Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ένας "γαλάζιος" οδηγός εργασιακού μεσαίωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας "γαλάζιος" οδηγός εργασιακού μεσαίωνα

Το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο.

* Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

* Οι μισθοί, ακόμα και ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός, θα πρέπει να είναι κυμαινόμενοι.

* Ένας εργαζόμενος θα αμείβεται με 300 ευρώ και άλλος εργαζόμενος για την ίδια εργασία με 500 ευρώ, καθώς αυτό θα αξιολογείται από τον εργοδότη του.

* Μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορεί να επεκταθεί το πενθήμερο σε επταήμερο. Να "συμφωνηθεί" επταήμερη εργασία.

* Οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να μειωθούν και κυρίως να μην καταβάλλονται αν ο εργαζόμενος κριθεί ως μη αποδοτικός.

Συμφιλίωση εργασίας με προσωπική ζωή!

Ενδεχομένως κάτι μπορεί να μας διαφεύγει, ωστόσο αυτός είναι ο εργασιακός οδηγός της Νέας Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα.

Ας ξεκινήσουμε από τη γνωστή πλέον επταήμερη εργασία που πρότεινε πρόσφατα. «Επιμένω πάρα πολύ στη συμφιλίωση μεταξύ εργαζομένου και εργοδοσίας» είπε από την Καλλιθέα, ενώ δήλωσε ότι πιστεύει "στη συμφιλίωση της εργασίας με την προσωπική ζωή". Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που πήραν θυελλώδεις διαστάσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι απόψεις του για επταήμερη εργασία διαστρεβλώθηκαν.

Σκοπιμότητα και άγνοια

Η απάντηση ήρθε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μαζί με την υπογράμμιση της πολύ πιθανής άγνοιας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεμελιώδη ζητήματα του εργατικού δικαίου:

"Είναι αστεία τα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθούν να πουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων. Είναι πρόδηλο ότι μίλησε για το επταήμερο της εργασίας. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά ημέρες ακατάπαυστα...

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται κάτι που είναι θεμελιακό, ότι η σχέση εργοδότη - εργαζόμενου δεν είναι μια σχέση ισότητας, δεν είναι μια ισότιμη σχέση. Η σχέση εργοδότη - εργαζόμενου είναι εγγενώς άνιση. Γι' αυτό και από την απαρχή του το εργατικό δίκαιο θέτει ορισμένους αναγκαστικούς νόμους, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά, δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτούς τους αναγκαστικούς νόμους".

ΔΑΚΕ: Νοσηρή σκέψη!...

Στον Κυρ. Μητσοτάκη απάντησε μέχρι και η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ τονίζοντας ότι δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο!

"Η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ετήσια βάση, επιτρεπτή όχι γενικώς αλλά υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, δεν ισοδυναμεί, και δεν είναι ανεκτό να ισοδυναμεί, με επταήμερη εργασία. Δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο. Οτιδήποτε άλλο, ακόμη και ως σκέψη, είναι νοσηρό και ειδεχθές, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας».

Προτάσεις (shock therapy) του ΔΝΤ

Πού το πάει στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης; Επιδιώκει την ακύρωση θεμελιωδών διατάξεων του εργατικού δικαίου προωθώντας παράλληλα το μοντέλο της εξατομικευμένης εργασίας; Δανειζόμαστε τις απόψεις του έγκριτου καθηγητή Σάββα Ρομπόλη όπως τις κατέθεσε στην “Αυγή” της Κυριακής:

"Ουσιαστικά οι θέσεις αυτές αποτελούν αθροιστικά προτάσεις (shock therapy) του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπου έχουν εφαρμοστεί, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, εγκαθιδρύουν συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, φτωχοποίησης και κοινωνικές ανισότητες.

Κι αυτό γιατί επικεντρώνονται, κατά βάση, στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εργασίας, επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον η ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, δηλαδή, κατά βάση, η απομάκρυνση από το περιεχόμενο, τους όρους, τις δεσμεύσεις κ.λπ. των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ουσιαστικά σημαίνει όχι μόνο απορρύθμιση της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, αλλά εγκαθίδρυση συνθηκών Ουμπεροποίησης (Uberisation) της παραγωγής και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο βάθος των ασκούμενων αυτών πολιτικών τοποθετείται η ανατροπή του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών και η εγκαθίδρυση του μοντέλου των εξατομικευμένων συμπεριφορών και συμφερόντων που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη".

Τι ψήφισαν Ν.Δ. και Μητσοτάκης

Κλείνοντας σταχυολογούμε ενδεικτικά πράξεις και παραλείψεις του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της μνημονιακής κρίσης, αλλά και τη στάση που τήρησαν σε κάθε απόπειρα αναστολής ρυθμίσεων εις βάρος των εργαζομένων.

1. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχαν στην κυβέρνηση όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22%.

2. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχαν στην κυβέρνηση όταν θεσπίστηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους στα 510 ευρώ.

3. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ψήφισαν την αναστολή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

4. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, όταν επανήλθαν οι ΣΣΕ, μιλούσαν για ιδεοληψίες της Αριστεράς.

5. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισαν τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες.

6. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισαν τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό από δημόσιο χρήμα των κατ’ εξακολούθηση παραβατών της εργατικής νομοθεσίας.

7. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισαν τις ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL