Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τα αεροδρόμια μετά την καραντίνα / Τα αεροδρόμια μετά την καραντίνα: Με προβλήματα και προχειρότητα οι πρώτες αφίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα αεροδρόμια μετά την καραντίνα / Τα αεροδρόμια μετά την καραντίνα: Με προβλήματα και προχειρότητα οι πρώτες αφίξεις

Εξάλλου, το «Ελ. Βενιζέλος» λειτουργούσε ήδη από τον Μάιο, καθώς οι αφίξεις πτήσεων του εξωτερικού είχαν αρχίσει ήδη να επαναλειτουργούν σταδιακά από προορισμούς όπως η Γερμανία και η Ελβετία. Ενδεικτικό είναι ότι σε 7.804 επιβάτες που έφθασαν στην Ελλάδα με 104 πτήσεις από 19 χώρες προέλευσης την εβδομάδα 8-14 Ιουνίου, μόνο 4 βρέθηκαν θετικοί, για τους οποίους ακολουθήθηκαν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντίστοιχα, οι έλεγχοι των κλιμακίων στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών στις 12.6 διαπίστωσαν υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πάντως, στις αρχές της εβδομάδας αναμένονται τα νεότερα στοιχεία κίνησης του αεροδρομίου και των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία θα είναι σαφώς πιο ενδεικτικά, καθώς πρόκειται για την πρώτη βδομάδα μετά το άνοιγμα των αφίξεων. Σύμφωνα πάντως με την πρώτη εικόνα, τις περασμένες μέρες η επιβατική κίνηση ήταν ελαφρώς αυξημένη, εντούτοις σε χαμηλά επίπεδα, που κατέστησε και την κατάσταση με τους ελέγχους των επιβατών πιο βατή.

Συνωστισμός στην πτήση της Air France

Ωστόσο, δεν ίσχυσε το ίδιο με συγκεκριμένες πολυπληθείς πτήσεις, όπως, για παράδειγμα, της Air France την Παρασκευή από Παρίσι προς Αθήνα, όπου επικράτησε συνωστισμός και ουρές κατά την έξοδο των επιβατών, καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν συμπληρώσει τα σχετικά ερωτηματολόγια για τον κορωνοϊό μέσα στην πτήση, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να το κάνουν στην έξοδο. Αυτό προκάλεσε μεγάλες ουρές και εκνευρισμό για την καθυστέρηση μέχρι τη συμπλήρωση των εντύπων και των σχετικών τεστ προκαλώντας αναστάτωση.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από την άλλη, πάρα και τις προγραμματισμένες κυβερνητικές φιέστες, εμφάνισε πλείστα προβλήματα και προχειρότητα στην οργάνωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που θα κληθεί να φιλοξενήσει επιβάτες πτήσεων του εξωτερικού των οποίων τα τεστ θα βρεθούν θετικά στον κορωνοϊό. Ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς «κάρφωσε» ως υπεύθυνο γι’ αυτήν την υπόθεση το υπουργείο Τουρισμού, ενώ είπε ότι υπάρχουν και «εναλλακτικές», χωρίς όμως να εξηγήσει ποιες είναι αυτές. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου μοριακά τεστ θα γίνονται σε όλους τους επιβάτες πτήσεων του εξωτερικού που θα φτάνουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια θα αρχίσουν τα δειγματοληπτικά τεστ, όπως σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Για ποιες χώρες άρθηκε η απαγόρευση πτήσεων

Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα παρέμεναν υπό απαγόρευση οι πτήσεις από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία. Από τις 15 Ιουνίου όμως μέχρι και το τέλος του μήνα το «Ελ. Βενιζέλος» (και όχι ακόμη το «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα περιφερειακά της χώρας) υποδέχεται ξανά επιβάτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία το ταξίδι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους ανάγκης ή επαγγέλματος (essential travel) και όχι για τουριστικούς.

Η απαγόρευση, αντίθετα, διατηρείται μέχρι και τις 30 Ιουνίου για τις πτήσεις από Βρετανία και Τουρκία.

Στο «Μακεδονία» για πρώτη φορά επιτράπηκαν στις 15 Ιουνίου όλες οι πτήσεις, εκτός όμως από τις παραπάνω επτά χώρες για τις οποίες θα εξακολουθεί να ισχύει ως 30 Ιουνίου η καθολική απαγόρευση.

Τεστ ανάλογα με τη χώρα προέλευσης

Αναφορικά με τη διενέργεια των ελέγχων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, κατά την άφιξη των επιβατών από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» υψηλής επικινδυνότητας του ευρωπαϊκού οργανισμού για την αεροπορική ασφάλεια (EASA), όπως η Γερμανία, τα μέτρα προληπτικού ελέγχου αφορούν α) δειγματοληπτικά τεστ, β) σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ και γ) 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας.

Αντίθετα, κατά την άφιξη από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός της λίστας EASA προβλέπεται α) τεστ σε όλους, β) 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ, γ) 14 μέρες καραντίνας σε περίπτωση θετικού τεστ σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).

Απελευθέρωση αφίξεων από την 1η Ιουλίου

Στην πλήρη απελευθέρωση των μεταφορών αναμένεται να προχωρήσει η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου υπό την αίρεση της εγχώριας κατάστασης με τον κορωνοϊό και την καταληκτική πρόταση της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Σημειωτέον, για τις αφίξεις από την 1η Ιουλίου και για όλες τις χώρες προέλευσης προβλέπεται στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ότι α) όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Load Factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, β) δειγματοληπτικά τεστ, γ) 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL