Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην ΒΡ η πετρελαϊκή παραγωγή του Πρίνου

Την απελευθέρωση της παραγωγής πετρελαίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε ενεργειακές πολυεθνικές, σηματοδοτεί η τροποποιητική σύμβαση του προηγούμενου πλαισίου (ν. 2779/1999) από το ΥΠΕΚΑ, που επιτρέπει την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου από την Enrgean Oil & Gas στην BP Oil...

Την απελευθέρωση της παραγωγής πετρελαίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε ενεργειακές πολυεθνικές, σηματοδοτεί η τροποποιητική σύμβαση του προηγούμενου πλαισίου (ν. 2779/1999) από το ΥΠΕΚΑ, που επιτρέπει την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου από την Enrgean Oil & Gas στην BP Oil International.

Στο ΥΠΕΚΑ υπεγράφη χθες η δεύτερη τροποποιητική σύμβαση του νόμου μεταξύ Δημοσίου και Energean, με την οποία απελευθερώνεται η δυνατότητα πώλησης του συνόλου της πετρελαϊκής παραγωγής του Πρίνου, η οποία εμποδιζόταν από το ειδικό καθεστώς που ίσχυε ώς σήμερα (προέβλεπε διάθεση της παραγωγής στα ΕΛΠΕ) και στη συνέχεια υπεγράφη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Energean Oil και την ΒΡ, βάσει της οποίας η τελευταία θα απορροφά όλη την πετρελαϊκή παραγωγή του Πρίνου.

Η εμπορική συμφωνία είναι αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ με βάση τις προβλέψεις παραγωγής από τον Πρίνο και τις τρέχουσες τιμές και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean, ύψους 150 εκατ. για τρεις γεωτρήσεις σε Πρίνο και Β. Πρίνο, εντός του 2014, αλλά και ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε (επιπλέον γεωτρήσεις το 2015). Στόχος είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια σήμερα στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, σε περίπου δύο χρόνια.

Προφανώς η ΒΡ "πατάει το πόδι της" στην ελληνική επικράτεια, ενόψει και της ολοκλήρωσης των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Δείτε όλα τα σχόλια