι για τη διαχείριση της πλατφόρμας, οπότε έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν, και οι περισσότεροι θα μπορέσουν να περάσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Πάντως, 420 επιχειρήσεις πέρασαν επιτυχώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου, κι από αυτές 314 επιχειρήσεις είναι σε ώριμο στάδιο της αίτησης κι έχουν ανεβάσει τουλάχιστον ένα αρχείο στην πλατφόρμα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις αυτές "θα προχωρήσουν στη δραστηριότητά τους με κάποια βοήθεια φυσικά, είτε είναι δανεισμός είτε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκεί έρχεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα, της οποίας ο στόχος είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της οποίας έχει εγκριθεί η ίδρυση".

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε η λειτουργία της να αρχίσει στα μέσα του 2018. Υπό την Τράπεζα, θα ενταχθούν φορείς του υπουργείου, και θα υπάρχει συνεργασία με την Enterprise Greece και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτοί οι Οργανισμοί δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν, απλώς η μητρική εταιρεία, η οποία θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα είναι σε λειτουργία στα μέσα του 2018.

Υπογράμμισε ότι "η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας συνδέεται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αφού οι επιχειρήσεις βρεθούν βιώσιμες και έχουν κανονίσει τις δόσεις που θα δίνουν, οι οποίες θα φτάνουν τις 120, θα χρειαστούν ίσως κεφάλαια κίνησης".

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σημείωσε ότι αυτή θα γίνει από πολλές πηγές, από το δημόσιο, γιατί θα έχει Δημόσιο χαρακτήρα, θα υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και οι φορείς που θα ενταχθούν έχουν κάποια κεφάλαια τα οποία θα ενταχθούν στη μητρική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, η χρηματοδότηση για προγράμματα θα γίνει από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες στην Ευρώπη, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και, επίσης, της Αγγλίας. "Έχουμε επίσης προσεγγίσει τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των ‘BRICS’, αυτή που έχει δημιουργηθεί από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, όπως επίσης και το χρηματοδοτικό Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΙFC. Οπότε όλες αυτές οι πηγές θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της τράπεζας, καθώς επίσης και του κεφαλαίου της" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις αναφορές στον Τύπο για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε: «Η δική μου η αίσθηση είναι -απ’ όσα έχω διαβάσει από τον κ. Βαρουφάκη, γιατί διάβαζα την ιστοσελίδα του- ότι έλεγε πολλά πράγματα τα οποία τα ‘ξέλεγε’ μετά". Και πρόσθεσε: "... γενικώς, από αυτά που ακούω, νομίζω ότι όταν κάποιος στρέφεται ενάντια κάποιου, ο οποίος του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, θεωρώ ότι αυτό είναι μια πράξη η οποία είναι άνανδρη. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση, απ’ ότι βλέπω κι απ’ ότι ακούω. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη και δεν ξέρω αν θα το διαβάσω".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL