Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με ατζέντα που ξεπερνά και το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ατζέντα που ξεπερνά και το ΔΝΤ

Αν οι ευρωεκλογές έχουν προσλάβει στοιχεία συνολικής πολιτικής και οικονομικής αναμέρησης, αν προσομοιάζουν με προθάλαμο των επερχόμενων εθνικών εκλογών, αυτό σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ακούσια μεν, ουσιαστική δε επιλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί να ήθελε να το αποφύγει, αλλά το τροφοδότησε όσο μπορούσε. Και αυτό καθώς οι αντιδράσεις στα μέτρα ενίσχυσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανάγκασαν τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της να αποκαλύψουν έστω και μικρό μέρος της πολιτικής τους και κυρίως της ατζέντας τους για την εργασία, τις συντάξεις, τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Εκεί άρχισε ένα αφήγημα που ηχεί στα αυτιά του κόσμου ως εφιάλτης από το πρόσφατο παρελθόν:

Η ενίσχυση των συνταξιούχων σε μόνιμη βάση, μετά από δέκα χρόνια Μνημονίου, είναι "λαϊκισμός και εξαγορά ψήφων". Ενώ κανονικότητα νοείται η επταήμερη εργασία που πρότεινε πριν δύο εβδομάδες υποδηλώνοντας άγνοια και περιφρόνηση αναγκαστικών νόμων του εργατικού δικαίου που θεσπίστηκαν πριν ένα αιώνα για να υπάρχει μια στοιχειώδης ισορροπία στην (φυσική) ανισότητα μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Στο εύλογο ερώτημα "πού το πάει στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης", η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την προώθηση ενός μοντέλου εργασίας εγγεγραμμένου στο "καταστατικό" του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δεν πρόκειται για άγνοια, αλλά για επιλογή. Πρόκειται για μια ωμή και βίαιη αναδιάταξη των κανόνων της εργασίας βγαλμένη από τη "σχολή του Σικάγου", για ένα μανιφέστο ακραίου νεοφιλελευθερισμού όπου:

* Το οκτάωρο θεωρείται ξεπερασμένο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και της εθνικής συλλογικής σύμβασης, οι μισθοί, ακόμα και ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός, θα πρέπει να είναι κυμαινόμενοι.

* Στην ατζέντα της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη είναι θεμιτό ένας εργαζόμενος να αμείβεται με 300 ευρώ και άλλος εργαζόμενος για την ίδια εργασία με 500 ευρώ ή όπως θα αξιολογείται από τον εργοδότη του.

* Θα μπορεί να επεκταθεί το πενθήμερο σε επταήμερο, να "συμφωνηθεί" σε επιχειρησιακό επίπεδο η επταήμερη εργασία, ενώ οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να μειωθούν και κυρίως να μην καταβάλλονται αν ο εργαζόμενος κριθεί ως μη αποδοτικός!

Όπου έχουν εφαρμοστεί αυτές οι πολιτικές, εγκαθιδρύουν συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού Μεσαίωνα, φτωχοποίηση και κοινωνικές ανισότητες. Είναι προτάσεις που στο σύνολό τους δεν τόλμησε να διατυπώσει σε ευρωπαϊκή χώρα ούτε το ΔΝΤ. Αλλά μπορεί με αυτές να απειλούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL