Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Στον "αέρα" οι υποσχέσεις περί επανασύνδεσης ηλεκτρικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον "αέρα" οι υποσχέσεις περί επανασύνδεσης ηλεκτρικού

Στον "αέρα" βρίσκονται οι υποτιθέμενες αποφάσεις και οι ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί επανασύνδεσης του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται κατά βάση για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Όχι μόνο παραμένει θολό το κόστος υλοποίησης της επανασύνδεσης, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση (από τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ-Οικονομικών) σχετικά με την εξασφάλιση του αντίστοιχου κονδυλίου -που θα βαρύνει τη ΔΕΗ- ενώ είναι άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί ο τελικός αριθμός των δικαιούχων επανασύνδεσης, που θα καθορίσει και το αντίστοιχο κόστος. Ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής) διευκρίνισε μόνο, χθες, ότι για όσους γίνει επαναφορά ηλεκτροδότησης δεν θα υπάρξει επιβάρυνση με τέλη επανασύνδεσης. Άλλωστε δεν έχει διευκρινιστεί η χρέωση όσων τελικά χαρακτηριστούν δικαιούχοι, από την επαναφορά της ηλεκτροδότησης και μετά, καθώς η οικονομική δυσπραγία τους παραμένει και δεν αντιμετωπίζεται.

Οι δε ρυθμοί προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης των περίφημων καταλόγων με δυνητικούς δικαιούχους από δήμους και εκκλησίες επίσης δεν είναι σαφείς, ούτε και ο ακριβής χρόνος που θα χρειαστεί έως την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αφού γενικά αναφέρεται "το συντομότερο δυνατό". Επιπλέον, κοινωνικές και προνιακές δομές δεν υφίστανται σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την υποστήριξή τους.

Στις επιτροπές που θα δημιουργηθούν, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, για να αποφανθούν για το μέλλον χιλιάδων νοικοκυριών στα όρια της εξαθλίωσης δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια ένταξης ή μη, αν και γίνεται λόγος για "αξιολόγηση".

Σημειώνεται ότι και στο πλαίσιο του κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ) καλύπτονται οριακά, συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών καταναλωτών για συγκεκριμένες καταναλώσεις, ενώ συχνά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται δημιουργούν προσκόμματα για την ένταξη αδύναμων νοικοκυριών.

Προκειμένου να υποστηρίξει το "πόνημα" αυτό, το ΥΠΕΚΑ χθες επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να "αποδείξει" ότι οι φορείς ανταποκρίνονται θετικά στην απόφασή του, γνωστοποιώντας τόσο την επιστολή της ΚΕΔΕ προς όλους τους δήμους της χώρας όσο και την αντίστοιχη εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τις μητροπόλεις για την συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων των ευάλωτων πολιτών και τη σύσταση των σχετικών επιτροπών.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι απέστειλε χθες ενημερωτική επιστολή στους προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της ΚΕΔΕ, "προκειμένου να συσταθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι κατά τόπους επιτροπές", καθώς και κατάσταση με τους κατά τόπους εκπροσώπους της και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, όπως και των εκπροσώπων του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, ζήτησε από τους δύο προέδρους "την κατά το ταχύτερο δυνατό" αποστολή:

- Στοιχείων για τους εκπροσώπους των κοινωνικών δομών των περιφερειών και των δήμων.

- Καταστάσεων συμπληρωμένων με όσους είχαν ενταχθεί ως την 1η Νοεμβρίου 2013 (σ.σ. τι γίνεται με εκείνους που εντάχθηκαν την 1η Δεκέμβρη τρέχοντος;) στις κοινωνικές-προνοιακές δομές και στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αναφέρονται τηλέφωνα επικοινωνίας, αριθμός παροχής ή αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι -ακόμα κι αυτές- οι "διευκολύνσεις" που παρέχονται σήμερα από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου που αυτή μπορεί να διαδραματίσει υπό δημόσιο έλεγχο, δεν είναι δυνατό να επιβληθούν σε ιδιώτη εφόσον υλοποιηθεί το ξεπούλημα της επιχείρησης που έχει δρομολογήσει ήδη η κυβέρνηση.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL