Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τάσος Πετρόπουλος, υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης / Τάσος Πετρόπουλος: Καμιά περικοπή τον Μάιο στις συντάξεις χηρείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάσος Πετρόπουλος, υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης / Τάσος Πετρόπουλος: Καμιά περικοπή τον Μάιο στις συντάξεις χηρείας

Αμέσως μετά το Πάσχα θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη Βουλή, τόνισε χθες μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ελάχιστη δόση 50 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις, «κούρεμα» και μέχρι 70%, με συρρίκνωση των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τον επανυπολογισμό των οφειλών μέχρι 31.12.16 με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός για το θέμα των συντάξεων χηρείας. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο θα προβλέπει επαναφορά στο 70% της σύνταξης χηρείας με κάλυψη των τέκνων μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας τους και ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 35ο έτος, ενώ θα προβλέπεται ακόμη η μείωση από τα 5 στα 3 έτη για τη διάρκεια του έγγαμου βίου προκειμένου να απονεμηθεί η σύνταξη χηρείας.

Επίσης, σημείωσε ότι καμία σύνταξη χηρείας δεν θα περικοπεί λόγω ηλικιακού ορίου, καθώς έχει δοθεί εντολή να γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου όπως τους προηγούμενους μήνες, παρότι δηλαδή δεν θα έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Όσον αφορά τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, στάθηκε ιδιαίτερα:

* Στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους εργαζόμενους με Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα που διευκολύνεται με την επέκταση από τα 13 χρόνια, που ισχύει τώρα, στα 17 χρόνια της τελευταίας περιόδου, εντός της οποίας θα πρέπει να έχουν κατοχυρωθεί 1.000 ένσημα.

* Στην απεμπλοκή λόγω της ρύθμισης 80.000 ατόμων που αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της μείωσης της οφειλής τους στο πλαίσιο των 120 δόσεων, καθώς ακόμη και οφειλές που μπορεί να ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ συρρικνώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 20.000 ευρώ. "Έτσι λύνεται και ένα σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για τους ίδιους τους δικαιούχους, αλλά και για τους συγγενείς τους, που αναγκάζονταν να αποποιούνται την κληρονομιά του θανόντος για να μην κληρονομήσουν το χρέος τους, αλλά και για να μπορούν να αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα" τόνισε ο Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για το πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας).

Επισπεύδεται το εφάπαξ

Να σημειωθεί επίσης ότι στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα υπάρξει σχετική διάταξη για την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και θα περιληφθεί διάταξη που προβλέπει την προκαταβολή μέρους από το ποσό που αντιστοιχεί στην εφάπαξ παροχή που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Είναι πιθανό να δίνεται ένα μεγάλο μέρος -π.χ. το 80%- ως προσωρινή παροχή, ενώ προτεραιότητα για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής του εφάπαξ θα δοθεί στους περίπου 1.900 συνταξιούχους των δήμων, που δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ - ΕΤΕΑΕΠ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL