Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Κρίσιμες ώρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων / Αγρότες: Δόλωμα για να σπάσουν τα μπλόκα οι κυβερνητικές προτάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων / Αγρότες: Δόλωμα για να σπάσουν τα μπλόκα οι κυβερνητικές προτάσεις

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τα αγροτικά μπλόκα καθώς μετά τις ανακοινώσεις - διορθώσεις της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, συγκαλούνται συνελεύσεις, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των αγροτών.

Πρόκειται στην ουσία για διορθώσεις, προκειμένου να διαρρήξουν τα μέτωπα των μπλόκων και να διχαστούν οι αγρότες, ώστε να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τους δρόμους.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από αγροτοσυνδικαλιστές στα ισχυρά μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ήταν ότι πρόκειται για κυβερνητικό τερτίπι και απόπειρα της κυβέρνησης να σπάσει τα μπλόκα, θεωρώντας ότι οι ανακοινωθείσες διορθωτικές κινήσεις δεν αποτελούν ούτε καν ασπιρίνη για τον αγροτικό κόσμο, που θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μαζικοποιώντας τα μπλόκα.

Οι Θεσσαλοί πάντως δηλώνουν ότι δεν πείθονται καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές απαντήσεις για τα σοβαρά αιτήματα του αφορολόγητου και της μείωσης του κόστους παραγωγής, προαναγγέλλοντας παραμονή στα μπλόκα.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση συντονισμού των μπλόκων πανελλαδικά στη Νίκαια. Πάντως και χθες η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα ήταν μεγάλη και διαρκώς ενισχυόταν με φυσική παρουσία, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Οι αποφάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με την συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ανακοίνωσε τις εξής αποφάσεις:

* Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων - εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τα 15.000 ευρώ (έναντι των αρχικών 10.000 και των 20.000 που ζητούσαν οι αγρότες).

* Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

* Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

* Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά τα έξοδα γίνεται ετήσια.

* Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

* Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

* Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Μάλιστα ο Αθ. Τσαυτάρης όχι μόνο δήλωσε ότι η κυβέρνηση "έχει αντανακλαστικά και είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες", αλλά εξέφρασε τη χαρά του για τον ρόλο του υπουργείου του αλλά και για το ότι οι αγρότες χαιρέτισαν τις αποφάσεις αυτές.

Στο μεταξύ η ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε από τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να δώσουν εντολή όσα νομοθετήθηκαν για τη φορολογία των αγροτών να έχουν ισχύ από 1.1.2015, δηλαδή το 2014 να είναι έτος προσαρμογής, ώστε να δοθεί δυνατότητα αφενός στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να εξετάσουν εξαντλητικά και ορθά τα προκύπτοντα προβλήματα και αφετέρου οι φοροτέχνες και οι υπόχρεοι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης, κατανόησης και προσαρμογής στο νέο φορολογικό πλαίσιο.

ΣΥΡΙΖΑ

Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια, όπως είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σχολίασε ο Β. Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια απόφαση που στοχεύει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και σημείωσε: "Αλήθεια, πού πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί δεν ασχολήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας του χώρου;".

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι αγρότες, τόνισε ο Δ. Γελαλής, υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, στο οποίο έρχεται να προστεθεί η φορολόγηση με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως, το χαράτσι στα αγροτεμάχια και μάλιστα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με διπλό συντελεστή, το κόστος τήρησης των βιβλίων και στοιχείων.

Τα κύρια αιτήματά τους, επισημαίνει, είναι να μην τηρούν βιβλία όσοι έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ζητούν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα.

Όπως τονίζει, η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει το οικονομικό επιτελείο είναι πως πρώτα θα πρέπει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και έπειτα θα συζητήσει τυχόν βελτιώσεις σε θέματα φορολογίας, αλλιώς όλα θα εφαρμοστούν ως έχουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΝΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL